Голод 1932 – 33 років: страшні сторінки історії України

Голод… Це страшне слово повертає нас у далекі 1932 – 1933 роки. Український народ у смутку і скорботі доземно схиляє голови, вшановуючи пам’ять мільйонів його жертв, засуджуючи творців цієї чорної сторінки в історії України. В бібліотечних закладах району до Дня пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років організовано ряд тематичних заходів: години пам’яті, години скорботи, книжкові виставки та перегляди літератури.
На книжковій виставці «Тільки з пам’яті не стерти…», яка організована в Гнатківській сільській бібліотеці, представлено документи, фотографії та публікації про геноцид української нації, спогади і свідчення очевидців, тих, хто у своїй пам’яті крізь роки проніс страждання та біль спричинені тоталітарним режимом. Заслуговують уваги книги «Жнива Скорботи» Роберта Конквеста, який ще у ті роки не захотів брехати і сказав світові про те страшне винищення; книга-меморіал  «Трагедія голоду 1932-1933 років в Україні. Документи і матеріали»; збірник Станіслава Кульчицького «Голод 1932-1933р.р. в Україні як геноцид: мовою документів, очима свідків» та інші.
Книжкова виставка «Голод 1932 – 33 років: страшні сторінки історії України» відкрилась в Олександрівській сільській бібліотеці. Яришівська сільська бібліотека пропонує оглянути матеріали книжкової виставки «Голодомор 1932–33 років – геноцид українців». В Липівській сільській бібліотеці відкрито перегляд літератури «Голодомор в історії та літературі». Комаргородська сільська бібліотека знайомить користувачів з матеріалами книжкової виставки «Такий чорний 33-й…»
Відео-уроки «Голодомор 32-33: Пам’ятати, щоб не повторити», історичні години «Голодомор мовою документів», книжкові виставки «Поле відчаю і надій: тема Голодомору в художній літературі», перегляди відеофільму: «Голодомор. Забутий геноцид», огляди літератури «Ці трагічні тридцять ….чорні», книжкові панорами «Три колоски, закуті дротом» організовано також в  інших бібліотечних закладах району.
  На десятиліття можна засекретити архіви. Можна приховати в глибинах спецсховищ викривальні документи. Можна змести сліди злочину. Можна враз і вдруге, і втретє переписувати історію на угоду влади чи ідеології. Та з пам’яттю народу нічого не вдієш, вона зберігатиме правду. Правду про страшні події. Це наша історія, і ми повинні знати і пам’ятати.
 
 
 
 
Всі новини