Владислав Скальський: «Ми повинні остаточно завершити процес формування ОТГ, віддати владні повноваження і забезпечити громади фінансовим ресурсом»

Сьогодні голова облдержадміністрації Владислав Скальський провів свою першу робочу зустріч з редакторами районних ЗМІ області. Найбільший блок питань до керівника регіону стосувався впровадження реформи адміністративно-територіального устрою на Вінниччині, скорочення штатної чисельності райдержадміністрацій і можливої кадрової ротації керівників районів, а також процедури обрання очільників об’єднаних територіальних громад.
«Політика в напрямку децентралізаційних процесів і створення ОТГ повинна бути сталою. Процес добровільного об’єднання громад тривав досить довго, і його ефективність, особливо на теренах Вінниччини, може бути предметом для дискусії. Ми повинні остаточно завершити процес формування ОТГ, віддати владні повноваження і забезпечити громади фінансовим ресурсом. Це доволі складний процес. Однак тільки таким чином буде забезпечена повна відповідальність керівників громад перед їх мешканцями. Кожна ОТГ повинна бути спроможною, самодостатньою і відповідати певним стандартам надання тих чи інших адміністративних послуг. Територія України має бути стовідсотково покрита спроможними ОТГ, які несуть повну відповідальність за життя людей на цій території, – зазначив голова облдержадміністрації, – Неможливо вимагати від людей професіоналізму і відповідальності, коли вони не мають повноважень».
За його словами, держава повинна гарантувати безпеку і цілісність територій та кордонів, громадський порядок і верховенство права, сталу зовнішню політику – тобто, глобальні питання. Всі інші питання мають визначатися виключно конкретними територіями. Владислав Скальський наголосив на необхідності розуміння важливості стратегічного розвитку – в кожній громаді має бути розроблена стратегія розвитку на майбутнє.
До обговорення даного питання долучився також заступник голови облдержадміністрації Олександр Крученюк. Він, зокрема, зауважив, що протягом чотирьох з половиною років під час добровільного об’єднання враховувалися бажання і бачення мешканців громад, однак, як засвідчила практика, такі громади не завжди виявлялися спроможними та самодостатніми. Заступник голови облдержадміністрації зазначив, що оновлена методика передбачає об’єднання громад з розрахунку економічної доцільності та територіальної доступності.
Всі новини