Успіх в економіці – це ключова передумова відновлення суверенітету та територіальної цілісності наших держав,- Глава Уряду на саміті ГУАМ

 
Успіх в економіці – це необхідна і ключова передумова відновлення суверенітету, територіальної цілісності та протидії агресії третіх країн для країн-членів регіонального об'єднання чотирьох держав, Грузії, України, Азербайджанської Республіки та Республіки Молдова, за демократію та економічний розвиток – ГУАМ. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час пленарного засідання саміту глав урядів держав ГУАМ, який проходить сьогодні, 5 жовтня, в столиці Молдови Кишиневі.
 
Це вже друга зустріч. Перша відбулася рік тому в Києві. Учасники саміту відзначали, що такий формат перемовин – на рівні прем’єр-міністрів - є вельми ефективним, оскільки дозволяє обговорювати і вирішувати більшість питань економічної співпраці, потенціал якої далеко не вичерпано. В такі непрості часи голос ГУАМ в світі має бути сильнішим, відзначали глави урядів.
 
Прем’єр-міністр України, зокрема, відзначив: «Для нас економічний успіх важливий ще й для того, аби відновити територіальну цілісність. І цей виклик спільний для нас. У нас є великі можливості, успіх яких залежить від нашої скоординованої діяльності».
 
Глава Уряду нагадав, що рік тому глави урядів зустрічалися в Києві, і сьогодні держави мають непогану динаміку наповнення нашої співпраці конкретним змістом.
 
У цьому контексті Володимир Гройсман ініціював активізацію перемовин з поглиблення зони вільної торгівлі в рамках ГУАМ, а також ініціатив щодо нарощування транзиту. «Розвиток транспортного коридору ГУАМ виходить на перший план. І тут можна і треба залучати міжнародних партнерів до реалізації цього проекту. Я також підтримую ідею спільного інноваційного розвитку – через об’єднання наших науково-технічних центрів, - сказав Володимир Гройсман. - Наша співпраця має вийти на рівень створення спільного економічного простору на основі чотирьох свобод».
 
Довідково
 
Організація ГУАМ утворена у 1997 році як політико-консультативний форум. В основі створення - політична дезінтеграція пострадянського простору, традиційно побудованого на домінуванні Росії, а також отримання Україною статусу лідера регіональної організації. Між країнами існує Угода про зону вільної торгівлі. За 7 місяців поточного року товарообіг між Україною та країнами ГУАМ зріс на 30% - до 1,3 млрд дол. Сальдо зовнішньої торгівлі з країнами ГУАМ позитивне і становить 498,32 млн дол.
Всі новини