Щодо функціонування ФАПів в населених пунктах району

10 серпня 2018 року в ресурсному центрі розвитку громад   райдержадміністрації відбулась робоча нарада під керівництвом голови РДА Олександра Закорченного. Участь у зібранні взяли: перший заступник голови РДА Віктор Ставнійчук, заступник голови РДА Наталія Бандиш,  голова районної ради Дмитро Коритчук, головний лікар районного медичного центру ПМСД Віктор Затирка, сімейні лікарі та фельдшери району.

Основне питання, що обговорювалось на засіданні, це функціонування  фельдшерсько-акушерських пунктів в населених пунктах району, зокрема, - оптимізація первинної ланки медицини. В ході засідання присутніми було проаналізовано стан справ в медзаклах району, винесено окремі рішення.

Згідно з Порядком формування спроможних мереж надання первинної медичної допомоги, затвердженого Наказом  Міністерства охорони здоров`я України та Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України №178/24 від 06.02.2018 р. розроблено план спроможної мережі надання первинної медичної допомоги.  Пунктом 11 визначено територіальне розташування місць надання ПМД включно із визначенням економічної доцільності утримання нерегулярних місць надання ПМД, а саме, в межах населеного пункту, чисельність населення якого складає не менше 750 осіб, може розташовуватись нерегулярне місце надання ПМД, що відповідає типу «Пункт здоров`я», графік роботи якого передбачає не менше двох повних робочих змін лікаря на тиждень.

А  це означає, що в деяких населених пунктах району будуть відсутні фельдшери та технічний персонал, якщо не буде підтримки щодо співфінансування сільських рад на утримання своїх ФАПів.

На даний час вирішується питання щодо фінансування закладів ПМСД району за рахунок соціальних угод, укладених сільськими радами із землеорендарями.

 

 

 

Всі новини