Сімейний патронат над дітьми

Діти, які опинилися у складних життєвих обставинах і відповідно до рішення опіки та піклування потребують захисту та тимчасового догляду, такі діти, у разі відсутності близьких родичів направляються до закладів, притулків, центрів соціально-психологічної реабілітації (ЦСПР), будинків дитини, дитячих будинків, інтернатів .
Сімейний патронат – є шляхом, який попереджає потраплянню дитини в інтернат, це комплексна послуга, що передбачає тимчасовий догляд та виховання дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, батьками складних життєвих обставин або на період прийняття рішення про набуття дитиною статусу дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування, та визначення форми її влаштування.
Юридичними підставами встановлення патронату над дитиною є договір про патронат, який укладається за рішенням органу опіки та піклування  ССД, уповноваженим закладом, з сім’єю патронатного вихователя та батьками дитини. 
Суть послуги полягає в комплексному підході, а саме: патронатного вихователя, який доглядає за дитиною в умовах сім’ї, та фахівця з соціальної роботи, який здійснює супровід сім’ї дитини, а у разі потреби сприяє залученню спеціалістів (психолог, юрист, психотерапевт, логопед, тощо), отриманню необхідних соціальних виплат, послуг.
Важливим є те, що базові послуги догляду, виховання дитина отримує у сімейних умовах, і в більшості випадків така дитина продовжує спілкування з близькими людьми, відвідує свій же дитячий садок, чи школу, відповідальність за долю дитини не перекладається на інших спеціалістів притулків. У такій ситуації, коли дитина знаходиться не далеко і біологічні батьки можуть з нею бачитись і спілкуватись, соціальним працівникам легше сформувати у батьків мотивацію для змін, що дає можливість органу опіки та піклування приймати обґрунтовані рішення, спрямовані на забезпечення найкращих інтересів дитини.
За надання послуги патронатний вихователь щомісяця отримує грошове забезпечення в розмірі 5-ти прожиткових мінімумів для працездатних осіб.
Соціальну допомогу на утримання і виховання дитини в розмірі 2-0х прожиткових мінімумів, відповідно до віку дитини.
 
За детальною інформацією стосовно сімейного патронату над дітьми звертатись до Томашпільського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за тел. 
(04348) 2 -22-40
 
Директор РЦСССДМ  Поповська Я.О.
 
Всі новини