«Відкрили нові самородки Томашпілля», - в районі відбувся IX фестиваль народної культури «Одвічна Русава - 2019»

 Є люди світлі, сонечку подібні,
Від них ідуть чарівні промінці.
І душі чисті в них, як струни срібні,
І розум світлий, бо вони — творці!
 
6 червня 2019 року в мальовничому селі Пеньківка відбулося феєричне дійство - IX районний фестиваль народної культури «Одвічна Русава - 2019».Започаткований у селі Стіна – «Маленьких Карпатах» з каменю і легенд, фестиваль щороку крокує по району по течії річки Русава, що в’ється долинами. Торік він був у селі Велика Русава, далі – естафету переймає село Антонівка. Тематика цьогорічного фестивалю  -  «Золоті самородки Томашпілля».
На святкове дійство завітали голова районної державної адміністрації Олександр Закорченний, разом із заступником Наталією Бандиш, заступник голови районної ради Лариса Нароган, депутати обласної ради Вадим Соляник та Лариса Білозір, провідний методист з фольклору Вінницького обласного центру народної творчості Тетяна Гарбулінська, очільники територіальних громад, жителі та гості району.
Зі святкової сцени линули їхні щирі вітання, побажання миру, процвітання, добра, та разом із місцевим сільським головою Марією Петрончак було запалено символічний вогонь фестивалю.
Цей день для села став особливим, адже всвятковий день Вознесіння Господа нашого Ісуса Христа в Небесні Оселі, що відзначається християнами всього світу, в селі Пеньківці - храмове свято. Для  Божого Благословіння  свята запросили настоятеля Пеньківського храму Чудо Архангела Михаїла, отця Василя.
Головними героями свята стали самобутні, своєрідні, особливі люди, що вийшли з середовища без всяких її впливів, з природженою, самостійною вдачею, з різних напрямків українського народного мистецтва і не тільки.
Гостинні двори територіальних громад району, зібрані в тематиці «Творчий вінок», представили вироби декоративно-вжиткового мистецтва, унікальні реліквії громади та мистецькі твори, що розповідають про історію, духовні цінності та творчі захоплення, як окремих митців так громад в цілому.
З усіх куточків Томашпілля на свято радо завітали аматорські колективи та окремі виконавці, які співали народних пісень, декламували вірші, танцювали народні танці, створюючи особливу атмосферу свята.
За сприяння депутата обласної ради Вадима Соляника, районний фестиваль з музичними дарунками відвідав переможець шоу "Маленькі гіганти - Голос. Діти" Олександр Подолян.
Під час свята відбувся флешмоб дівчаток у вінках, адже за прадавнім звичаєм на славне свято Воскресіння Господнього дівчата плели вінки із кульбаби, барвінку та всяких медових квітів  та ще й змагалися.
«Золоті самородки Томашпілля», територіальні громади, які представили світлиці, аматорські колективи та окремі виконавці були нагороджені численними грамотами, подяками та щирими словами вдячності і захоплення.
Традиційним завершальним акордом свята стало спільне виконання кривого танцю. Також, по завершенню фестивального дійства було урочисто  передано естафету свята  Антонівській територіальній громаді. 
Національні звичаї та традиції, культурна спадщина – це основа української ідентичності та єдності нації, запорука її розвитку та процвітання. Тому, наше завдання їх збереження, примноження і передача наступним покоління – саме це відбувається під час фестивалів народної культури, таких як «Одвічна Русава».
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Фото: ПП "Редакція газети і радіомовлення "Томашпільський вісник"
Всі новини