Оперативна інформація про стан посівів сільськогосподарських культур

 
Метеорологічні умови третьої декади травня сформувались наступним чином. Середньодобова температура повітря склала +16,00 С за багаторічної норми +15,10 С, або на 0,90 С тепліше. Мінімальні її показники відмічено в ніч на 21 травня – +8,70 С, максимальні – 30 травня – +27,60 С. Сума опадів за декаду  склала від 15,8 до 23,9 мм., за багаторічної норми 14,1 мм, з початку місяця – 28 – 35 мм за багаторічної норми травня 58 мм. Середньодобова температура місяця склала 13,8 мм за багаторічної норми 14,10 С. Слід зазначити при цьому надзвичайно високу нерівномірність розподілу опадів в районі . Навіть у межах одного населеного пункту вона коливалась з різницею до 10 мм, що не дозволяє сформувати об’єктивну ситуацію із вологозабезпеченням в цілому по області. 
Згідно результатів багаторічних спостережень, перша декада червня характеризується розвитком таких небезпечних хвороб як септоріоз колосу та листя, а також – фузаріоз колосу. На сьогодні для їх поширення складаються сприятливі гідротермічні умови. Надзвичайно важливо – попередити їх появу шляхом превентивного обприскування, оскільки запізнення із цим агрозаходом різко знижує його ефективність. За потреби обприскування проти хвороб доцільно сумістити із позакореневим підживленням розчином карбаміду (там, де з’явився колос) та мікроелементами.
Найбільша технологічна ефективність проти цих хвороб досягається за триразової обробки фунгіцидами у період між фазами виходу в трубку – цвітіння та наливу зерна.
Добрі результати в обмежені розвитку хвороб листя та колосу дає дво- а за необхідності – триразове обприскування посівів фунгіцидами Амістар екстра 280 SC, к.с., Альто супер 330 ЕС, к.е., Фалькон 460 ЕС КЄ, Рекс Дуо к.с., Бампер супер 490 к.е. Вміст білку при цьому підвищувався на 1,28 – 1,95%, клейковини – на 3,5 – 5,6%
 
 Управління агропромислового
 розвитку райдержадміністрації
 
Всі новини