Наша поліція оперативну обстановку тримає під контролем

З початком змін у правоохоронних органах України все активніше втілюється зарубіжна ідеологія  полі-цейської діяльності, орієнтованої на громадськість. У спотворених суспільно-політичних умовах України, де в уяві громадськості панує негативна думка про силові структури, дуже важко відновити дові-ру, особливо сьогодні, коли світ все більше й більше поринає у віртуальну комунікацію. Інтернет стає тією силою, що керує розумом і настроями людства. Тож негативне ставлення суспільства до поліції в Україні багато у чому залежить від інформації, яку воно отримує з різних джерел та від недосконалості презентації результатів роботи поліції. Тому поліція має сама знаходити шляхи і способи донесення до суспільства інформації про стан злочинності та результати своєї роботи. І, безперечно,  потужним механізмом спілкування з громадськістю є засоби масової інформації. 
Перший крок на шляху до відкритості, саме через засоби масової інформації, зроблено: результати роботи Томашпільського відді-лення поліції Могилів-Поді-льського ВП ГУНП у Він-ницькій області за останні 9 місяців презентував його начальник Ярослав Марченко у ході прес-конференції, що відбулася минулого тижня за участю районних засобів масової інформації та представників громадськості.
 - Протягом   9 місяців 2018 року Томашпільським відділенням поліції здійснено комплекс організаційних та практичних заходів із протидії злочинності, які дозволили тримати під контролем оперативну обстановку, не допустити різких негативних змін у динаміці та структурі злочинності, неконтрольованого перебігу подій, - зазначив Ярослав Марченко, відкриваючи прес-конференцію.
Щодо криміногенної ситуації в районі, то, за словами виступаючого, саме кількість заяв та повідомлень про злочини, що на-дійшли до чергової частини відділення поліції, відображають первинну інформацію про злочинність. За цей період зареєстровано 2397  заяв та повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події. 
Окрім реагування на заяви про кримінальні правопорушення, працівниками відділення поліції забезпечено документування 16 фактів побутових нещасних випадків, 346 фактів раптових смертей громадян та 13 самогубств.
Із числа всіх зареєстрованих 72  кримінальних правопорушення - це крадіжки, у 28 з яких особи встановлено та повідомлено про підозру.  Найбільше крадіжок зареєстровано в смт.Вапнярка та смт.Томашпіль. Грабежів скоєно 3, які співробітниками сектору кримінальної поліції розкрито та особі оголошено про підозру. Також протягом минулого року зареєстровано 4 шахрайства, з яких наразі проводяться всі необхідні слідчі дії.
- Якщо говорити про найбільш резонансні кримінальні події, які стались протягом  вказаного періоду на території району і потребували задіяння на відпрацювання великої кількості співробітників Томашпільського ВП, що дало позитивний результат, - зауважив начальник районного відділення поліції, - то варто зазначити, що в кінці травня поточного року було розшукано та встановлено місце перебування двох зниклих неповнолітніх дівчат, які проживали в будинку-інтернаті в смт. Вапнярка. Також у першому кварталі 2018 року в с. Калинка невідомими особами було вчинено кра-діжку двох скутерів іноземного виробництва, але завдяки оперативному спрацюванню співробітників сектору кримінальної поліції, які вжили невідкладних пошукових заходів, місцезнаходження викрадених скутерів було встановлено в смт. Чернівцях та смт. Вороновиця Немирівського району, а причетних осіб притягнуто до відповідальності. 
Під час операції щодо незаконного зберігання й вилучення зброї та боєприпасів у березні поточного року співробітниками районного відділення у жителя нашого ра-йону було вилучено раритетний пістолет, випущений в 1929 році в Угорщині, який зберігався в нього незаконно. Також у поточному році встановлено місце перебування розшукуваного гр. Б., який вчинив крадіжку золотих виробів в смт. Томашпіль та протягом року переховувався від слідства та суду. Наразі вказана особа перебуває в слідчому ізоляторі м. Вінниця. Також у поточному році співробітниками сектору кримінальної поліції розкрито два розбійних, небезпечних для життя напади, вчинені відносно жінок похилого віку в с. Пилипи-Борівські та с. Марківка. У результаті винні особи притягнуті до кримінальної відповідальності.
У вересні  до відділення поліції  надійшло повідомлення  про те, що невідомий чоловік шляхом вільного доступу проник до господарства літньої  кухні жительки  с.Високе, де почав  душити  жінку та  вимагати в неї гроші, після чого з місця пригоди зник. У результаті  пошукових заходів працівниками поліції винну особу встановлено та обрано відносно неї запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.
Окрім того, 26 вересня до відділення поліції надійшло повідомлення  від громадянки Б., жительки  смт.Вапнярка, про те, що з її власного будинку невідома особа вкрала кошти у сумі 700 гривень. Того ж дня дільничні офіцери  поліції, не зважаючи на час доби, здійснили пошуки  та по «гарячих слідах» винну особу  відразу встановили. На цей  час слідчими слідчого  підрозділу проводяться  всі  першочергові    слідчі (розшукові) процесуальні  дії, спрямовані  на об'єктивне встановлення обставин  кримінального правопорушення та притягнення винної особи до кримінальної  відповідальності. 
Таких  фактів  зареєстровано дуже багато і вкрай образливо те, що люди  задля дрібного збагачення вчиняють жахливі та необдумані речі. Згідно зі статистикою більшість правопорушень громадяни скоїли у стані алкогольного сп'яніння. 
Водночас, як зауважив Ярослав Марченко, гостро стоїть проблема злочинності серед неповнолітніх. Всього на  профілактичних обліках у ювенальній превенції відділення поліції перебувають 4 неблагополучні сім'ї, в яких виховується 13 неповнолітніх дітей. На обліку в відділенні поліції знаходиться 11 неповнолітніх, засуджених  до покарання  непов'язаного з позбавленням  волі. За вказаний період зареєстровано 16 адміністративних правопорушень за участю неповнолітніх (доведення неповнолітнього до стану сп'яніння, дрібне хуліганство, вживання неповнолітніми алкогольних напоїв та тютюнопаління).
 
Під час діалогу з головним поліцейським району виникло чимало питань. Зокрема, Сергій Тімков отримав відповідь на питання про  використання поліцейськими в своїй роботі відеокамер, а також разом із Сергієм Жмудом на власні очі переконався у якості їх роботи, зробивши висновок про необхідність встановлення потужніших відеокамер у певних місцях селища. Також у ході розмови учасники діалогу торкнулися теми покращення матеріально-технічного забезпечення місцевої поліції, спільної консолідації зусиль, спрямованих на повернення довіри людей до поліції, забезпеченості кадрами та частішого інформування населення про роботу поліції у різних форматах.
 
Катерина БЕРІЛ
 
 
Всі новини