ІНФОРМАЦІЯ про стан законності на території Томашпільського району в 2017 році

 
ІНФОРМАЦІЯ про стан законності на території Томашпільського району в 2017 році та основні показники роботи прокуратури у Томашпільському районі за вказаний період
 
Могилів-Подільською місцевою прокуратурою, під юрисдикцію якої перебуває також Томашпільський район упродовж 2017 року вжито ряд заходів, спрямованих на підвищення ефективності запобігання та протидії злочинності та корупції, забезпечення належної роботи прокуратури та районного відділення поліції.
Упродовж минулого року спільно з правоохоронними органами району проведено 2 координаційні наради.
На зазначені наради запрошувались представники влади та місцевого самоврядування.
За результатами проведених нарад ухвалені спільні узгодженні заходи спрямовані на боротьбу із злочинністю та корупцією.
Реалізація даних узгоджених заходів певною мірою сприяла зміцненню законності на території нашого району.
Зокрема, рівень кримінальних правопорушень на 10 тисяч населення у 2017 році склав 73, що є меншим ніж у 2016 році - 85, та меншим від середньообласного (90,5).
Відсоток розкриття злочинів складає 60% та є вищим ніж у 2016 році (50%) та від середньообласного - 50%.
При цьому, відсоток розкриття кримінальних правопорушень минулих років складає 0,8% (по області 4%).
Зменшилась кількість тяжких злочинів з 93 до 84, злочинів середньої тяжкості з 108 до 82, злочинів невеликої тяжкості з 78 до 71.
Проте, особливе занепокоєння викликає ріст особливо тяжких злочинів з 6 у 2016 році до 7 у 2017, а це, крім інших, 2 умисних вбивства (смт. Вапнярка та с. Марківка), 2 розбійних напади, поєднаних з проникненням у житло (с. Пилипи-Борівські та с. Марківка), шахрайство вчинене в особливо великих розмірах.
Вжитими заходами вдалось зменшити кількість злочинів проти статевої свободи та статевої недоторканості з 4 до 2, недопущено зґвалтувань.
Вже другий рік поспіль спостерігаємо за зменшенням кількість скоєних злочинів проти власності з 183 у 2016 році до 139 у 2017 році, в тому числі крадіжок з 147 до 121, грабежів з 6 до 2, шахрайств з 21 до 8.
Разом з цим, розбоїв, що є найважчими злочинами серед злочинів проти власності, скоєно 6 проти 3 у 2016 році.
Сталим показником можна охарактеризувати злочини проти життя та здоров'я особи (в 2017 - 55, 2016 - 54), проти громадської безпеки (в 2017 - 5. 2016 - 4), проти громадського порядку та моральності (по 4), у сфері обігу наркотичних засобів (по 9). проти безпеки виробництва (по 1)
Незважаючи на аналогічну кількість злочинів учинених проти безпеки руху та експлуатації транспорту (по 10), втричі (з 1 до 4) зросла кількість порушень правил безпеки руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами, що спричинило смерть потерпілого.
Зменшилась кількість злочинів вчинених неповнолітніми з 13 до 12, групою осіб з 10 до 8, у стані алкогольного сп'яніння з 28 до 25.
Проте, на фоні вищевказаних позитивних тенденцій, в нас відбувся ріст злочинів учинених раніше судимими особами з 16 до 27.
Незважаючи на виявлення в минулому році відділом поліції значної кількості фактів вирощування маку, конопель та незаконного зберігання наркотичних засобів, проте задокументовано лише 1 випадок незаконного збуту наркотичних речовин. Постає логічне питання, навіщо одні особи вирощують наркотичні речовини та де інші їх беруть. І всі нарікання поліції про те, що в них ліквідовано відділ по боротьбі з незаконним обігом наркотиків є недоречним, оскільки вони зобов'язані виявляти та розслідувати всі категорії злочинів.
Далі хочу зупинитись на основних показниках роботи Томашпільського відділу Могилів-Подільської місцевої прокуратури.
Як відомо, відповідно до ст. 2 Закону України «Про прокуратуру» на прокуратуру покладаються такі функції:
1) підтримання державного обвинувачення в суді;
2) представництво інтересів держави в суді у випадках, визначених цим Законом;
3) нагляд за додержанням законів органами, що провадять оперативно- розшукову діяльність, дізнання, досудове слідство;
4) нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов'язаних з обмеженням особистої свободи громадян.
