Служба у справах дітей райдержадміністрації інформує:

У державі відпрацьована і діє налагоджена система щодо захисту прав та законних інтересів дітей. Вона регламентована чинним законодавством України, а тому в 2017 році діяльність служби у справах дітей райдержадміністрації спрямована на реалізацією заходів Програми економічного і соціального розвитку Томашпільського району на 2017 рік, де серед пріоритетів – «Подолання дитячої безпритульності, запобігання сирітству, створення умов для всебічного розвитку та виховання дітей, покращення якості життя дітей соціально вразливих груп».
На первинному обліку служби у справах дітей райдержадміністрації станом на 1.06.2017 р, перебувають 74 дитини-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, з яких; 63 дитини охоплені сімейними формами виховання, решта 11 дітей виховуються в державних закладах інтернатного типу.
Однак світ не без добрих людей, які розуміють, що чужих дітей не буває. Громадяни нашого району виявили бажання взяти до своїх родин тих, хто цього потребував, створивши прийомні сім і, дитячі будинки сімейного типу, взявши дітей під опіку. З метою дотримання пріоритетності права дитини на сімейне виховання, розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (усиновлення, опіка та піклування, прийомні сім'ї та дитячі будинки сімейного типу тощо), у районі станом на 1.06.2017 року функціонують 6 прийомних сімей, у які влаштовано на виховання та спільне проживання 14 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, та 2 дитячих будинки сімейного типу, у які влаштовано 13 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. У 39 сім'ях опікунів та піклувальників району виховуються 54 дитини-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування.
Ті, хто знайшов сім'ю, - успішні і щасливі, тому що поряд дорослі, які завжди підтримують і допомагають. Діти в цих сім'ях займаються улюбленою справою: хто малює, хто вишиває, хто виготовляє сувеніри, займається спортом, художньою самодіяльністю. У цьому заслуга прийомних батьків, батьків-вихователів, опікунів та піклувальників, які допомагають дітям розвивати їх творчі здібності. Щорічно ця категорія дітей оздоровлюється за державні кошти та за кошти сім’ї.
З нагоди святкування Міжнародного дня захисту дітей службою у справах дітей райдержадміністрації у фойє другого поверху райдержадміністрації підготовлена виставка робіт дітей Томашпільського району, які влаштовані до сімейних форм виховання. Мета цієї виставки - показати суспільству, що діти, які знайшли свою нову сім'ю, - талановиті і працьовиті, творчі особистості, а розвитку їхніх здібностей сприяють люди з великим серцем - прийомні батьки, батьки-вихователі, опікуни та піклувальники.
Також дітки з таких сімей є активними учасниками різноманітних шкільних та районних культурно-мистецьких і спортивних заходів. Будуть вони і серед учасників дитячої мистецької програми «Дитинства кольоровий світ», приуроченої до Міжнародного Дня захисту дітей, яка відбудеться сьогодні, 1 червня, на площі Тараса Шевченка в смт. Томашпіль. Розпочнеться святкове дійство о 10.30 год.
З нагоди святкування Міжнародного дня захисту дітей, що відзначається в Україні з 1998 року, служба у справах дітей райдержадміністрації бажає, щоб день 1 червня був покликаний не тільки для веселого святкування дітвори, але й став нагадуванням суспільству про необхідність дотримання та поваги прав дитини, боротьби з експлуатацією дитячої праці, прав дитини на освіту, дозвілля й захист від фізичного та психологічного насилля, до проблем охорони здоров'я. Це - необхідні умови для формування гуманного, справедливого і благополучного суспільства.
 
Оксана ЯРОШ, начальник служби у справах дітей РДА
Всі новини