Антопільський палац – визначна пам’ятка архітектури Томашпілля

Щорічно 18 квітня відзначається Міжнародний день пам’яток та історичних місць. Цей День встановлений у 1983 році Асамблеєю Міжнародної ради з питань охорони пам’ятників та визначних місць, створеної при ЮНЕСКО. Головним поштовхом до цього стала необхідність збереження від модернізаційних віянь сучасної цивілізації видатних архітектурних, фортифікаційних, садово - паркових надбань світової культури. У 1999 році за підтримки вчених, архітекторів, реставраторів, працівників державних органів охорони пам'яток історії і культури було ухвалено встановити в Україні День пам'яток історії і культури і відзначати його щорічно 18 квітня.
Наше Томашпілля теж багате на різноманіття пам'яток. На початок 2019 року в Томашпільському районі на державному обліку перебувало 65 пам’яток: 9 – археології, 38 – історії, 16 – містобудування та архітектури, 2 – монументального мистецтва.
Сьогоднішній екскурс в історію нашого краю пов'язаний з пам’яткою архітектури  національного значення - палац ХІІІ ст с.Антопіль.  До комплексу входять  палац к.18 ст., господарський будинок д.п.19 ст., брама 19 ст. Маєток побудовано князями Четвертинськими, пізніше перейшов у власність Кароля Ярошинського - тодішнього крупного підприємця, банкіра та власника багатьох цукрових заводів. Він дещо розбудовує палац, зводить кілька господарських будівель. Палац мав спереду колони іонійського ордеру. Вела до палацу стара липова алея. Були біля нього і багаті галереї, оточені зеленню. В середині палацу були старовинні меблі оздоблені різьбою. Родинні портрети розміщалися в столовій. За радянського часу 1917 року будівля переходить державі, тут облаштовують будинок для престарілих, потім - психоневрологічний інтернат, яким він є і по сьогодні.
Перед головним фасадом зберігся великий партер та мармуровий фонтанчик з ангелочками-путті. Центральний вхід прикрашений портиком з іонічними колонами і завершеним трикутним фронтоном. Балкони розмістились на рівні другого поверху, прикрашені добротними кованими решітками. Збереглося внутрішнє розташування кімнат і декор парадного входу: ліпнина, каміни, решітки. Підземний хід з палацу веде у сусіднє село Марківку.
Оточує палац ландшафтний парк, який є майже ровесником палацу. Особливістю парку є ясени-гіганти біля двох метрів у діаметрі, в’язи, трьохсотлітні дуби, каштани.
Існують перекази, що в палаці у 1821 році зупинявся Олександр Пушкін, куди він прибув на полювання, гостюючи в друзів у Тульчині. На пам’ять про його візит, один з дубів у парку назвали в його честь – під ним поет присідав відпочити.
Палац в Антополі є неоціненною перлинкою Томашпільщини, Поділля, яка потребує вивчення та збереження. Адже такі визначні пам'ятки історії та архітектури є невіддільною часткою європейського та світового культурного надбання.
 
 
 
 
 
Всі новини