Андрій Гижко з робочим візитом відвідав Томашпільський цукровий завод

21 вересня 2017 року  перший заступник голови ОДА Андрій Гижко та директор Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів облдержадміністрації Микола Ткачук із робочим візитом відвідали Томашпільський  цукровий завод  – підприємство, яке вже 160 років працює в галузі цукроваріння та  входить до складу ТОВ «Агрокомплекс «Зелена долина».Томашпільський цукровий завод першим в області перейшов на альтернативні види палива, тому  під час зустрічі із генеральним директором  сільгостоваропідприємства  Юрієм Морозом  за участі голови РДА Олександра Закорченного та голови Томашпільської районної ради Дмитра Коритчука посадовці із Вінниці цікавилися  безпосередньо питаннями  енергоефективності та охорони навколишнього середовища, адже в даний час ці питання, за словами першого заступника ОДА Андрія Гижка,  є досить актуальними. 
 Юрій Мороз  розповів про  технологічні  досягнення заводу, зокрема розповів про реконструкцію теплоенергетичної  схеми з переведення 2 парових котлів на тверде паливо (вугілля), модернізацію  системи очистки димових газів та поділився планами щодо розчистки водойм.
«Саме заради зниження затрат на енергоносії - однієї з основних статей витрат при виробництві цукру, керівництво підприємства ухвалило рішення переходу на альтернативні види палива. В 2003-2004 рр. виробництво 1 тонни цукру потребувало 53-54 куб.м. газу, нині ця цифра знизилася майже вдвічі із переведення 2 парових котлів на вугілля.
Для пошуку енергозберігаючих технологій вивчався вітчизняний досвід та закордонний, зокрема польський. Саме з Польщі і здійснилася перша поставка вугілля, наразі цукрозавод закуповує сировину виключно на Україні. Відразу із такими нововведеннями продуктивність підприємства збільшилася на 15 %. Відбулося також удосконалення систем очищення повітря – придбано фільтраційну установку, завдяки якій зменшено викиди в атмосферу, і візуально це можна спостерігати цього року з початком сезону цукроваріння. Завод оплатив проектну та монтажну документацію, а нині у планах  - закладення коштів  в бюджеті підприємства на придбання ще однієї фільтрувальної установки», - зазначив генеральний директор агрокомплексу «Зелена долина» Юрій Мороз. 
Цікавився перший заступник голови ОДА Андрій Гижко проблемами малих водойм, зокрема технічного ставка біля заводу та перспективами їх вирішення.
«З початком сезону цукроваріння рівень водойм біля місцевих підприємств значно знижується. Інтенсивна робота цукрозаводів не тільки в Томашполі, а й по області та всій Україні  спричиняють  замулення малих водойм і цю проблему потрібно вирішувати нагально. Ось уже найближчим часом ОДА здійснить закупівлю  мобільної установки – земснаряду, робота якої буде направлена передусім на очищення магістральних річок» - повідомив Андрій Гижко.
Як зазначив, Юрій Мороз, аналогічна  пересувна очисна установка уже розміщена біля Томашпільського цукрозаводу поблизу технічного ставка, і в повному об’ємі запрацює навесні.  
Очільники Томашпільського району Олександр Закорченний та Дмитро Коритчук, в свою чергу, цікавилися процесом переробки  відходів цукрової промисловості заводу, яка включає і отримання пресованого жому. Саме цей продукт Томашпілького цукрозаводу  за якістю визнано найкращим у області. 
 Тему переробки цукровідходів продовжив директор Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів облдержадміністрації Микола Ткачук, уточнюючи ціну на патоку та шляхи її реалізації. І так, як Томашпільський завод уже виготовив понад 5 тис. тонн цукру, і є одним із лідером  по області, вніс пропозицію для підприємства прийняти участь цьогоріч у обласному сільськогосподарському ярмарку. 
По завершенні розмови для гостей директором заводу Валерієм Медвідем було здійснено наочну екскурсію.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Автор РКП "Редакція газети і радіомовлення "Томашпіільський вісник"
Всі новини