І Н Ф О Р М А Ц І Я про стан законності на території Томашпільського району в 2019 році та основні показники роботи прокуратури у Томашпільському районі за вказаний період

Могилів-Подільською місцевою прокуратурою, під юрисдикцію якої перебуває також Томашпільський район упродовж 2019 року вжито ряд заходів, спрямованих на підвищення ефективності запобігання та протидії злочинності та корупції, забезпечення належної роботи прокуратури та районного відділення поліції.
Упродовж минулого року спільно з правоохоронними органами району проведено 2 координаційні наради. 
На зазначені наради запрошувались представники влади та місцевого самоврядування.
За результатами проведених нарад ухвалені спільні узгодженні заходи спрямовані на боротьбу із злочинністю та корупцією.
Реалізація даних узгоджених заходів певною мірою сприяла зміцненню законності на території нашого району.
Зокрема, відсоток розкриття злочинів складає 54,2% та є вищим ніж у 2018 році (51%) та вище середньообласного – 51,4%.
При цьому, відсоток розкриття кримінальних правопорушень минулих років складає 0,5%,  у 2018 році 4,6%, (по області 2,3%).
Зменшилась кількість зареєстрованих кримінальних правопорушень з 379 у 2018 році до 358 у 2019 році
Рівень кримінальних правопорушень на 10 тисяч населення у 2019 році склав 56,4, що є меншим від середньообласного (76,2).
Зменшилась кількість тяжких злочинів з 46 до 39, злочинів невеликої тяжкості з 71 до 54. 
Проте,  особливе занепокоєння викликає ріст особливо тяжких злочинів з 1 у 2018 році до 4 у 2019 році. Серед них зникнення безвісти жителів                             с. Пилипи-Борівські та смт. Вапнярка. 
Зросла кількість злочинів середньої тяжкості з 67 у 2018 році до 90 – у 2019.
Як у 2018 так і в 2019 роках, незважаючи на проведення ООС на сході країни, введення воєнного стану, не допущено скоєння злочинів проти основ національної безпеки України.
Продовжується позитивна динаміка щодо зменшення кількість злочинів проти життя та здоров’я особи з 38 до 30, при цьому не було жодного умисного вбивства та заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, що спричинили смерть потерпілого.
Недопущено вчинення злочинів проти волі, честі, гідності особи, проти статевої свободи та статевої недоторканості, в тому числі зґвалтувань.
 
Після трирічного спаду, у 2019 році на 27% збільшилась кількість злочинів проти власності та склала 127. Це зумовлене ростом кількості крадіжок з 82 у 2018 році до 90 у 2019 та кількості шахрайств з 11 до 32.
Однак, вже другий рік поспіль не зареєстровано жодного випадку розбою, що є найнебезпечнішим злочином проти власності. Оскільки посягає ще й на здоров’я потерпілих.
Сталим показником можна охарактеризувати злочини проти громадської безпеки (в 2018 – 4. 2019 – 3), проти безпеки руху та експлуатації транспорту (у 2018 – 10, у 2019 – 9), проти громадського порядку та моральності (по 1).
Правоохоронними органами району виявлено більше  фактів скоєння злочинів у сфері незаконного обігу наркотичних засобів з 4 до 7,  задокументовано один випадок незаконного збуту наркотичних речовин. 
Зменшилась кількість злочинів вчинених неповнолітніми з 9 до 6,  раніше судимими з 20 до 16, групою осіб з 7 до 4, у стані алкогольного сп’яніння з 9 до 5. 
Далі хочу зупинитись на основних показниках роботи Томашпільського відділу Могилів-Подільської місцевої прокуратури.
У сфері нагляду за досудовим розслідуванням у формі процесуального керівництва прокурорами надано слідчим 66 письмових вказівок, скасовано 16 незаконних постанов слідчих про закриття кримінальних проваджень.
Упродовж 2019 року працівниками Томашпільського відділу Могилів-Подільської місцевої прокуратури до суду скеровано 67 обвинувальних акти у кримінальних провадженнях, у тому числі 24 – з угодами про примирення та 5 – з угодами про визнання винуватості. 
У ході підтримання державного обвинувачення прокурорами Томашпільського відділу Могилів-Подільської місцевої прокуратури прийнято участь в 81 підготовчому судовому засіданні, 79 судових розглядах кримінальних проваджень в суді І-інстанції по суті, за результатами яких судами ухвалено 70 обвинувальних вироків.
У сфері представництва Томашпільським відділом місцевої прокуратури у 2019 року заявлено 4 заяви про визнання спадшини у виді земельних частнок (паїв) відумерлою спадщиною. Вказана робота проведена в інтересах держави в особі Пилипи-Борівської та Вербівської сільських рад району на загальну площу земель 16 га вартістю 290 тис. грн.Вказані заяви розглянуті та задоволені Томашпільським районним судом.
Крім того, протягом 2019 року прокуратурою реально виконано 4 позовні заяви про повернення земельних ділянок та стягнення заборгованості по платі за оренду землі на загальну суму 55 416 тис. грн.
У сфері нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян,  прокуратурою внесено 4 вказівки начальнику Томашпільського районного сектору філії ДУ «Центр пробації» у Вінницькій області щодо  усунення порушень законодавства при проведенні соціально-виховної роботи   із засудженими особами, із них 2 вказівки відносно засуджених неповнолітніх, які за результатами розгляду задоволені. 
Внесено 2 вказівки начальнику Томашпільського відділення поліції Могилів-Подільського відділу поліції щодо усунення порушень законодавства при виконанні кримінальних покарань у виді арешту та постанов  суду про застосування адміністративного арешту, які за результатами розгляду  задоволені, одну посадову особу притягнуто до дисциплінарної відповідальності.   
Також, внесено 1 вказівку начальнику Томашпільського відділення поліції з питань додержання інспекторами з ювенальної превенції сектору превенції вимог законодавства щодо профілактики кримінальних правопорушень серед неповнолітніх та вжиття заходів щодо недопущення рецидивної злочинності серед дітей. За результатами розгляду вказівка задоволена. 
Одним із важливих напрямів діяльності органів прокуратури є розгляд звернень громадян та проведення їх особистого прийому. Це питання постійно перебуває на контролі керівництва місцевої прокуратури.
Упродовж 2019 року до Томашпільського відділу Могилів-Подільської місцевої прокуратури надійшло 92 звернення від фізичних та юридичних осіб,  на особистому прийомі громадян звернулося  45 осіб.
По суті прокурорами розглянуто 44 звернення, 46 - направлено за належністю. Повернуто заявникам або залишено без розгляду через невідповідність вимогам Закону України «Про звернення громадян» - 1 звернення, 1 звернення виключено з обліку у зв’язку з внесенням відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань.
До Томашпільського відділу Могилів-Подільської місцевої прокуратури в 2019 році  не надходили  запити на публічну інформацію.
 
Всі новини