Оперативна інформація про стан посівів с/г культур у Томашпільському районі

Метеорологічні умови третьої декади вересня сформувались наступним чином: середньодобова температура повітря склала в середньому +12,50 С за багаторічної норми +11,80 С . Мінімальні її показники коливались від –1,0 до +3,10 С; максимальні від 22 до 270 С.. 
Вереснева кількість опадів в середньому по району  склала 79 мм за багаторічної норми – 46 мм.
Триває посів  озимої пшениці .Разом з тим, не дивлячись на достатні запаси ґрунтової вологи, спостерігається поступове, але стійке зниження середньодобової температури повітря. Крім того, за прогнозом очікуються дощі, ймовірність яких припадає на 4 – 5 жовтня. Враховуючи ситуацію, що складається, потрібно   максимально прискорити темпи збирання сої та інших ярих культур, а також сівби озимих колосових, особливо – пшениці.
Слід мати на увазі, що за наявної вологості ґрунту навіть незначні опади здатні відтермінувати сівбу та інші роботи на значний строк, що призведе до пізньої появи сходів. Разом з тим, прискорення темпів сівби має відбуватись з дотриманням її технології. 
Необхідно максимально використати для сівби світловий день, організувати за потреби двохзмінну роботу, використовувати широкозахватні агрегати. Глибина загортання насіння не повинна перевищувати 3 см. Підвищена вологість ґрунту може стимулювати розвиток кореневих гнилей, особливо за сівби після стерньових попередників, відтак насіння має бути обов’язково оброблене фунгіцидами. 
Зберігається актуальність контролю за шкідниками в посівах ріпаку озимого. 
 
Управління агропромислового розвитку
райдержадміністрації                                                                           
 
Всі новини