Податкова інформує:

Стартувала деклараційна кампанія
Початок 2019 року ознаменувався стартом кампанії декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2018 року. ГУ ДФС у Вінницькій області інформує платників, що  декларація подається за місцем своєї податкової адреси. При цьому існує три способи подання декларації: особисто або уповноваженою на це особою; поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення; засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу. При цьому слід пам‘ятати що у випадку надсилання декларації поштою, її потрібно відправити не пізніше, ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації.  Звертаємо увагу, що законодавством розширено коло платників, які зобов’язані  подати декларацію. Відтепер обов‘язок подати декларацію поширюється на отримувачів винагород та інших виплат, нарахованих відповідно до умов цивільно-правового договору у разі, якщо такі доходи отримані від фізичних осіб - платників єдиного податку четвертої групи. Разом з тим розширено коло тих, хто має право на податкову знижку. Мова йде про громадян, які понесли витрати на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти. Також матимуть право на податкову знижку платники, які мають статус внутрішньо переміщеної особи (за умови дотримання вимог, встановлених Кодексом), що сплачують орендну плату  за житло (за умови оформлення оренди відповідно до вимог чинного законодавства). У разі виникнення питань, отримати безкоштовну консультацію можна у Центрах  обслуговування платників. 
 
Як правильно проіндексувати землю
Індекс споживчих цін за 2017 — 2023 рр., що використовується для визначення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки сільськогосподарських угідь, земель населених пунктів та інших земель несільськогосподарського призначення, застосовується із значенням 100%. Значення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки сільськогосподарських угідь, земель населених пунктів та інших земель несільськогосподарського призначення за 2018 р. становить 1,0. Коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель застосовується кумулятивно залежно від дати проведення нормативної грошової оцінки земель. Коефіцієнти індексації нормативної грошової оцінки земель становлять: 1996 р. - 1,703, 1997 р. - 1,059, 1998 р. - 1,006, 1999 р. - 1,127, 2000 р. - 1,182, 2001 р. - 1,02, 2005 р. - 1,035, 2007 р. - 1,028, 2008 р. - 1,152, 2009 р. - 1,059, 2010 р. - 1,0, 2011 р. - 1,0, 2012 р. - 1,0, 2013 р.- 1,0, 2014 р. - 1,249, 2015 р. - 1,433 (крім сільськогосподарських угідь) та 1,2 для сільськогосподарських угідь (рілля, перелоги, сіножаті, пасовища, багаторічні насадження), 2016 р. — для сільськогосподарських угідь (рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища та перелоги) - 1,0, для земель несільськогосподарського призначення - 1,06, 2017 рік - 1,0. Нормативна грошова оцінка земель за 2002, 2003, 2004 та 2006 роки не індексувалася. Звертаємо увагу, що у 2018 році було проведено загальнонаціональну (всеукраїнську) нормативну грошову оцінку земель сільськогосподарського призначення. З 1 січня 2019 року набрав чинності Наказ Міністерства аграрної політики та продовольсва України від 16.11.2018р. №552, яким затверджено технічну документацію із загальнонаціональної (всеукраїнської) нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення. 
 
ДФС запроваджено новий сервіс з автоматичного заповнення декларації. Покрокова відео-інструкція
З 1 січня розпочалася кампанія декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2018 року. З метою підвищення якості обслуговування платників податків та спрощення процедури подання податкової декларації ДФС запроваджено новий сервіс в Електронному кабінеті платника. Він передбачає часткове автоматичне заповнення декларації про майновий стан та доходи на підставі облікових даних платника, відомостей про отримані доходи, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб та відомостей про об’єкти нерухомого  чи рухомого майна. Скористатися зазначеним сервісом можуть фізичні особи, які відповідно до законодавства зобов’язані подати річну податкову декларацію про майновий стан та доходи, особи, які мають право подати декларацію з метою отримання податкової знижки, та особи, які здійснюють незалежну професійну діяльністю. Щоб подати декларацію в електронному вигляді з використанням сервісу автоматичного часткового заповнення, слід завчасно подбати про отримання особистого електронного цифрового підпису, який можна отримати  у будь-якому акредитованому центрі сертифікації ключів. З переліком АЦСК можна ознайомитися у відкритій частині Електронного кабінету. Більшість АЦСК надає таку послугу безкоштовно. Слід зауважити, що інформація з Державного реєстру фізичних осіб, на підставі якої автоматично заповнюється декларація, може бути не повною, оскільки у Державному реєстрі не відображаються дані щодо доходів, отриманих від фізичних осіб та іноземні доходи. Тому при заповненні декларації будь-яке значення можна відкоригувати в ручному режимі. Заповнення декларації в Електронному кабінеті надасть можливість: - скоротити час і витрати на подання звітності; - мінімізувати помилки при заповненні декларації; - у разі необхідності надати копії документів у додатку до декларації, що важливо, зокрема, при використанні права на податкову знижку. Заощаджуйте свій час та зменшуйте витрати на подання звітності. 
 
