Управління агропромислового розвитку Томашпільської РДА інформує:

На  землях Томашпільщини працюють шість  великих  вертикально- інтегрованих структури, 5 сільськогосподарських підприємств які працюють самостійно,  55 фермерських господарств, 16 841 особистих підсобних господарств та майже 2000 осіб, власників земельних часток (паїв), що самостійно здійснюють господарську діяльність.
Протягом останніх п’яти років кількість фермерських господарств зросла із 37 до 55 одиниць. А це в свою чергу створення нових робочих місць, та здорова конкуренція в аграрному секторі. 
Ряд фермерських господарств та приватних землевласників, працюючи на перспективу, запроваджують найсучасніші методи обробітку землі, вирощуючи овоче-баштанні культури, ягоди та закладають нові сади.
ФГ «Август» с.Марківка запровадило крапельне зрошування овочевих культур на площі 60 га. У поточному році урожайність лише цибулі склала 70 т/га
ФГ «Дагор» с.Ракова на крапельному зрошуванні вирощує клубніку, малину, смородину.
ФГ «Стіна» с.Стіна, ССПП «Обрій» с.Олександрівка, ФГ «Горизонт М» с.Рожнятівка займаються садівництвом з вирощування яблук. ФГ «Садівник – А» с.Ракова вирощує фундук. 
Проведено комплекс робіт по збиранню  ранніх зернових на площі 15995 га, при середній урожайності 51 ц/га 
Найкращих результатів досягли такі підприємства як : 
Томашпільська філія «Зернопродукт МХП» 80 ц/га;  ПП « Фатіма – Агро» с.Липівка     68  ц/га.;  ПрАТ  ПК «Поділля»  63 ц/га.  
На сьогоднішній день підходить до завершення комплекс осінньо польових робіт. Завершено обмолот соняшника при урожайності 30 ц/га.,зібрано сою - урожайність 22 ц/га,  підходить до завершення збирання кукурудзи на зерно - урожайність 65 ц/га. Триває збирання цукрового буряка.   Найбільші площі посіву в господарствах ТОВ АК «Зелена долина» та  ПрАТ  ПК «Поділля»  .Станом на 16 листопада  2017року сільськогосподарськими підприємствами   Томашпільського району викопано цукрових  буряків на площі 4900 га ., що становить 90% від запланованих до збирання площ. Середня врожайність цукрових буряків по району складає 483ц/га.  
Розрахунки агровиробників з населенням за земельні частки – паї за 2015 – 2017 роки зросли від 35 млн.грн. до 90 млн.грн., відповідно з 3% від нормативно – грошової оцінки земельної частки – паю до 8.3% по району.
 
Тваринництво
Томашпільський район входить до лідируючої  пятірки  районів Вінничини по чисельності ВРХ як в сільськогосподарських підприємствах, так і у домогосподарствах населення.
Станом на 1 листопада 2017 року в сільськогосподарських підприємствах району поголів’я  ВРХ складає 5302 гол., в т. ч. корів  2295 гол., у господарствах населення чисельність ВРХ-5847 гол. в т. ч. корів 3771 гол. Найвищих надоїв досягли тваринники «Торговий  Дім» «Фінпром» с.Комаргород, ТОВ «АК» «Зелена долина» виробничий підрозділ с.Пилипи-Борівські та ПРАТ ПК «Поділля» с. Яланець. 
Загалом в усіх господарствах, які займаються молочним скотарством , корівники обладнано сучасними молокопроводами. 
Аграрії району ефективно працюють над запровадженням інноваційних технологій та оновленням машино-тракторного парку .  Так протягом 10 місяців поточного року придбано нової техніки та засобів обробітку на суму майже 40 млн. гривен (в минулому році ця сума становила 20 млн. грн.).  Агрокомплекс «Зелена Долина» на виробничому підрозділі «ХПП» побудував елеватор місткістю 31.9 тис. тон. вартістю 52.6 млн.грн. Проведено модернізацію цукрового заводу (на загальну суму 1.7 млн.грн.), що дає можливість здешевити вартість виробленого цукру. 
Не залишається поза увагою аграріїв району і соціальні складова.  Жоден ремонт шкіл, дитячих садочків , закладів охорони здоров’я та закладів культури району, не проходить без фінансової підтримки наших сільгоспвиробників як вертикально інтегрованих так і самостійних. 
 
Всі новини