В сфері нагляду за досудовим розслідуванням у формі процесуального керівництва прокурорами надано слідчим 50 письмових вказівок, скасовано 18 незаконних постанов слідчих про закриття кримінальних проваджень.
Упродовж 2017 року працівниками Томашпільського відділу Могилів- Подільської місцевої прокуратури до суду скеровано 105 обвинувальних актів у кримінальних провадженнях, у тому числі 19 - з угодами про примирення та 10 - з угодами про визнання винуватості. Також до суду направлено 1 клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру.
У ході підтримання державного обвинувачення прокурорами Томашпільського відділу Могилів-Подільської місцевої прокуратури прийнято участь в 116 підготовчих судових засіданнях, 106 судових розглядах кримінальних проваджень в суді І-інстанції по суті, за результатами яких судами ухвалено 65 обвинувальних вироків.
У сфері представництва інтересів держави в суді працівниками відділу в поточному році до суду заявлено 7 позовів на загальну суму 631 тис. грн., які розглянуті та задоволені в повному обсязі.
Упродовж 2017 року реально виконано рішень суду на суму 255 тис. грн, в тому числі по рішенням минулих років на суму 184 тис. грн.
У сфері нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов'язаних з обмеженням особистої свободи громадян, упродовж 2017 року Томашпільським відділом Могилів-Подільської місцевої прокуратури в 2017 році внесено 5 вказівок в Томашпільське відділення поліції Могилів-Подільського відділу поліції (із них; 3 вказівки щодо виконання вироків суду, якими призначено покарання у виді арешту та позбавлення волі, 1 вказівка при виконанні постанов суду про застосування адміністративного арешту та 1 вказівка щодо здійснення контролю за поведінкою осіб, звільнених з місць позбавлення волі). За результатами розгляду вказівок 8 працівників поліції притягнуто до дисциплінарної відповідальності.
Також, в 2017 році внесено 4 вказівки в Томашпільський районний сектор з питань пробації Центрально-Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України (із них: 3 вказівки щодо здійснення контролю за відбуванням покарань, не пов'язаних з позбавленням волі та 1 вказівка при виконанні постанов суду про застосування адміністративного стягнення у виді громадських робіт).
У сфері боротьби з корупцією у минулому році місцевою прокуратурою ініційовано складання Управлінням захисту економіки Національної поліції України 2 протоколів про вчинення адміністративних правопорушень, пов'язаних з корупцією, передбачених ч. 1 ст. 172-6 КУпАП, тобто несвоєчасне подання без поважних причин декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, які скеровані до суду та розглянуті.
Крім того, прийнято участь у судових засіданнях ще по 3 аналогічних протоколах, складених іншими органами.
За результатами судового розгляду протоколів правопорушників визнано винними та призначено покарання у вигляді штрафу.
Крім того, внесено 5 подань про усунення порушень вимог фінансового контролю за фактами недостовірностей у заповнених щорічних деклараціях, за результатами розгляду яких 2 особи притягнуті до дисциплінарної відповідальності.
Одним із важливих напрямів діяльності органів прокуратури є розгляд звернень громадян та проведення їх особистого прийому. Це питання постійно перебуває на контролі керівництва місцевої прокуратури.
Упродовж 2017 року до Томашпільського відділу Могилів-Подільської місцевої прокуратури надійшло 46 звернення від фізичних та юридичних осіб, на особистому прийомі громадян звернулося 33 особи.
По суті прокурорами розглянуто 29 звернення, 17- направлено за належністю. Повернуто заявникам або залишено без розгляду через 
невідповідність вимогам Закону України «Про звернення громадян» - 2 звернення. З вирішених по суті: 4 звернення задоволено. Випадків відхилення звернень - не виникало.
Крім того, з вирішених по суті звернень: 19 стосувалися досудового розслідування; 4 звернення - з питань представництва інтересів держави в суді; решта - інші питання по яким надано роз'яснення.
До Томашпільського відділу Могилів-Подільської місцевої прокуратури в 2017 році не надходили запити на публічну інформацію.
 
Могилів-Подільська місцева прокуратура
 
Всі новини