ОДПІ інформує: Як отримати довідку про суми виплачених доходів

Як отримати довідку про суми виплачених доходів
 
Могилів-Поідільська ОДПІ  інформує, що в рамках кампанії декларування доходів громадян та електронного декларування доходів державних службовців на веб-порталі ДФС України функціонує сервіс «Електронний кабінет», однією з послуг якого є надання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків в електронному вигляді з використанням електронного цифрового підпису фізичної особи.
Запит для отримання відомостей про доходи формується виключно фізичними особами - для отримання інформації про себе,  з використанням електронного цифрового підпису фізичної особи, сертифікованим будь-яким акредитованим центром сертифікації ключів.
З порядком отримання відомостей про доходи за допомогою «Спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення для формування та подання звітності/запитів до «Єдиного вікна подання електронної звітності» можна ознайомитись на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням: Головна/Фізичним особам/Отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб- платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків в електронному вигляді (http://sfs.gov.ua/fizichnim-osobam/vidomosti-doxid).
Вхід до Електронного кабінету здійснюється  за адресою:
 http: //cabinet.sfs.gov.ua.
Після входу  до Електронного кабінету необхідно ввійти до його приватної частини. Для цього необхідно:
- увійти до Електронного кабінету платника через офіційний веб-портал ДФС;
- обрати відповідний акредитований центр сертифікації ключів (АЦСК);
- обрати особистий електронний ключ, вибравши відповідний файл з електронного носія (USB – накопичувач, CD/DVD диск) або у відповідному каталозі на персональному ПК (Key 6.dat);
- вказати пароль захисту на натиснути «Зчитати». Після того, як ключ буде успішно завантажено, натиснути «Увійти»;
- обрати розділ «Заяви, запити для отримання інформації»;
- декларації про майновий стан і доходи/ декларації про доходи та витрати осіб, які звернулись за призначенням житлових субсидій».
У запропонованій формі запиту необхідно заповнити всі поля що виділені блакитним кольором. Після заповнення натисніть «Підписати та надіслати» або «Зберегти чернетку» та «Підписати та надіслати».
Якщо  при  заповненні  запиту  були  допущені  помилки  або  не заповнені всі обов’язкові  реквізити,  система  напише «Помилка»  та виділить рожевим кольором відповідні поля.
Слід   виправити   помилки   та   знову   натиснути   «Підписати та  надіслати».
Процедура підпису така ж сама, як і процедура входу в особистий кабінет.
Далі система запропонує обрати спосіб отримання інформації.  
Наприклад: «Електронний кабінет». Відправлений запит можна переглянути у розділі «Вхідні/вихідні документи» в приватній частині особистого кабінету. Після обробки запиту до особистого електронного кабінету платника надходить повідомлення. Натиснувши на це повідомлення відкривається інформація про суми виплачених  доходів та утриманих податків з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків, яка замовлялася. Інформацію можна переглянути, зберегти або роздрукувати.
Відомості про суми отриманих доходів та суми сплачених податків в електронному вигляді можна отримати за останні три роки (поквартально),  за останній звітний період (квартал) відомостінадаються через 50 днів після його закінчення.
Детально ознайомитись з Порядком отримання відомостей про доходи можна на офіційному веб-порталі ДФС, скориставшись сервісом «Електронний кабінет  платника» за адресою: http: //cabinet.sfs.gov.ua , а також у Центрах обслуговування платників та відділеннях ОДПІ.
 
Самозайняті особи – хто вони і як повинні звітуватись
 
Відповідно до п.п. 14.1.226 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України  самозайнята особа – платник податку, який є фізичною особою – підприємцем або провадить незалежну професійну діяльність за умови, що така особа не є працівником в межах такої підприємницької чи незалежної професійної діяльності.
Незалежна професійна діяльність – участь фізичної особи у науковій, літературній, артистичній, художній, освітній або викладацькій діяльності, діяльність лікарів, приватних нотаріусів, приватних виконавців, адвокатів, арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів), аудиторів, бухгалтерів, оцінщиків, інженерів чи архітекторів, особи, зайнятої релігійною (місіонерською) діяльністю, іншою подібною діяльністю за умови, що така особа не є працівником або фізичною особою – підприємцем та використовує найману працю не більш як чотирьох фізичних осіб.
Відповідно до п.178.4 ст.178 р. ПКУ фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, подають податкову декларацію за результатами звітного року у строки, передбачені для платників податку на доходи фізичних осіб     за результатами звітного року до 01 травня року, що настає за звітним.
За неподання або несвоєчасне подання декларації про майновий стан і доходи фізичною особою, яка провадить незалежну професійну діяльність, передбачена штрафна санкція в розмірі 170 грн., за кожне таке неподання або несвоєчасне подання, а за ті самі порушення, вчинені платником протягом року, передбачена штрафна санкція в розмірі 1020 гривень. Крім того, за неподання або несвоєчасне подання декларації про майновий стан і доходи до фізичної особи, яка провадить незалежну професійну діяльність, застосовується адміністративний штраф у розмірі від 51 грн. до 136 грн., а у разі повторного порушення – від 85 грн. до 136 гривень.
 
 
Всі новини