Управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації повідомляє:

 
ВСЕ ПРО СУБСИДІЮ
Хто має право на призначення субсидії? 
Право на призначення субсидії мають сім’ї, у яких розмір плати за житлово-комунальні послуги у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами з урахуванням пільг, які надаються відповідно до законодавства, перевищує обсяг визначеного Кабінетом Міністрів України обов’язкового відсотка платежу.  Розмір обов’язкового платежу визначається для кожного домогосподарства індивідуально в залежності від сукупного доходу. 
 
На які види послуг призначається субсидія
Субсидія призначається на житлово-комунальні послуги
-електропостачання
- газопостачання 
 - водопостачання (водовідведення) 
- на придбання твердого палива та скрапленого газу
 
Які документи надаються для призначення субсидії?
Для призначення субсидій громадянин  подає управлінню  праці та соціального захисту населення  (орендарі - за місцем проживання):
 - заяву про призначення житлової субсидії;
 -  декларацію про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії, за встановленими формами.
 Особи, які орендують або винаймають житло додатково подають договір найму (оренди) житла. 
 
Чи потрібно звертатися повторно на оплювальний сезон для призначення субсидїі
 
Сім'ям, які вже отримували субсидію  попередній опалювальний період повторно звертатися  управління праці  та подавати документи не потрібно. 
Звертаємо увагу, що заяву і декларацію про доходи необхідно повторно подавати лише сім'ям, які: 
 - орендують помешкання; 
 - мають зміни у складі сім'ї (наприклад: хтось прописався чи виписався); 
 - звертаються за отриманням субсидії на тверде паливо та скраплений газ; 
   
На придбання твердого та рідкого пічного побутового палива  призначається   у   разі,   коли  житлове  приміщення  не забезпечується електропостачанням  або газопостачанням для опалення
 Якщо    для    опалення    житлового   приміщення   одночасно використовується   природний  газ, електроенергія або тверде паливо   субсидія  надається  тільки  на  один вид палива.
Субсидія  для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного  побутового  палива  призначається один раз на календарний рік за особистим зверненням громадян. 
Субсидія   для  придбання скрапленого газу, твердого та рідкого  пічного побутового палива призначається - на основі річного доходу осіб за попередній календарний рік, тобто за 2016 рік .
Звертатися необхідно до управління праці та соціального захисту населення або сільських, селищних територіальних обєднаних громад до 31 грудня 2017 року.  
Кому призначається субсидія? 
 Субсидія призначається одній із зареєстрованих у житловому приміщенні осіб. 
 
За який період враховуються доходи для призначення субсидії на ЖКП
 
При розрахунку розміру субсидії на новий опалювальний сезон 2017/18 рр. – з 1 жовтня 2017 року будуть враховані доходи громадян за I та II квартал 2017 року, а на неопалювальний період – з 1 травня 2018 року - за III та IV квартал 2017 року. 
Сім'ям, які вперше звернуться за призначенням субсидії враховується середньомісячний сукупний дохід за два квартали, що передують місяцю, що передує місяцю, з якого призначається субсидія. 
   
ВИЗНАЧЕНО ТЕРМІН ОПАЛЮВАЛЬНОГО ПЕРІОДУ 
 Якщо раніше субсидія на опалювальний сезон призначалася з 1 жовтня до 30 квітня , то в опалювальний сезон 2017/2018рр. для сімей, які користуються індивідуальним опаленням, субсидія на послугу опалення буде нараховуватись з 16 жовтня до 15 квітня. 
 
ПРО ЩО НЕОБХІДНО ПОВІДОМЛЯТИ УПРАВЛІННЯ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ ШЛЯХОМ ПОДАННЯ ВІДПОВІДНИХ ДОКУМЕНТІВ
 
   Протягом місяця отримувачі субсидії повинні повідомити управління соціального захисту населення, шляхом подання відповідних документів, про наступні зміни: 
   - складу зареєстрованих у житлі (наприклад: хтось виписався чи прописався), у такому випадку подаються також нові заява і декларація; 
   - соціального статусу членів сім'ї (наприклад: хтось звільнився або влаштувався на роботу, став пенсіонером); 
   - про здійснення одноразової покупки (оплати послуг), на суму яка перевищує 50 тисяч гривень; 
   - набору комунальних послуг:наприклад –підлючили воду, або водовідведення і навпаки 
   Звертаємо увагу, що у разі свідомого подання громадянином документів з недостовірними відомостями або неповідомлення про вищевказані зміни сума надміру перерахованої субсидію повертається за вимогою управління соціального захисту населення.
 
 НАПРИКЛАД: Якщо сім'я придбала житло або автомобіль і чи вплине вказаний факт на право отримувати субсидію? 
На загальних підставах субсидія не призначається тим, хто протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії здійснив купівлю або оплатив послуги (одноразово), протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії на суму, що перевищує 50 тис. грн. 
 
Звертаємо увагу, що громадянин, якому призначено субсидію, зобов'язаний протягом місяця поінформувати управління соціального захисту населення про купівлю товарів або оплату послуг на суму, що перевищує 50 тис. гривень та надати відповідні документи.
 
Як враховується дохід для приватних підприємців
Для приватних підприємців сукупний дохід (незалежно від отриманого прибутку) за кожен місяць розраховується за таким принципом:
платники єдиного податку 1 групи — зараховується дохід на рівні 2 розмірів прожиткового мінімуму, встановленого Кабміном для працездатних осіб
платники єдиного податку 2 групи — три розміри прожиткового мінімуму
платники єдиного податку 3 групи — чотири розміри прожиткового мінімуму
 
Як враховується дохід непрацюючій особі
Якщо в особи відсутні доходи  на початок періоду за який враховуються доходи , для розрахунку субсидії середньомісячний дохід такої особи визначається на рівні двох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб . 
 
Всі новини