У скорботі доземно схилімо голови...

... історія нас горем вчить,
Щоб не забулось незабутнє.
Бо там, де пам'ять не мовчить,
Там щастям повниться майбутнє
 
...Ніде нехай такого більш не буде!
Хай день новий життя несе нове.
Вклонімось низько сонцю й хлібу, люди!
В достатку Україна хай живе!
 
Вісімдесят шість років пройшли відтоді, як нашу землю спустошив один із найстрашніших в історії людства голодоморів – 1932-1933 років. 
Це був найчорніший  час в історії України: трагічне лихоліття  1932-1933 років, коли  на очах  всього  цивілізованого  світу  над  українським людом   звершалося  злодіяння  масового знищення  народу. Навіть через багато десятиліть боляче ступати  стежками  жахливої трагедії.
Витанцьовуючи  свій   диявольський танок, примарою  стукала  смерть  у кожну  оселю. Страшні були її  покоси, жахливі   були її жнива  - жнива  розпачу  та печалі, які  і через десятиліття  відлунюють  останніми  стогонами  помираючих від голоду та зойками закопаних напівживими. Ще  й досі  кровоточать  роз’ятрені  серця, болить  душа  народу,  що звідала горе  до краю.
І сьогодні стогне земля від похованих без трун у спільних могилах, плаче переливами невимовного болю та різноголоссям дітей що просять  хоч крихту хліба.
Пам'ять людей про голодомор   каралась смертю. Важко було мовчати, але мовчали.
Людську пам'ять  було  взято під конвой. На роки, на десятиліття … Страшне поневолене мовчання..  Довго  чекали, але  дочекались коли ожила  проснулась  людська пам'ять, розверзлись її глибини  і заговорили  вуста  тисяч мільйонів свідків  трагедії   голодомору.
 
З метою вшанування пам’яті жертв тих подій, які забрали життя мільйонів співвітчизників, 22 листопада 2019 року в районній державній адміністрації відбулось засідання круглого столу під назвою «Такий чорний 33-й…». Вів засідання голова районної державної адміністрації Олександр Закорченний, за участі заступника голови РДА Наталії Бандиш, заступника голови районної ради Лариси Нароган, керівників установ та організацій району, громадськості. 
«Сьогодні ми маємо для себе чітко зрозуміти – головною, неперехідною цінністю для нас є власна держава. Бо лише здобуття Україною незалежності та демократичний шлях, який ми обрали, є надійною гарантією того, що це ніколи не повториться», - відзначив у своєму виступі очільник району Олександр Закорченний.  
Присутні в залі переглянули документальний фільм про трагічні 33-ті, пом’янули тих великомучеників тяжкої історії скорботною хвилиною мовчання. Учасниками зібрання було організовано делегацію для  покладання пам’ятних гірлянд  до пам’ятного знаку жертвам Голодомору.
Шановні жителі району! Найголовнішим пам’ятником жертвам Голодоморів має стати утвердження тієї держави, про яку мріяли наші батьки, діди і прадіди, в якій основною цінністю стане життя і свобода кожного громадянина.
Тож схилімо голови в глибокій жалобі, згадаймо у спільній молитві і запалімо свічі пам’яті на знак скорботи за тими, хто загинув голодною смертю.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Всі новини