Парламент і уряд дали старт прозорій приватизації

 
Сьогодні, 18 січня, Верховна Рада ухвалила урядовий законопроект (№7066) «Про приватизацію державного майна». Законопроект дає можливість розморозити велику приватизацію і прискорити продаж малих об’єктів державної власності за новими, абсолютно прозорими, зрозумілими і конкурентними правилами. Але це не означає, що держава повністю позбудеться своїх активів. В державній власності залишаться стратегічні підприємства, а також об’єкти, які виконують важливі державні, соціальні та інші функції. Про продаж таких об’єктів не може навіть йтися. Решта неефективних або взагалі фактично «мертвих» підприємств мають бути якомога швидше приватизовані.  Запуск тисяч підприємств стане додатковим потужним стимулом розвитку вітчизняної економіки.
Запуск чесної приватизації дозволить знайти ефективного власника для державних підприємств, відродити на них потужне виробництво, залучити  додаткові інвестиції і створити нові робочі місця з гідною зарплатою.
«Будь-яке підприємство, щоб воно працювало і випускало конкурентну продукцію, потребує капіталовкладень – потрібно його оновлювати, проводити ремонти, замінювати обладнання. Якщо цього не робити, держава чи приватний власник від цього підприємства не буде мати жодного зиску» - переконаний перший заступник голови Вінницької облдержадміністрації Андрій Гижко. « Я теж не прихильник масової приватизації всього підряд. Є стратегічні речі, які не потрібно приватизовувати: об’єкти енергетики, інфраструктурні. Наприклад, у Вінницькій області ми маємо 11 спиртових заводів. 7 з них – на стадії банкрутства. Деякі вже повністю – на ліквідаційній процедурі. Ми маємо державні так звані ветсанзаводи – у Калинівці і Тульчині. Маємо ще цілу низку кар’єрів при мінАПК, піщані кар’єри, маємо щебеневий кар’єр від «Укрзалізниці», який банкрот і на ньому висить 30 млн грн боргів. Є два кар’єри з пиляного вапняку, який колись використовувався для цукрової галузі, підпорядковані міністерству АПК, - від них фактично залишились одні печатки і жодної діяльності вони не проводять. У моменти кризи держава повинна взяти на себе відповідальність і виставити такі об’єкти на приватизацію. І сьогодні цей процес запущено» - відзначає Андрій Гижко. За його словами, це дасть колосальний поштовх для економіки Вінницької області і в цілому – економіки України, а також сприятиме створенню нових робочих місць та не допустить "спустити на металобрухт" цінні виробництва.
Всі новини