Про умови проживання та виховання дітей, влаштованих в прийомні сім’ї та під опіку та піклування жителів району

 
На сьогоднішній день однією з актуальних проблем суспільства є проблеми розвитку та соціальної адаптації дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Важливою складовою успішної соціалізації таких дітей є їх адаптація до умов життя в суспільстві. Це можливо  лише тоді, коли дитина виховується в родині. Діти повинні зростати в сім’ях рідних батьків, але коли це неможливо, альтернативою  біологічній родини може слугувати інша сім’я.
В районі створені всі форми сімейного влаштування для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. За їх пріоритетністю перелік такий: усиновлення, опіка та піклування, прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу (далі  ДБСТ). Станом на сьогоднішній день, в районі створено 6 прийомних сімей, в які влаштовано на виховання та спільне проживання 14 дітей-сиріт дітей, позбавлених батьківського піклування та 2 дитячих будинки сімейного типу, в яких виховуються 13 дітей, в 40 сім’ях опікунів та піклувальників виховуються 53 дітей. 
Нещодавно відбувся виїзд в прийомну сім’ю  та в сім’ї опікунів, які проживають в с. Вапнярки нашого району. Працівники служби у справах дітей райдержадміністрації та Томашпільського РЦ СССДМ обстежили умови проживання та виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в прийомній сім’ї  Лаврика А.І., Лаврик В.М.,  в якій проживають та виховуються 3 дітей, позбавлених батьківського піклування. Відвідано та обстежено умови проживання та виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в сім’ях опікунів та піклувальників Шеремети М.І. та Барткової Я.Д
Для дітей, які влаштовані в ці сім’ї створені належні умови для їхнього проживання та виховання. В достатній кількості діти забезпечені сезонним одягом, предметами особистої гігієни, іграшками, художньою літературою, належним чином підготовлені до школи. Умови проживання дітей добрі, вони мають окремі кімнати, в яких є спальні місця, місця для приготування уроків, відпочинку. Діти охоче демонстрували свої вишиті картини, малюнки, інші вироби.
З прийомними батьками та опікунами проведені бесіди щодо подальшого забезпечення їхніх вихованців житлом, підготовці дітей до виходу з їхніх сімей після досягнення дітьми повноліття, вибору професії. Крім цього  проведено  індивідуальні бесіди з дітьми та надано відповідні рекомендації опікунам та прийомним батькам.
 Фактів порушення прав прийомних дітей та дітей, які влаштовані під опіку не виявлено.
 
Начальник служби  Оксана Ярош
 
 
 
 
 
Всі новини