Правильне планування сімейного бюджету – основне завдання для сім’ї

  Планування сімейного бюджету – дуже важливе завдання, завдяки якому сім’я може жити в достатку і не обмежувати себе в потребах, не позичаючи грошей до получки. Правильно розраховувати свої доходи і витрати вміє не кожен, однак цьому можна навчитися. Сімейний бюджет потрібно вміти планувати.
  Кожна людина, родина планує свій бюджет так, як йому зручно. Чим раніше ви навчитесь правильно планувати свій бюджет, тим більше у вас шансів жити в достатку і не турбуватися про майбутнє.
  Всім відомий той факт, що грошики люблять рахунок. Дуже важливо не тільки вміти економити і обмежувати себе, а й просто планувати бюджет. На перший погляд це здається досить простим завданням: відкласти певну суму, скласти план по її витраті і не відступати від даного плану. Безумовно, простіше контролювати свої витрати, якщо ти живеш один, планування сімейного бюджету вимагає більшої кількості зусиль і часу.
  І перед собою таке завдання поставив фахівець із соціальної роботи районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, розповівши, найменш захищеним верствам населення -  родинам, які знаходяться на обліку як такі, що перебувають в складних життєвих обставинах,  як потрібно правильно планувати сімейний бюджет, щоб вистачило на погашення кредиту, оплату комунальних платежів, дитячого садка, харчування, покупку верхнього одягу та побутової техніки, і залишилося на «чорний день». Погодьтеся, досить складно запам'ятати всі ці завдання і зуміти витратити гроші раціонально.  Для початку, підкреслив їхню увагу на тому, що коли у вас з’являється джерело доходів -  це зарплата , державна соціальна допомога, дохід від ведення домашнього селянського господарства, випадкові заробітки,  то його не потрібно відразу витрачати. Раціональніше буде, якщо ви розділите його  в залежності від ваших потреб порівно.
  Зазвичай сімейний бюджет і його планування лягає на плечі жінки, адже це вимагає скрупульозності та великої уваги. Часом люди не помічають, як витрачають великі суми грошей на такі речі, як побутова хімія, косметика, продукція з супермаркетів. І всі добре знають, що найбільшу кількість коштів витрачається на продукти, причому 30% продовольства з вашого холодильника відправляється у відро для сміття. Це пов'язано з тим, що сім'ї, які закуповують продукти на тиждень, не встигають з'їдати все і продукти псуються. І тому багато родин, щоб заощадити свій бюджет давно купують  промислові та продовольчі товари на оптових складах.
  Якщо ви хочете не тільки освоїти досконало планування сімейного бюджету, а й навчитися економити, запам'ятаєте декілька простих правил:
o віддайте всі борги своїм друзям і знайомим, ніколи не беріть гроші взайми;
o знищіть всі кредитні карти, на яких відсутній ліміт;
o відкладайте частину заробітної плати (до 20%) ;
o розподіліть бюджет таким чином, щоб 50% ви могли витратити на необхідні витрати, 30% на бажані речі і розваги, 20% на погашення боргів, заощадження.
  Планування сімейного бюджету - заняття не найвеселіше, але необхідне. Якщо ви хочете, щоб у вашій родині завжди були гроші, а ви могли ні в чому собі не відмовляти, план вам необхідний.
Успіхів вам у плануванні свого сімейного бюджету.
 
          Фахівець із соціальної роботи                             Кедь М.В.
 
 
Всі новини