Податкова інспекція повідомляє:

З 1 грудня зросли прожитковий мінімум та мінімальна зарплата
В Україні з 1 грудня на 10% зросли соціальні стандарти: мінімальна зарплата - до 1600 грн., прожитковий мінімум - до 1544 грн., відповідно до норм у законі про держбюджет на 2016 рік. Збільшився до 352 гривень мінімальний розмір єдиного соціального внеску за себе для ФОП. Зарплата найманим працівникам, відповідно до законодавства, не може нараховуватись нижче мінімального розміру, тобто 1600 грн.  
 
Підвищено мінімальні ціни на окремі види алкогольних напоїв
Кабінет Міністрів України  постановою від 09.11.2016 №828 вніс зміни до постанови від 30.10.2008 №957 «Про встановлення розміру мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв», якою затвердив нові мінімальні оптово-відпускні і роздрібні ціни на окремі види алкогольних напоїв. Зокрема, мінімальна оптова ціна на горілку і лікеро-горілчані вироби за 1 літр 100-відсоткового спирту підвищилась на 27,9% і становить 225,0 грн, а роздрібна на 27,1% – 348,9 грн.  В той же час віскі, ром та джин подорожчали в середньому від 37,6 до 63,2% та їх вартість при опті складає – 570,0 грн., а в роздрібній торгівлі – не нижче 750,0 грн. Коньяк та бренді, в залежності від терміну витримки, піднялися в ціні від 23,5 до 30,7%. А роздрібна ціна на вина виноградні натуральні у скляній тарі місткістю 0,7 л, в іншій тарі місткістю 1 л складає 33 грн. Щодо вин виноградних з додаванням спирту, міцних та вермутів – придбаватимуться вони не дешевше 42 грн. за 0,7 чи 1 л в залежності від складової тари. Додамо, що в середньому роздрібна ціна на вина підвищилась від 22,2 до 55,6%.  Варто зазначити, що до суб’єктів господарювання у разі оптової або роздрібної торгівлі коньяком, алкогольними напоями, горілкою, лікеро-горілчаними виробами та вином за цінами, нижчими за встановлені мінімальні оптово-відпускні або роздрібні ціни на такі напої застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів – 100 відсотків вартості отриманої партії товару, розрахованої виходячи з мінімальних оптово-відпускних або роздрібних цін, але не менше 10000 гривень.
 
Декларації на отримання податкової знижки за 2015 рік громадяни можуть подати до кінця цього року
ДФС нагадує, що громадяни, які бажають скористатися правом на податкову знижку за підсумками звітного 2015 року, мають право не пізніше 30 грудня 2016 року подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи за 2015 рік до контролюючого органу за місцем своєї податкової адреси (реєстрації). У разі якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним, не скористається правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься. Для оформлення податкової знижки необхідно зібрати всі підтвердні документи, які пов’язані з понесеними у звітному році витратами, а саме: платіжні та розрахункові документи, зокрема квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери, копії договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У зазначених документах обов'язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і дату їх продажу (виконання, надання).
 
Щодо своєчасності оприбуткування готівкових коштів
ДФС України звертає увагу суб’єктів господарювання, що останнім часом почастішали випадки порушення дотримання касової дисципліни щодо своєчасності оприбуткування виручки. Зокрема, відповідно до п. 2.6  Положенням про ведення касових операцій у національній валюті в Україні (затвердженого постановою Правління Національного банку України від 15.12.2004 № 637) уся готівка, що надходить до кас, має своєчасно (у день одержання готівкових коштів) та у повній сумі оприбутковуватися. У разі проведення готівкових розрахунків із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій або використанням розрахункової книжки оприбуткуванням готівки є здійснення обліку зазначених готівкових коштів у повній сумі їх фактичних надходжень у книзі обліку розрахункових операцій на підставі фіскальних звітних чеків РРО (даних РК). Тобто, щоденно суб’єкт господарювання повинен оприбутковувати у КОРО виручку на підставі фіскальних звітних чеків РРО (Z-звітів). За несвоєчасне (через день і більше) оприбуткування передбачена штрафна санкція у п’ятикратному розмірі неоприбуткованої та/або несвоєчасно оприбуткованої суми коштів, відповідно до ст. 1 Указу Президента України від 12.06.1995 № 436/95 «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки».
           
Сектор організації роботи Могилів-Подільської ОДПІ ГУ ДФС у Вінницький області     
 
Всі новини