Питання - відповіді про призначення субсидій

На які види послуг призначається субсидія:на житлово –комунальні послуги(газопостачання, електропостачання, вода та водовідведення та ін), на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.
Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається з місяця звернення за її призначенням до кінця опалювального сезону, але не більше ніж на 12 місяців.
Опалюваний сезон начинається з 01.10.по 30 квітня, літній сезон з 1 травня по 30 вересня. 
Субсидія призначається зареєстрованим членам сімї.
Субсидія на житлово- комунальні послуги призначається автоматично без звернення громадян.
Субсидія призначається зареєстрованим членам сімї.
Субсидія на придбання твердого палива і скрапленого газу особам, які отримували субсидію у 2015 році, для її призначення мас бути подана нова заява і декларація, субсидія на оплату житлово-комунальних послуг розраховується з січня 2016 року.
Для призначення субсидії необхідно подати лише заяву та декларацію.
з 1 травня 2016 року пройшли такі зміни до порядку надання населенню житлових  субсидій :які ж саме 
Призначення субсидій особам, які мають право на пільги
Особам, які мають право на пільги на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу, при призначенні субсидії враховується вартість плати за послуги без урахування пільг. У разі призначення таким особам житлової субсидії їм не нараховуються відповідні пільги.
Виключено норму щодо можливості призначення субсидії на підставі доходів за три місяці, що передують місяцю, з якого призначається субсидія
Відтепер субсидія розраховується на підставі доходу осіб за попередній календарний   рік
 
Збільшено розміри доходів, які враховуються до сукупного доходу для фізичних осіб - підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку, до:
- двох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, - для платників єдиного податку першої групи;
- трьох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, - для платників єдиного податку другої групи,
- чотирьох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, - для платників єдиного податку третьої групи.
-
Для працездатних осіб, які не працюють (крім учнів і студентів, які проживають з батьками чи іншими членами родини; військовослужбовців строкової служби) і середньомісячний дохід яких менший прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, до сукупного доходу за кожний місяць тепер враховується дохід на рівні двох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб. В окремих випадках для таких осіб, які проживають у сім'ях, що опинилися у складних життєвих обставинах, за рішенням комісії може враховуватися дохід на рівні прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб.
 
