За долю мого рідного народу, болить душа…

Не плачте, мамо, я іще живий,
Хоча й лежу із кулею у грудях…
А наді мною, юним, молодим
Схилилися в скорботі люди…
Я не помру, ніколи не помру,
Мені в віках залишене безсмертя,
Хоча і вас тепер не обійму
Та я живу у всенароднім серці…
 
Рівно 5 років тому, 18 лютого 2014-го, розпочалися найкривавіші дні Революції Гідності. Внаслідок протистоянь у столиці цього дня загинуло 23 майданівці. Протягом наступних днів, кількість загиблих зросла до 107 осіб. Вони стали Небесною Сотнею.
На знак вшанування відваги, сили духу і стійкості громадян, які віддали своє життя під час Революції Гідності, захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України, 20 лютого в смт Томашпіль відбувся урочистий мітинг-реквієм пам’яті Героїв Небесної Сотні. У ньому взяли участь перший заступник голови РДА Віктор Ставнійчук, заступник голови районної ради Лариса Нароган, представники Томашпільської ОТГ, керівники установ, організацій району, школярі,  небайдужа громадськість.
«5 років тому дзвони Михайлівського собору закликали нас  до молитви і допомоги,  тоді вони  пробудили український народ, звеличили такі величні поняття, як «любов до Батьківщини», «патріотизм», «рідна земля»,  і насамперед «гідність!». Це був надзвичайно важкий іспит для України.  Але ми вистояли і  продемонстрували усьому світові свою європейськість та неймовірне прагнення до свободи. І сьогодні наше завдання - пам’ятати своїх героїв та їхній подвиг, залишатись відданими цінностям та ідеалам Майдану . Адже Небесна Сотня довела усьому світові, що Україна – це територія гідності й свободи. Хай пам’ять всіх невинно убитих згуртує нас, живих, дасть нам силу та волю, мудрість і наснагу для зміцнення власної держави на власній землі..», - підкреслив у своєму виступі Віктор Ставнійчук.
Лариса Нароган нагадала присутнім про те, що кожен із загиблих мав свою сім'ю, батьків, друзів, захоплення, свої симпатії та невідкладні справи. Але поклик їхньої душі саме в цей час призвав їх до боротьби за вільну, демократичну, чесну Україну, підкреслила, що з події Революції Гідності почався новий етап розвитку Незалежної України.
Також томашпільчани приєднались до всеукраїнської тихої акції «Ангели пам‘яті», сотні паперових ангелів – як символ розстріляної Небесної Сотні - залишили на площі та біля пам’ятного знаку «Борцям за свободу і незалежність України»
 



 

 

 

 

Всі новини