Провели семінар на базі Тульчинського краєзнавчого музею

17 жовтня бібліотекарі Томашпільського району провели семінар на базі Тульчинського краєзнавчого музею. 
Тульчинський краєзнавчий музей – найдавніший музей Вінницької області. Йому виповнилося 90 років. Музей було засновано в 1927 році. 
Крок за кроком музей формував свою колекцію, яка на сьогодні складає понад 16 тисяч експонатів основного фонду, які репрезентують природу, історію, етнографію, мистецтво Тульчинського краю. Музей має багату археологічну колекцію. Історія Тульчинщини  з найдавніших часів і до сьогодні представлена унікальними експонатами нумізматичної колекції,  етнографічними матеріалами, писемними документами, стародруками, колекцією зброї часів 17-20 ст.
Музей має багату збірку народно – ужиткового мистецтва, вироби ткацтва і вишивки, одягу українців 19-20 ст.  Колекції музею представлені в експозиції, яка складається з розділів природи, історії, тематичних виставок.
Матеріали розділу природи, що  розміщені в експозиції  знайомлять з геологічною  будовою, кліматом, річками та озерами Тульчинського краю, багатою флорою та фауною,  природними заказниками, парковими зонами та лісами.
Окремою експозицією представлені матеріали про перебування в Тульчині  головнокомандуючого  російською армією О.В. Суворова. Чи не найцікавішою сторінкою історії краю є період 18 -19 ст, який представлений цікавими та відомими в історії особистостями такими як П.І. Пестель та                 « Південне товариство декабристів» засноване в Тульчині. Особливої уваги в експозиції музею заслуговує меценат краю С.Щ. Потоцький, який побудував в Тульчині  для своєї родини знаменитий палац та парк « Хороше».
Ще раз переконалися, що історія наша багата  і цікава.  Кожного разу відкриваються нові її сторінки.
 
 
 
 
 
 
 
 
Всі новини