1.Чи включається до доходу при нарахуванні житлових субсидій грошова компенсація за пільгове забезпечення продуктами громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи?
 Так,включається
2.Отримувач субсидії скористався програмою пільгового кредиту на утеплення житла,встановлення вікон іт.д.Чи буде сума кредиту, яка повертається державою, включатися до сукупного доходу заявника?
 Сума кредиту, яка відшкодовується державою відповідно до державної програми з енергозбереження, не включається до сукупного доходу при призначенні житлової субсидії.Що стосується визначення права на отримання субсидії у разі здійснення купівлі товарів на умовах кредиту, то розглядається сума першого внеску.Якщо сума першого внеску при купівлі товарів у кредит перевищує 50тис.грн.,то субсидія, як виняток, може бути призначена на підставі рішень комісій.Такі рішення приймаються, виходячи із конкретних обставин, на підставі акта обстеження матеріально- побутових умов домогосподарства.
3. Пенсіонер зареєстрований як фізична особа- підприємець, яка обрала спрощену систему оподаткування та є платником єдиного податку першої групи. Дохід від підприємницької діяльності відсутній.Чи враховується окрім пенсії, дохід на рівні двох розмірів прожиткового мінімуму?
Так, враховується , оскільки підприємницька діяльність- це окремий вид діяльності, дохід від якої для призначення субсидії обчислюється розрахунково(незалежно від отриманих(неотриманих) доходів)      
4. Домогосподарство має електроопалення, газове опалення,звертається за субсидією на тверде паливо.На який вид палива маємо призначити субсидію?
Субсидія на придбання твердого та рідкого пічного побутового палива призначається у разі , коли житлове приміщення не забезпечується електро-,тепло-,або газопостачанням для опалення.
У наведеному випадку для призначення субсидії на придбання твердого палива має бути підтвердження від організацій-надавачів відповідних послуг про те, що домогосподарство не використовує електроопалення або опалення природним газом. 
5.За призначенням субсидії на тверде паливо у березні 2016 року звернулася сімя з двох осіб.Субсидія була призначена заявниці у квітні 2016 року, але не виплачена. Заявниця померла у травні 2016 року.Чи може звернутися за призначенням субмсидії її чоловік у червні 2016 року у звязку зі зміною у складі сімї?
Субсидія для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового паплива признасається один раз на календарний рік за особистим зверненням громадян. У наведеному випадку субсидія не може бути призначена чоловікові, оскільки домогомподарство у поточному календарному році вже використало своє право на призначення субсидії.Чоловік померлої заявниці може отримати суму призначеної субсидії у складі спадщини.(на підставі заяви та свідоцтва про право на спадщину)
 6.Маю заборгованість з оплати за житлово-комунальні послуги. Чи можу звернутися за призначенням житлової субсидії? 
Наявна заборгованість з оплати за житлово-комунальні послуги не впливає на право оформлення субсидії. 
При цьому, звертаємо увагу, що громадяни, яким призначено субсидію, зобов'язані щомісячно сплачувати вартість фактично спожитої послуги з урахуванням розміру призначеної субсидії. У разі коли вартість фактично використаної послуги менша ніж обов'язкова частка витрат на оплату цієї послуги, громадяни сплачують її фактичну вартість. 
7.В минулому році працювала та отримувала пенсію, на даний час доходів крім пенсії не маю. Прошу надати роз'яснення які доходи будуть враховані при розрахунку розміру субсидії? 
Згідно внесених змін до Порядку призначення субсидії (набрали чинності 21.09.2016) у разі коли на час звернення за призначенням субсидії особа є непрацюючим пенсіонером, який не має інших доходів, крім пенсії, до її середньомісячного сукупного доходу враховується розмір пенсії за місяць, що передує місяцю, з якого призначається субсидія.
8. Чи необхідно додатково звертатися до управлінь соціального захисту населення для перерахунку розміру субсидії у зв'язку з підвищенням вартості житлово-комунальних послуг? 
У разі зміни цін і тарифів на житлово-комунальні послуги, для оплати яких призначено субсидію, управліннями соціального захисту населення проводиться автоматичний перерахунок розміру субсидії у межах терміну її призначення, без додаткового звернення громадян. При цьому обов'язкова частка плати сім'ї за житлово-комунальні послуги залишається незмінною, змінюється лише розмір призначеної субсидії. За результатами проведених перерахунків Вам буде доставлено повідомлення про розмір призначеної субсидії.
9. Чи має право на призначенням субсидії сім'я, до складу якої входить працездатна особа, яка не працює? 
Факт не перебування в трудових відносинах не впливає на право отримання субсидії. Якщо повнолітня особа не має доходів, для розрахунку субсидії буде враховано умовний дохід в розмірі двох прожиткових мінімумів для працездатних осіб.
10.Як враховується дохід у вигляді заробітної плати, якщо заявник працює на 0,5 ставки.
- для призначення субсидії сукупний дохід обчислюється, виходячи з нарахованих особам доходів, без урахування податку з доходів з фізичних осіб.
Якщо середньомісячний дохід особи протягом періоду, за який визначається дохід, залишається меншим від прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, у розрахунок субсидії за кожний місяць включається дохід на рівні двох розмірів прожиткового мінімуму, встановлено для працездатних осіб у відповідному періоді.  
 
Звертаємо увагу всіх отримувачів субсидій на житлово-комунальні послуги, що з початку опалювального періоду перерахунок субсидії буде виконано автоматично, без звернення громадян.
 
За повідомленням про нові розміри субсидії потрібно звертатися до відповідальних осіб  сільських та селищних рад. 
 
Всі новини