Дощі ідуть - жнива тривають

Олексій Слюсарчук відомий усім у нашому районі як успішний голова громади, яка кілька раз поспіль висловлювала йому свою довіру на виборах. Це саме під його керівництвом у селі Кислицькому збудовано газопровід, новий водогін, створено молокопункти та комунальне підприємство, а також збережено цілісний майновий комплекс колишнього колгоспу, впроваджено нові методи господарювання та ін. Сьогодні ж Олексій Васильович, не побоюся сказати, успішний сільгоспвиробник. Створивши у березні минулого року приватне підприємство "Росинка-Агро" (автор: на честь своєї єдиної донечки), уже другий рік поспіль займається вирощуванням сільськогосподарської продукції. Поки що це підприємство з невеличким земельним банком і чотирма працюючими: механізатори Анатолій Луцький, Василь Калась, Михайло Незгода, які здали в оренду роботодавцю майнові та земельні паї й мають тепер роботу, та директор. Проте, знаючи цю людину не один рік, його креативність у вирішенні справ, мудрість і далекоглядність, віриться, що через кілька років це буде зовсім інших масштабів підприємство.
"В цьому році до збирання підлягає 255 га, з яких 82,4 га - озима пшениця, 20,8 га - озимий ячмінь, 100,1 га - кукурудза та 51,7 га - соняшник, - розповідає керівник підприємства дорогою до жнивного лану. - На сьогодні уже зібрано весь ячмінь, який видав у середньому 50 ц/га, пшениці - близько 50 га урожайністю 62 ц/га. Ми вирощуємо пшеницю і ячмінь імпортної та вітчизняної селекції, такі як: "Патрас", "Кубус", "Каланча" та "Луран", які гарно адаптовані до наших умов ризикованого землеробства".  
Сподівається господарник і на гарні врожаї кукурудзи та соняшнику, бо цьому сприяють липневі дощі, дотримання технологій вирощування. "Тож і люди, які дові-рили свої земельні наділи, не будуть обділені", - зазначає Олексій Слюсарчук. До речі, минулого року власники земельних паїв в якості орендної плати отримали по 1900 кг зерна, якого побажали, або ж кошти у сумі 8100 грн. За бажанням також безкоштовно надаються і доставляються до садиб орендодавців тюки ячмінної соломи. Крім орендної плати, передбачено матеріальну допомогу на поховання, грошову компенсацію за ритуальний транспорт тощо.
В умовах конкуренції орендна плата щорічно збільшуватиметься, що, звичайно, для людей дуже добре. "Водночас це змушує нас займатися інтенсивним вирощуванням - сіяти соняшник, кукурудзу, технічні культури, ціна на які вища, але й на землю навантаження важче", - ділиться своїми переживаннями аграрій. 
Успішно працювати без застосування сіво-змін навряд чи можливо. А тому в приватному підприємстві планується розширення площ. Своїм професіоналізмом, від-повідальним відношенням до справи, чуйним і добрим ставленням до людей Олексій Васильович заслужив авторитет і повагу односельців, він і зараз активно долучається до вирішення всіх актуально значимих соціальних проектів, спрямованих на розвиток і добробут громади. Тому й не дивно, що навколо нього люди гуртуються, йдуть за порадою й допомогою, а також довіряють свої майнові та земельні паї. Наразі триває переукладення договорів оренди земельних паїв у селі, тож все більше бажаючих співпрацювати із колишнім сіль-ським головою. Водночас майно: майстерні, тік, склади, ЗАВ, деяка техніка та ін. - все в оренді сільгосппідприємства, але, як зауважив його керівник, одноосібники мають доступ до цього всього й вільно користуються.
Поки не має Олексій Слюсарчук своєї техніки. Проте у районі задля сприяння розвитку масового фермерського руху, створення й розвитку конкурентоспроможного, високотоварного господарського укладу в агропромисловому секторі економіки та захисту й задоволенню законних соціальних, економічних та інших спільних інтересів фермерів Томашпільщини функціонує Асоціація. Недавно її керівний склад було переобрано: голова - Сергій Осипенко, а його заступник - Олексій Слюсарчук. 
 "Сьогодні мені допомагає збирати врожай своєю технікою голова асоціації, голова фермерського господарства "Славутич" Сергій Осипенко, надавши два комбайни, одному з яких 5 років, а другий - придбаний цьогоріч перед початком жнивної кампанії", - розповідає директор ПП "Росинка-АГРО", під'їжджаючи до поля. 
Вже здалеку видно комбайни, які гордовито пливуть хлібним морем, з легкістю звільняючи гектар за гектаром від стиглого колосся. У повітрі - марево від палючого сонця, над кожним комбайном зависає пил від стерні. Із наближенням усе більше чується невимовний рев. Так "співає" "New Holland" та "John Deere" - останнє слово сільськогосподарської техніки. "Техніка нова, сучасна, потужна й, що найважливіше, високопродуктивна, - зі знанням справи та з гордістю розповідає досвідчений й успішний сільгоспвиробник Сергій Осипенко, - яка забезпечує швидкий збір урожаю з найменшими втратами. А при сьогоднішніх погодних умовах, придбання комбайна "John Deere" себе виправдовує, адже з кожним дощем втрачається зерно та його якість".
… Уже не одноразово мені доводилося у своєму житті бувати на жнивах, писати про нелегку працю хліборобів, але я ще ніколи не сиділа в кабіні комбайна.  Сергій Осипенко відкриває дверцята комбайна, запрошує до кабі-ни. І вже тут охоплює відчуття, наче потрапила у "Мерседес". Приємна прохолода - працює система клімат-контролю, простора кабіна, зручне управління, ніякого шуму, абсолютна панорама, зверху видно, як машина ковтає стигле колосся. Це щось вражаюче! 
Комбайнери досвідчений Віктор Тулуб, який починав колись ще на "Ниві", та молодий стажер Олександр Вознюк умовами праці задоволені. Їхню роботу цінує й роботодавець, бо хороших й толкових спеціалістів зараз важко знайти.  Проте, як добре, що є ще люди, які не бояться важкої роботи і виконують свою благородну місію. Не перевелися справжні хлібороби, які своєю непростою щоденною працею дають змогу українцям куштувати якісний вітчизняний продукт, і на Томашпіллі.
 
Катерина БЕРІЛ, РКП редакція газети і радіомовлення "Томашпільський вісник"
 
 
 
Всі новини