РЦСССДМ інформує: Патронатна сім'я

В Україні, окрім вже існуючих форм сімейного виховання, сімей усиновлювачів та опікунів, прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу, з’явилась  нова форма – патронатна сім’я, яка передбачає виховання дітей, які вилучені з сім’ї тимчасово на строк від трьох місяців і більше, а їхні батьки не позбавлені батьківських прав.
 Патронатна сім’я – це тимчасова сім’я для дитини, яка опинилась у складних життєвих обставинах, що має мінімізувати травматизацію дитини, коли її забирають від батьків. Тобто, такі діти не потраплятимуть в інтернатні заклади, а перебуватимуть в спеціально підготовленій сім’ї, де про них турбуватимуться, забезпечать догляд і реабілітацію.
 Метою патронату є забезпечення права кожної дитини, яка опинилася в складних життєвих обставинах, виховуватися у сприятливому та безпечному сімейному середовищі шляхом відновлення здатності батьків (осіб, які їх замінюють) опікуватися дитиною та виховувати її, вчинення заходів щодо повернення дитини до біологічної родини, а у разі неможливості прийняття рішень щодо її влаштування до постійної форми сімейного виховання, яка найбільше відповідає потребам дитини.
 Патронатними вихователями можуть стати: 
– громадяни України віком від 35 до 60 років (для жінки) і від 35 до 65 років (для чоловіка), які перебувають у зареєстрованому шлюбі та проживають на спільній житловій площі;
– мають позитивний досвід виховання власних дітей;
– мають житло (власне, орендоване чи на правах користування);
– не мають судимості;
– стан здоров’я яких дозволяє забезпечувати догляд та виховання дітей;
– одна (один) з яких виконання обов’язків патронатного вихователя не поєднує з іншою трудовою діяльністю;
– зібрали та надали відповідний пакет документів, необхідний для кандидатів у патронатні вихователі;
– пройшли навчання та отримали довідку та рекомендації за результатами навчання за тренінговою програмою підготовки сімей-кандидатів у патронатні вихователі.
Основним завданням патронатних вихователів є:
– забезпечення догляду, виховання, збереження життя та здоров’я дитини в період її перебування у патронатній сім’ї;
– соціально-педагогічна підтримка та сприяння медичній, психологічній і соціальній реабілітації дитини;
– створення умов для підтримки контактів дитини з її біологічними батьками, родичами, окрім випадків, коли це може завдати шкоди життю і здоров’ю дитини;
– підготовка дитини до повернення в біологічну сім’ю чи влаштування в іншу форму сімейного виховання.
   Які обов’язки патронатних вихователів?
– нести персональну відповідальність за життя та збереження здоров’я дитини, тимчасово влаштованої до сім’ї патронатного вихователя, її фізичний та психічний стан;
– дотримуватися конфіденційності інформації про дитину та її батьків, що може завдати шкоди дитині та її сім’ї;
– дотримуватися вимог договору про влаштування дитини.
 За детальною інформацією у патронатні вихователі звертатись до Томашпільського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.
 
В. о. Директора РЦСССДМ  Я. О. Поповська
 
Всі новини