У с. Велика Русава відбувся щорічний фестиваль народної культури, «Одвічна Русава -2018»

 
4 червня 2018 р. у  с. Велика Русава відбувся щорічний фестиваль народної культури, «Одвічна Русава -2018», який започатковано в с. Стіна. З минулого року крокує фестиваль по району, по  течії річки Русава, що в’ється долинами.  Через те що р.Русава бере початок на північній околиці с. Олександрівки - торік він був у Благодатному.  Далі по течії річки  - село Велика Русава. Тематика цьогорічного фестивалю  -  «Родинні скарби Томашпільщини», яка була представлена у кожній світлиці громад. Гості та учасники фестивалю знайомились з чудовими творчими родинами, з якими живемо поруч, з якими часто зустрічаємось, які дивують нас своїми талантами, та мали можливість ближче дізнатись про творчі рукодільні  надбання томашпільських родин.  Серед них: родина Мальчик з с. Антонівка,  Родина Непийвода з с. Високе, родина Яровенко з с. Велика Русава, родина Мазур з с. Гнатків, родина Павлиг з с. Кислицьке, родина  Журжик з с. Комаргород, родина Заводяк з с. Липівка, родини Слободянюк та Липові з с. Олександрівка, родина Шеремета з с. Паланка, родина Близнюк з с. Пеньківка, родина Тименюк з с. Калинка, родина Сеник з с. Рожнятівка, родина Сідак з с. Стіна, родина Фуштей з с. Колоденка Вапнярської ОТГ.  На запропонованій виставці декоративно-прикладного та ужиткового мистецтва творчих родин Томашпільщини були представлені унікальні  дерева родоводу, сімейні реліквії та мистецькі твори, що розповідають про історію, духовні цінності та творчі захоплення кожної родини. Концертну програму свята склали виступи творчих родин, фольклорних колективів, етнографічних ансамблів району та гостей з Крижопільщини, Тульчинського та Ямпільського районів. 
На святкове дійство завітали народний депутат України Іван Спориш, голова районної державної адміністрації Олександр Закорченний разом зі своїми заступниками Віктором Ставнійчуком та Наталією Бандиш, заступник голови районної ради Лариса Нароган, депутат обласної ради Лариса Білозір, голова районної асоціації фермерів, депутат обласної ради Віталій Август,  генеральний директор ТОВ АК «Зелена долина» Юрій Мороз, очільники територіальних громад району.
Зі святкової сцени линули їхні щирі вітання, побажання миру, процвітання, добра, та разом із місцевим сільським головою Олександром Козорізом було запалено символічний вогонь фестивалю.
Окрім мистецької виставки гості свята поринули і у світ пісенного родинного мистецтва – впродовж трьох годин насолоджувались піснями, танцями, та мелодіями аматорів районної сцени. 
Традиційним завершальним акордом свята стало спільне виконання кривого танцю. Також по завершенню фестивального дійства було урочисто  передано естафету свята  Пеньківській територіальній громаді. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Всі новини