Податкова інформує:

Затверджено форму заяви на отримання бюджетної дотації

Наказом Міністерства фінансів України від 23.02.2017 року №275 затверджено форму заяви про внесення сільськогосподарського товаровиробника до Реєстру отримувачів бюджетної дотації.Така заява подається в електронній формі або у паперовому вигляді у місяці, який передує початку податкового періоду, з якого особа матиме право на отримання бюджетної дотації, та протягом 5 календарних днів після закінчення граничного строку подання податкової звітності з ПДВ, встановленого для місячного податкового (звітного) періоду.Якщо ж в подальшому у сільськогосподарського товаровиробника відбудеться зміна переліку видів діяльності або ж зміна реквізитів поточного банківського рахунку для перерахування бюджетної дотації, він має подати заяву в електронній формі з позначкою "Перереєстрація", протягом 10 робочих днів, що настають за днем, коли відбулася зміна вказаних даних.Також затверджено форму заяви для зняття сільськогосподарського товаровиробника з реєстрації як отримувача бюджетної дотації.Наказ Міністерства фінансів України від 23.02.2017р. № 275 набирав чинності з дня його офіційного опублікування - 28 лютого 2017 року («Урядовий кур’єр» № 39(5908)).

Форма №1ДФ - відповідальність за помилки

ДФС нагадує суб’єктам господарювання, які нараховують своїм працівникам доходи у вигляді заробітної плати, чи проводять розрахунки з громадянами за цивільно-правовими договорами за отримані від них послуги чи товари, про фінансову відповідальність за подання податкового розрахунку ф. №1ДФ з недостовірними відомостями або з помилками.Згідно з п. 119.2 ст. 119 Податкового кодексу України неподання, подання з порушенням встановлених строків, подання не у повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками податкової звітності про суми доходів, нарахованих (сплачених) на користь платника податків, суми утриманого з них податку, а також суми отриманої оплати від фізичних осіб за товари (роботи, послуги), якщо такі недостовірні відомості або помилки призвели до зменшення та/або збільшення податкових зобов'язань платника податку та/або до зміни платника податку тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 510 гривень.Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 1020 гривень.Вказані штрафи не застосовуються у випадках, коли недостовірні відомості або помилки у ф.1ДФ виникли у зв'язку з виконанням податковим агентом вимог п. 169.4 ст. 169 ПКУ та були виправлені відповідно до вимог ст. 50 ПКУ.Крім того, ст. 1634  Кодексу України про адміністративні правопорушення встановлено, що неповідомлення або несвоєчасне повідомлення державним податковим інспекціям за встановленою формою відомостей про доходи громадян, тягне за собою попередження або накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій, а також на громадян - суб'єктів підприємницької діяльності у розмірі від двох до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. За ті ж самі порушення, вчинені особою, яку протягом року вже було піддано адміністративному стягненню - штраф на посадових осіб підприємств, установ і організацій, а також на громадян - суб'єктів підприємницької діяльності становить від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб

Згідно з Положенням про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків, затвердженим наказом Міністерства доходів і зборів України від 10.12.2013 р. N779, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 26 грудня 2013 р. за N2211/24743 фізична особа, яка зареєстрована у Державному реєстрі фізичних осіб - чи в окремому реєстрі Державного реєстру, може отримати відомості про себе, наявні у Державному реєстрі.Для отримання відомостей про себе з Державного реєстру фізична особа звертається особисто або через уповноважену особу до податкових інспекцій за своїм місцем проживання, або за місцем отримання доходів, або за місцезнаходженням іншого об'єкта оподаткування, подає документ, що посвідчує особу, та заяву. Уповноважена особа додає до заяви довіреність, засвідчену в нотаріальному порядку, на отримання відомостей про джерела доходів (після пред'явлення повертається) та її копію, документ, що посвідчує особу такого представника, та ксерокопію (з чітким зображенням) документа, що посвідчує особу довірителя. Відомості з Державного реєстру надаються протягом п'яти робочих днів з дня звернення фізичної особи.Фізичні особи, які не мають постійного місця проживання в Україні або тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання, отримання доходів, місцезнаходження іншого об'єкта оподаткування, можуть звернутися за отриманням відомостей з Державного реєстру до будь-якого контролюючого органу. У такому разі строк видачі відомостей може бути продовжено до десяти робочих днів.З інформацією щодо отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків у електронному вигляді можна ознайомитись на сайті Державної фіскальної служби України за адресою: http://sfs.gov.ua/fizichnim-osobam/vidomosti-doxid/.   

Право на податковий кредит залишається протягом 1095 днів

Згідно з п. 198.6 Податкового кодексу України податкові накладні, отримані з ЄРПН, є для отримувача товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту.У разі якщо платник податку не включив у відповідному звітному періоді до податкового кредиту суму ПДВ на підставі отриманих податкових накладних/розрахунків коригування до таких податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН, таке право зберігається за ним протягом 365 календарних днів з дати складення податкової накладної/розрахунку коригування.Водночас п. 50.1 Кодексу визначено, що у разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 Кодексу, а саме, 1095 днів) платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених ст. 50 Кодексу), він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.Таким чином, при невключенні платником податку суми ПДВ, зазначеної у своєчасно зареєстрованій у ЄРПН податковій накладній/розрахунку коригування, до складу податкового кредиту протягом 365 днів з дати складання такої податкової накладної/розрахунку коригування, платник податку має право скласти уточнюючий розрахунок до податкової декларації за звітний період, в якому складено таку податкову накладну/розрахунок коригування, з урахуванням строків давності (1095 днів), та виправити неправильно відображені показники.

Доходи неприбуткових організацій та їх розподіл

Обов'язковою умовою для неприбуткових організацій є використання своїх доходів (прибутків) від будь-якої діяльності виключно для фінансування видатків на своє утримання, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених установчими документами (пп. 133.4.2 статті 133 ПКУ).Для реалізації зазначених законодавчих умов, статут неприбуткової організації має містити відомості про мету (цілі) та напрями її діяльності, а також заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов'язаних з ними осіб.Звертаємо увагу на те, що виплати неприбуткової організації на користь засновників (учасників), працівників, членів органів управління такої організації та інших пов'язаних з ними осіб, якщо такі витрати є фінансуванням видатків на своє утримання, реалізацію мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених установчими документами такої неприбуткової організації не вважаються розподілом отриманих доходів (прибутків).Нагадуємо про те, що пунктом 35 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ встановлено термін – 1 липня 2017 року, до якого неприбуткові організації зобов’язані привести свої установчі документи у відповідність до норм ПКУ, з метою включення їх до нового Реєструта у цей самий строк подати копії таких документів до контролюючого органу.

Сектор організації роботи
Могилів-Подільської ОДПІ
ГУ ДФС у Вінницькій області
Всі новини