«Діалоги про Україну»: про земельну реформу дискутували на Вінниччині

Сьогодні, 22 листопада, в Інституті кормів та сільського господарства Поділля Національної академії аграрних наук України м. Вінниця відбувся Земельний форум. На порядку денному – актуальні питання розвитку аграрного сектору нашої держави.
 
В обговоренні взяли участь Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України  Тимофій Милованов, заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Інна Мєтєлєва та голова облдержадміністрації  Владислав Скальський. На зустріч були запрошені голови райдержадміністрацій, голови ОТГ, представники сільськогоспвиробників Вінниччини, органів місцевого самоврядування, сільських і селищних рад, обласних структур та відомств, до компетенції яких відносяться земельні питання.
 
У вступному слові голова облдержадміністрації  Владислав Скальський зазначив, що наразі існує чимало міфів довкола теми земельної реформи. Відтак, запланована зустріч покликана дещо роз’яснити ситуацію і дати відповіді на найбільш актуальні питання законодавчого забезпечення земельної реформи.
 
«Такі обговорення відбуваються в усіх регіонах України. Під час дискусій спеціалісти збирають пропозиції регіонів, які використовуватимуть при підготовці законопроєкту про ринок землі до другого читання в Верховній Раді України. Сподіваюсь, що робота форуму буде конструктивною і продуктивною, учасники матимуть змогу задати питання Міністру. Водночас, сподіваюсь на конструктивну дискусію і конкретні запитання. Розпочнемо з презентації, а далі перейдемо до блоку «питання-відповідь», – окреслив порядок денний засідання керівник регіону.
 
Презентував концепцію земельної реформи Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофій Милованов.
 
«Головна мета реформи – зробити земельні відносини прозорими. Проблеми, які існують сьогодні з обігом землі, мають бути вирішені шляхом створення однакових, конкурентних правил гри для всіх. Малий фермер чи власник має право отримати такі ж ресурси, такі ж фінансові умови, за такі ж кошти викупити і, на рівних, конкурувати з великим бізнесом. Прозорість ринку — це найкращий захист від тіньових схем», – прокоментував Міністр розвитку  економіки, торгівлі та сільського господарства. На думку урядовця, прозорий ринок, який буде запущено, дозволить урівняти всіх учасників ринку.
 
Окрім того, Тимофій Милованов повідомив, що з будь-яким питанням щодо земельної реформи можна звернутися на безкоштовну урядову «гарячу лінію» – 1545.
 
Після ознайомлення із презентацією, учасники Форуму спільно з фахівцями у сфері земельних відносин перейшли до широкого обговорення в форматі «запитання-відповіді».
 
Протягом майже чотирьох годин аграрії Вінниччини мали змогу поставити експертам та урядовцям важливі питання і внести власні пропозиції щодо вдосконалення земельного законодавства.
Всі новини