Відбувся семінар з розвитку та збереження елементів нематеріальної культурної спадщини

Сьогодні, 16 квітня в залі засідань райдержадміністрації відбувся семінар з розвитку та збереження елементів нематеріальної культурної спадщини. Захід зібрав працівників закладів культури району, закладів культури ОТГ та представників, відповідальних за галузь в ОТГ. Зі вступним словом до учасників семінару звернувся голова райдержадміністрації Олександр Закорченний, який подякував за нелегку роботу працівників галузі і побажав плідної та успішної роботи семінару.
На захід запрошено провідного методиста з питань нематеріальної культурної спадщини Вінницького обласного центру народної творчості Володимира Титаренка, який ознайомив присутніх з тематикою семінару. В Україні збереження елементів нематеріальної культурної спадщини регламентується міжнародною «Конвенцією із захисту нематеріальної культурної спадщини» ЮНЕСКО, прийнятою в 2003-му році, а також, національним законодавством: Конституцією України, законами України «Про культуру» та «Охорону нематеріальної культурної спадщини». До нематеріальної культурної спадщини належать пісні, обряди, усні традиції, знання про природу та всесвіт, також соціальні практики, які використовуються протягом кількох поколінь та є унікальними для певної місцевості. Також, вона несе у собі пов'язані з ними інструменти, предмети, артефакти і культурні надбання окремо взятого народу, краю або регіону. Для працівників культури району важливо побудувати роботу на виявленні та декларуванні предметів нематеріальної культурної спадщини нашого краю. Дуже важливо чути голоси носіїв та людей, які доклали чимало зусиль до вивчення, збереження, документування та розвитку своєї спадщини.
Ряд важливих робочих питань озвучила у своєму виступі начальник відділу культури та туризму райдержадміністрації Олена Сікал, яка також висловила сподівання на активізацію роботи з нематеріальної культурної спадщини.
 
 
 
 
 
 
 
 
Всі новини