Палити у 2019-му стане дорожче
Адже змінами, внесеними до п.17 підрозділу 5 «Особливості справляння акцизного податку та екологічного податку» перехідних положень Податкового кодексу України, суттєво збільшено розмір ставок акцизного податку на тютюнові вироби. Зокрема, з 1 січня 2019 року специфічні ставки акцизного податку зростуть на 20%, а з 1 липня – ще на 9%. Відтак, орієнтовно вартість однієї пачки сигарет з фільтром зросте в середньому на 5 грн 62 к., а з 1 липня стане більшою ще на 3 грн 04 к.. Поряд із цим ціна на сигарети без фільтру збільшиться відповідно на 5 грн 52 к. та 2 грн 98 к. за одну пачку відповідно. Зауважимо, що за шкідливу звичку прийдеться платити все більше і більше. Адже ціни на сигарети будуть зростати і у наступні роки, оскільки Україна має зобов’язання до 2025 року поступово підвищити акциз, аж до рівня, еквівалентного 90 євро за 1000 сигарет, як того вимагають європейські норми. 
 
Декларацію про минулорічні доходи частково заповнить новий електронний сервіс ДФС
В Україні стартувала щорічна кампанія декларування доходів громадян, за якою окремі категорій фізичних осіб зобов’язані подати річну податкову декларацію про майновий стан та доходи. Цьогоріч для спрощення процедури декларування, ДФС запроваджено новий сервіс, який частково заповнить декларацію про доходи замість громадян. За інформацією ГУ ДФС у Вінницькій області новий електронний сервіс є в «Електронному кабінеті». Він дозволяє отримати частково заповнену декларацію на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних в Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків, та відомостей щодо об’єктів нерухомого (рухомого) майна. Такий сервіс часткового попереднього заповнення декларації надасть можливість платникам податків скоротити час і витрати на подання звітності, мінімізувати помилки при заповненні декларацій, та надати копії первинних документів як додаток до декларації в он-лайн режимі. Детальний алгоритм використання нового електронного сервісу викладено у листі ДФС України від 03.01.2019 №120/7/99-99-13-01-03-17. Нагадаємо, що податкова декларація про майновий стан і доходи подається платником податків за місцем своєї податкової адреси в один із таких способів (за вибором): - особисто або уповноваженою на це особою; - надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення; - засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу. 
 
Розширено перелік витрат, дозволених для включення до декларації про майновий стан і доходи
ГУ ДФС у Вінницькій області інформує про розширення переліку витрат, дозволених для включення до податкової знижки у декларації про майновий стан і доходи. Зокрема, змінено перелік витрат, дозволених для включення до податкової знижки. А саме, витрати у вигляді суми коштів, сплачених на користь вітчизняних закладів освіти, крім витрат понесених на здобуття середньої професійної або вищої освіти, доповнено витратами на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) освіти. Зазначені зміни у декларуванні доходів, отриманих упродовж 2018 року, запроваджено на виконання Закону України від 03 липня 2018 року № 2477-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України», наказом від 01.11.2018 №866 Міністерства фінансів України (зареєстровано у Міністерстві юстиції України 23.11.2018 за № 1329/32781) (далі – Наказ №866), яким внесено зміни до Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 №859 (зареєстровано у Міністерстві юстиції України 26.10.2015 за № 1298/27743). Таким чином, починаючи з 2019 року, платник податку на доходи фізичних осіб може скористатись правом на податкову знижку шляхом зменшення оподатковуваного доходу за наслідками звітного 2018 податкового року на суму фактично здійснених ним витрат у вигляді суми коштів, сплачених на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення, підтверджені відповідними документами. Нагадаємо, що претенденти на податкову знижку декларацію про майновий стан і доходи може подавати її до контролюючого органу, в якому платник податків перебуває на обліку, до 31 грудня 2019 року (включно) за звітний 2018 податковий рік.   Додамо, що Наказ №866 опубліковано у бюлетені «Офіційний вісник України» від 18.12.2018 №97. Чинності  він набрав 19.12.2018. 
 
 
 
 
 
Всі новини