Всесвітній день боротьби з гепатитом

Вірусні гепатити B і C є серйозною проблемою для охорони здоров'я, що стосується 325 мільйонів чоловік по всьому світу. Вони є базовою причиною раку печінки, від якого щорічно помирає 1,34 мільйона чоловік.
З 325 мільйонів чоловік, що живуть з вірусним гепатитом у всьому світі, більше 290 мільйонів (це 9 з 10!) не знаючи про свою хворобу. Якщо не проводити масштабний скринінг, діагностику та відповідне лікуванням, все більше людей заразяться, і будуть як і раніше помирати.
Гепатити B і C - хронічні інфекції, які можуть протікати безсимптомно протягом довгого часу, іноді декількох років або навіть десятиліть. Як мінімум 60% випадків раку печінки пов'язані з пізнім діагностуванням та лікуванням вірусів гепатиту В і С. Недостатнє охоплення тестуванням і лікуванням - найсерйозніша прогалина, яку необхідно ліквідувати для досягнення до 2030 р.
З метою вирішення проблем, пов’язаних з ВГ, Всесвітня організація охорони здоров’я розробила Глобальну Стратегію сектору охорони здоров’я по вірусному гепатиту на 2016-2021 роки – «На шляху до ліквідації вірусних гепатитів», в якій встановила ключові цілі до 2020 та 2030 років:
скорочення нових випадків хронічного ВГВ та ВГС на 30% до 2020 року та на 90% до 2030 року;
скорочення кількості смертей на 10 та 65% у 2020 та у 2030 році відповідно.
Досягнення зазначених цілей передбачається шляхом:
1. підвищення рівня охоплення дітей послугами імунопрофілактики ВГВ (три дози вакцини);
2. попередження передачі ВГВ від матері до дитини, що включає охоплення вакцинацією, дородове тестування та використання противірусних препаратів у вагітних жінок з ВГВ;
3. забезпечення безпеки крові та її компонентів, ін’єкцій та хірургічних втручань;
4. впровадження програм зменшення шкоди для осіб, які вживають психоактивні речовини (ПАР) ін’єкційно (забезпечення доступу до стерильного ін’єкційного інструментарію та ефективних методів лікування залежності від ПАР);
5. розширення доступу до діагностики та лікування ВГВ та ВГС з використанням сучасних та найбільш ефективних методів діагностики та лікарських засобів.
Приєднання України до Глобальної стратегії елімінації ВГ є надзвичайно актуальним з огляду на те, що за оцінками національних експертів до 5% населення країни інфіковано ВГС та 1-2,5% ВГВ, в той час як більшість хворих не знають про свій статус, та, відповідно, не отримують лікування.
Нажаль, через брак системних досліджень оцінити реальний рівень поширеності ВГ в Україні серед загального населення неможливо, оскільки існуюча система епіднагляду орієнтована на виявлення гострих випадків.
 
До осіб, які мають підвищений ризик інфікування ВГ належать:
представники уразливих ключових груп населення (люди, які вживають наркотики ін’єкційно, особи, що надають сексуальні послуги за винагороду або секс-робітники та чоловіки, що мають секс з чоловіками); 
новонароджені та діти до 5 років (для ВГВ),
реципієнти крові та органів, особливо такі, які потребують регулярних трансфузій крові або її компонентів – хворі на гемофілію, хворобу Віллебранда та інші спадкові коагулопатії; 
особи, які мали хірургічні втручання, отримували стоматологічні послуги та інші хірургічні та медичні процедури, пов’язані із контактом з кров’ю; 
пацієнти гемодіалізу.
Окрім того, в Україні існує низка чинників, що сприяють новим випадкам захворювання та смертей внаслідок ВГ, а саме:
низький рівень вакцинації від ВГВ дітей (тільки 57% дітей до 1 року охоплено трьома дозами вакцини), медичних працівників та представників ключових груп населення;
недостатнє фінансування та охоплення профілактичних програм та програм зменшення шкоди, впровадження яких ставить на меті попередження нових випадків інфікування серед ключових груп;
низький доступ до послуг з діагностики ВГ, обмеженість фінансування та відсутність національної стратегії тестування, яка б забезпечувала всебічний доступ до нього;
застаріла та неефективна система інфекційного контролю в закладах охорони здоров’я та закладах побутового обслуговування (де може відбуватись контакт з кров’ю), що призводить до нових випадків інфікування;
неконтрольоване та неналежне застосування компонентів донорської крові;
низький доступ до лікування.
Для ефективної відповіді на проблеми, пов’язані з ВГ необхідно чітке та послідовне запровадження низки заходів та послуг, спрямованих на запобігання нових випадків захворювання, своєчасного виявлення гострих та хронічних ВГ та забезпечення доступу хворих до ефективного лікування.
Запобігання новим випадкам інфікування ВГ залишається основою будь-якої програми охорони здоров’я та реалізується через забезпечення належного охоплення вакцинацією, організацію практик безпечних ін’єкцій та інших медичних втручань (включаючи безпеку хірургічних втручань, безпеку трансфузій компонентів донорської крові, трансплантації тканин та органів), розвиток послуг зменшення шкоди від вживання наркотиків ін’єкційним шляхом.
Компонент профілактики є одним з ключових для елімінації ВГ, оскільки без його ефективного впровадження скорочення кількості нових випадків стане неможливим, окрім того, особи, які прийшли лікування ВГС збережуть ризики повторного інфікування.
Однією з ключових проблем на сьогоднішній день є низький рівень знань загального населення щодо проблем ВГ, у результаті чого, за оцінками ВООЗ лише 9% осіб з хронічним ВГВ та 20% осіб з хронічним ВГС у світі знають про свій діагноз, і як наслідок хвороба часто діагностується у термінальній стадії.
Проблемою є також недостатній рівень знань та часто брак медичної настороженості щодо ВГ у медичних працівників, що призводить до великої кількості недіагностованих та пізньодіагностованих випадків, призначення неефективного лікування тощо.
 
Гепатит - це запалення печінки, викликане, переважно, вірусною інфекцією. Існує п'ять основних вірусів гепатиту, які називаються типами A, B, C, D і E. Ці п'ять типів становлять величезну проблему в зв'язку з тягарем хвороби і смерті, до яких вони призводять, і з їх потенційними можливостями викликати спалахи хвороби і приводити до епідемічного розповсюдження . Зокрема, типи В і С призводять до розвитку хронічної хвороби у сотень мільйонів людей і, в цілому, є найпоширенішою причиною цирозу і раку печінки.
Причиною гепатиту А і Е зазвичай є вживання в їжу забруднених харчових продуктів або води. Гепатит В, С і D зазвичай розвивається в результаті парентерального контакту з інфікованими рідинами організму. У число найпоширеніших способів передачі цих вірусів входять переливання зараженої крові або продуктів крові, інвазивні медичні процедури з використанням забрудненого обладнання і, щодо гепатиту В, передача від матері дитині під час пологів, від члена сім'ї дитині, а також при сексуальних контактах.
Гостра інфекція може протікати з обмеженими симптомами або безсимптомно або може включати такі симптоми, як жовтяниця (пожовтіння шкіри і очей), потемніння сечі, надмірна втомлюваність, нудота, блювота і болі в області живота.
 
 
Всі новини