Податкова інформує:

До уваги суб’єктів господарювання, які здійснюють операції з готівкою
Державна фіскальна служба України звертає увагу керівників суб’єктів господарювання, які здійснюють готівкові розрахунки за реалізовані товари (надані послуги) або інші операції з готівкою.Зокрема, почастішали випадки встановлення в ході перевірок порушення вимог чинного законодавства в частині оформлення відповідних касових документів при оприбуткуванні або видачі готівкових коштів у касах (з кас) підприємств, а саме – відсутність підписів уповноваженої особи, особи, що отримала кошти, зарахування готівкових коштів на розрахунковий рахунок без її оприбуткування у касі підприємства тощо. Обов’язковість підписів та інші вимоги до порядку оформлення касових операцій та документів встановлені пунктом 3 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого Постановою Правління НБУ від 15.12.2004 № 637, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 13.01.2005 за №40/10320.Крім того, продовжують фіксуватися випадки несвоєчасного (не у день надходження) оприбуткування готівкових коштів у касовій книзі – порядок та вимоги щодо оприбуткування та видачі готівкових коштів визначені пунктом 2 Положення. Так, згідно з підпунктом 2.6 пункту 2 Положення уся готівка, що надходить до кас, має своєчасно (у день одержання готівкових коштів) та у повній сумі оприбутковуватися.Також збільшується кількість випадків порушення порядку ведення обліку товарів, що знаходяться у продажу, при реалізації паливно-мастильних матеріалів через мережу автозаправних (автогазозаправних) станцій (пунктів), зокрема відсутність змінного звіту оператора АЗС за формою 17-НП. Обов’язковість ведення та наявність такого звіту передбачено вимогами Інструкції про порядок приймання, транспортування, зберігання, відпуску та обліку нафти і нафтопродуктів на підприємствах і організаціях України, затвердженої спільним наказом Міністерства палива та енергетики України, Міністерства економіки України, Міністерства транспорту та зв’язку України, Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 20.05.2008 № 281/171/578/155, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 02.09.2008 за № 805/15496. За наведені порушення згідно з чинним законодавством до суб’єктів господарювання передбачена відповідальність у вигляді значних сум штрафних (фінансових) санкцій (двох- та п’ятикратному розмірах).Просимо платників податків взяти до уваги зазначену інформацію та забезпечити дотримання вимог чинного законодавства, яке регулює питання обігу готівки та обліку товарів, які знаходяться у продажу.
Обираємо РРО з нового Державного реєстру
Наказом ДФС України від 20.04.2017 р. №275  затверджено новий Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій. Як і раніше, Держреєстр РРО складається з двох основних розділів: Реєстратори розрахункових операцій, дозволені до первинної реєстрації, який нараховує 79 РРО та Реєстратори розрахункових операцій, первинна реєстрація яких заборонена. До вказаного переліку включено 70 РРО. Окрім того реєстр містить перелік із 5 РРО, які взагалі виключені з Державного реєстру в 2016-2017 роках та експлуатація яких не дозволяється.   Окремо зауважимо, Державний реєстр РРО доповнився новим автоматом із продажу товарів (послуг) PSS ND-74 SELF-POS із версією внутрішнього програмного забезпечення MX 703.02 (позиція 77 Державного реєстру РРО).Довідково повідомляємо, що наказ ДФС від 17.02.2017 №102 «Про затвердження Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій» визнано таким, що втратив чинність.
З 19 квітня діють нові розміри добових для бюджетників
Постановою Кабміну від 05.04.2017р. №241 внесені зміни  в додаток 1 до постанови Кабінету Міністрів України від 2 лютого 2011 р. № 98 «Про суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів». Зокрема, з 19 квітня поточного року сума добових витрат для державних службовців, а також інших осіб, які направляються у відрядження підприємствами, установами й організаціями, що повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів, установлена в розмірі 60 грн, а гранична сума витрат на найм житлового приміщення за добу в межах України збільшена з 250 грн. до 600 грн.Нагадаємо, що раніше, до вище вказаної дати, норма добових складала 30 гривень.Додамо, реалізація постанови №241 здійснюватиметься в межах видатків, передбачених на утримання бюджетних установ.
Повідомлення про прийняття працівника на роботу - до початку роботи
Нагадуємороботодавцям про законодавчі положення частини 3 статті 24 Кодексу законів про працю України (із змінами та доповненнями), якими визначено, що працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та інформування Державної фіскальної служби України про прийняття працівника на роботу.Повідомлення про прийняття працівника на роботу подається в порядку, визначеному постановою КМУ від 17.06.2015 р. №413 власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою до територіальних органів Державної фіскальної служби за місцем обліку їх як платника єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за встановленою формою до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором одним із таких способів:- засобами електронного зв'язку з використанням електронного цифрового підпису відповідальних осіб відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу та електронного підпису;- на паперових носіях разом з копією в електронній формі;- на паперових носіях, якщо трудові договори укладено не більше ніж із п'ятьма особами.
Пільгове оподаткування землі для фізичних осіб
ДФС нагадує власникам та користувачам земельних ділянок про особливості справляння плати за землю фізичними особами та застосування податкових пільг.Законодавчо визначено, що від сплати земельного податку звільняються: інваліди першої і другої групи; фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років; пенсіонери (за віком); ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб, поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм: для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більш як 2 гектари; для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах – не більш як 0,25 гектара, в селищах – не більш як 0,15 гектара, в містах – не більш як 0,10 гектара; для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,10 гектара; для будівництва індивідуальних гаражів – не більш як 0,01 гектара; для ведення садівництва – не більш як 0,12 гектара.Слід зазначити, що до переліку видів земельних ділянок, щодо яких фізичні особи мають право на пільги, не включено земельні ділянки, що утворилися за рахунок переданих за рішенням відповідної ради земельних часток (паїв). Разом з цим від сплати податку звільняються власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі за умови передачі земельних ділянок та земельних часток (паїв) в оренду платнику єдиного податку четвертої групи.Якщо ж фізична особа, має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, то така особа до 1 травня поточного року подає письмову заяву у довільній формі до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки про самостійне обрання чи зміну земельної ділянки для застосування пільги. Пільга починає застосовуватися до обраної земельної ділянки з базового податкового (звітного) періоду, у якому подано таку заяву.Запрошуємоплатників податків до Центрів обслуговування платників для врегулювання питань застосування пільг щодо земельного податку.
Перелік товарів для застосування РРО затверджено
ДФС повідомляє про те, що Кабінет Міністрів України постановою від 16.03.2017р. №231 затвердив Перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування реєстраторів розрахункових операцій.Нагадуємо, що норми п.296.10 статті 296 Податкового кодексу України щодо звільнення від застосування реєстраторів розрахункових операцій не поширюються на платників єдиного податку (фізичних осіб – підприємців), які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту.Постанова № 231 опублікована 07 квітня 2017 року в газеті «Урядовий кур’єр» № 66 та набирає чинності через 30 днів з дня її опублікування.
Коди товарів, що відсутні в УКТ ЗЕД – на сайті ДФСУ
Звертаємо увагу платників ПДВ на те, що згідно із пп. 2 п. 16 наказу Міністерства фінансів України від 31.12.2015р. №1307 "Про затвердження форми податкової накладної та Порядку заповнення податкової накладної"  на офіційному веб-порталі Державної фіскальної служби  розміщено та постійно оновлюється Довідник умовних кодів товарів, що відсутні в УКТ ЗЕД (для складання податкової накладної).                                                                           
Всі новини