Оперативна інформація про стан посівів сільськогосподарських культур на 11 квітня 2017 року

 
Метеорологічні умови першої декади квітня сформувались наступним чином. Середньодобова температура повітря склала  +10,80 С за багаторічної норми +5,80 С, або на 5,00 С тепліше. Мінімальні її показники відмічено 10 квітня – +2,20 С (на поверхні ґрунту на 6 годину ранку – -1,00 С), максимальні – 3 квітня – +23,00 С. Сума  опадів  за  декаду  становила 18,3 мм. За багаторічної норми 12 мм. 
Гідротермічний режим березня та першої декади квітня виявився надзвичайно сприятливим для росту та розвитку озимих колосових культур. На сьогодні понад 70% посівів пшениці озимої знаходяться у фазі кущіння. Фактично вони надолужили осіннє відставання, обумовлене аномально холодним жовтнем та листопадом. Біля 30% посівів знаходяться в задовільному стані з стійкою динамікою до покращання. Достатня кількість вологи та тепла сприяють активному росту та розвитку кореневої системи. 
Посіви, підживлені азотними добривами в кінці лютого – на початку березня і, які знаходяться на завершені фазі кущіння (південно-західні регіони області) доцільно підживити вдруге. Норма азоту слід встановити, виходячи із кількості, внесеної в перше підживлення з таким розрахунком, щоб вона становила в сумі біля 90 кг/га. Звичайно її слід диференціювати в залежності від конкретного поля та стану посіву. За внесення КАС при підвищенні температури повітря до 200 С добриво слід розвести водою. При цьому доцільно в бакову суміш внести антидепресанти. Друге підживлення азотними добривами можна проводити і на решті посівів, регулюючи норму азоту в залежності від їх стану.
На добре розвинених посівах у зв'язку з достатньою вологою, з підвищенням температури повітря слід очікувати появу борошнистої роси. Відтак потрібний постійний моніторинг з метою недопущення масового розвитку хвороби. Внесення фунгіцидів за потреби можна поєднувати із застосуванням гербіцидів.   
 Станом на 11 квітня  в районі  по всіх категоріях господарств завершено перше підживлення озимих ,розпочато друге  підживлення .Завершено  в  оптимальні строки сівбу  ранніх ярих культур – гороху  пшениці, ячменю на площі 2133 га .
Закінчується посів цукрових  буряків та соняшнику . Наближаються оптимальні строки сівби кукурудзи на зерно, в районі уже посіяно  більше 1070 га.
 
Центр наукового забезпечення АПВ Вінницької області
Управління Агропромислового розвитку                                                                      
райдержадміністрації                                        
 
Всі новини