Провели історичну годину «100 років по Крутах: війна за ідентичність»

29 січня 2018 року в районі пройшли ряд заходів з нагоди відзначення 100-річчя Дня пам’яті Героїв Крут.
Зокрема в  районній державній адміністрації  відбулась історична година на тему
 «100 років по Крутах: війна за ідентичність» під головуванням заступника голови РДА Наталії Бандиш. Участь у заході взяли: голова районної ради, начальники, спеціалісти управлінь та відділів районної державної адміністрації, виконавчого апарату районної ради, керівники  підприємств, установ та організацій району, сільські голови та голови ОТГ, представники громадських організацій та політичних партій району, засоби масової інформації.
«Шановні томашпільчани! У січні 1918-1919 рр. XXст.  відбулися ряд подій, які змінили хід історії та внесли вагомий внесок в утвердження нашої держави.
22 січня 2018 року, виповнилась 99-та річниця проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки і 100-та річниця прийняття Четвертого Універсалу Української Центральної Ради, який проголошував Українську Народну Республіку «самостійною, ні від кого незалежною, вільною суверенною державою українського народу».
2018 рік – це також 100- та річниця затвердження Тризуба державним гербом Української Народної Республіки.
29 січня – минає і  100 років героїчного бою під Крутами, що відбувся під час наступу московсько- більшовицьких військ на Київ та став символом стійкості і патріотизму української молоді.
Сьогодні ми вшановуємо хвилиною мовчання та молитвою пам'ять про курсантів військової школи, студентів та гімназистів, що рішуче, відстоюючи право українського народу жити у власній державі, душу й тіло поклали за самостійність, волю та незалежність Батьківщини, які,  вступивши у нерівний бій, призупинили наступ вдесятеро більшої російсько-більшовицької армії Михайла Муравйова, що насувалась на Київ.
Михайло  Грушевський у промові на могилі героїв сказав: «Ці юнаки поклали свої голови за визволення Вітчизни, і Вітчизна збереже про них вдячну пам'ять на віки вічні!».
Бій під Крутами для нинішнього покоління українців, а особливо молоді став важливим історичним уроком, з якого були  зроблені правильні висновки, як перемагати та стверджувати українську державність. Нинішнє молоде покоління наочно продемонструвало активність та небайдужість до подальшої долі України, повставши восени 2013 року. За підтримки патріотично налаштованих юнаків та дівчат вистояв Майдан і відбулась Революція Гідності.
Нині на сході України – війна, яка забирає життя патріотів, таких же юних хлопців, як і тих, які в 1918 році боролися за майбутнє нашої країни.
Схиляємо голови перед тими, хто захищав державні цінності майже сто років тому, і  вклоняємося Героям сьогодення – Героям Небесної Сотні, котрі змінили хід історії України, Героям АТО, які виборюють незалежність України на Сході», - зазначила у своєму виступі заступник голови РДА Наталія Бандиш.
Короткий історичний екскурс про події 1918 року -  проголошення незалежності  Української Народної Республіки, 100-тої річниці бою під Крутами та 100-ї річниці затвердження Тризуба державним гербом Української Народної Республіки  презентували присутнім в залі вчитель історії Великорусавської ЗОШ І-ІІІ ст Петро Григорович Родін та завідувач історичного музею ім. І.Д. Черняховського  с. Вербова Тетяна Миколаївна Сільніцька.
Учасниками зібрання також було переглянуто документальні  відеофільми  «Визнання УНР» та «Битва під Крутами».  Колективом РКП «Редакція газети і радіомовлення «Томашпільський вісник» було презентовано присутнім  підготовлений відеоролик з поетичним читанням віршів наших земляків  про тяжкі  події 1918, загибель молодих вояків УНР, які були переважно київськими студентами та гімназистами.
Пам'ять про  героїв УПА, січових стрільців, героїв Крут  та «Героїв Небесної Сотні», присутні в залі вшанували хвилиною мовчання, до підніжжя пам’ятного знаку «Борцям за свободу та незалежність України»  поклали квіти та вінки.
У холі РДА учнями загальноосвітніх закладів району було презентовано   виставку дитячих малюнків і творчих  робіт «Єднаймося заради України».
По завершенні зібрання   керівник «Українське об’єднання учасників бойових дій та волонтерів антитерористичної операції у Вінницькій області» в Томашпільському районі Сергій ЖМУД щиросердно подякував громадськості району за зібрану гуманітарну допомогу та продукти харчування для бійців АТО, яку минулого тижня - 18 січня та 23 січня 2018 року було доставлено на Схід України. Також Сергій Володимирович передав символічні подарунки – прапори України з написами бійців для колективів центральної районної лікарні та будинку дитячої творчості – як вдячність за підтримку та постійну допомогу.
 
Віримо, що територіальна цілісність України, скріплена кров’ю мільйонів незламних борців, навіки залишатиметься непорушною. Маємо бути свідомі того, що лише в єдності дій та душ можемо досягти величної мети – побудови економічно й духовно багатої, вільної й демократичної України, якою пишатимуться наші нащадки.
29 січня – цей День, не дивлячись ні на що, назавжди залишиться світлим в нашій пам’яті. День подвигу та прикладу для майбутніх і нинішніх поколінь. День надії і любові до своєї вітчизни. День пам’яті Героїв Крут.
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
Всі новини