Доля дитини у твоїх руках..

У наш час є багато сімей, які не можуть мати власних дітей. Вони пробують різні варіанти і навіть із загрозою власному життю намагаються понад усе стати батьками. Але поряд  із цим є люди, які чомусь не вміють цінувати той дар, що їм дав Бог. На жаль, випадки невиконання батьками своїх обов’язків у вихованні дітей у нашому районі  непоодинокі. Лише впродовж поточного року  до адміністративної відповідальності за статтею 184 КУпАП за невиконання батьківських обов’язків притягнуто  17 осіб. Крім того,  троє жителів району втратили в судовому порядку батьківські права  по відношенню  до чотирьох своїх дітей. 
Проблема невиконання батьками батьківських обов’язків актуальна і болюча. Перш ніж передати  документи до суду,щодо позбавлення батьківських прав, з батьками проводиться ряд заходів, щоб допомогти вийти з даної ситуації. Вагома допомога в даному напрямку   надається  районним  центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді..  
Багато написано на цю тему, та все рівно, кожен раз дивуємося, звідки береться така жорстока байдужість до своїх чад. Зазвичай такі випадки зустрічаються у неблагополучних сім’ях, де батьки зловживають алкоголем, наркотиками, ведуть аморальний спосіб життя .За своєю постійною « зайнятістю» у хронічних пиятиках , вони забувають, що десь, забившись у кутку, плаче їхня голодна дитина. Складається враження, що їхніх дітей для них  не існує, ці люди просто забувають про них, як про якусь річ, граються їхніми долями, почуттями, здоров’ям. Про яку батьківську любов можна говорити взагалі? Коли любиш ,ніколи не скривдиш дорогу тобі людину…                                     
В районі станом на  01.07.2017 року  в 4 сім’ях виховується 13 дітей, які опинились в складних життєвих обставинах . Підставою  для взяття цих  дітей на облік  є проживання в сім’ях, у яких батьки  ухиляються від виконання своїх обов’язків з виховання дитини, а саме: коли вони без поважних причин не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає або може вплинути на її фізичний розвиток, не створюють умов для отримання нею освіти.     
Службою у справах дітей райдержадміністрації та іншими структурами, причетними до роботи з дітьми, проводиться профілактична робота з такими сім’ями. Це досить складний процес, який буде ефективним тільки тоді, коли проблеми вирішуються комплексно та враховуючи інтереси дитини, і робота з сім’єю ведеться не з метою вилучення дитини з сім’ї, а для надання допомоги сім’ї подолати конкретні складні життєві обставини, з якими вона не в змозі самотужки впоратися. Коли вжиті заходи вичерпані і не дали результату, дитина вилучається із сім’ї і тимчасово влаштовується  до закладів цілодобового перебування дітей: центрів соціально- психологічної реабілітації дітей, будинків дитини.  В цьому році 4 малолітніх дітей були влаштовані до Тульчинського обласного спеціалізованого будинку дитини для дітей з ураженням центральної нервової системи  та порушення психіки.
Проте,сьогодні спостерігається й позитивна тенденція, коли діти повертаються до своїх  біологічних батьків,які певний час були позбавлені прав виховувати своїх дітей. В  поточному році   в свої родини повернулося дев'ятеро  дітей, з них : визнано батьківство  стосовно чотирьох дітей ромської національності. Тож є надія, що любов та взаємопорузуміння допоможуть подолати всі негаразди.  
 
Служба у справах дітей райдержадміністрації
 
Всі новини