І Н Ф О Р М А Ц І Я про стан законності на території Томашпільського району в 2018 році та основні показники роботи прокуратури у Томашпільському районі за вказаний період

Могилів-Подільською місцевою прокуратурою, під юрисдикцію якої перебуває також Томашпільський район упродовж 2018 року вжито ряд заходів, спрямованих на підвищення ефективності запобігання та протидії злочинності та корупції, забезпечення належної роботи прокуратури та районного відділення поліції.

Упродовж минулого року спільно з правоохоронними органами району проведено 2 координаційні наради.

На зазначені наради запрошувались представники влади та місцевого самоврядування.

За результатами проведених нарад ухвалені спільні узгодженні заходи спрямовані на боротьбу із злочинністю та корупцією.

Реалізація даних узгоджених заходів певною мірою сприяла зміцненню законності на території нашого району.

Зокрема,  рівень кримінальних правопорушень на 10 тисяч населення у 2017 році склав 51, що є меншим ніж у 2017 році – 73, та меншим від середньообласного (80).

Відсоток розкриття злочинів складає 51% та є нижчим ніж у 2017 році (60%) та відповідає середньообласному – 51%.

При цьому, вперше за декілька років вдалось збільшити відсоток розкриття кримінальних правопорушень минулих років, який у 2018 році склав4,6%, у 2017 році – лише  0,8% (по області 2,6%).

Завдяки скоординованим заходам правоохоронних органів району вдалось зменшити кількість особливо тяжких злочинів з 7 у 2017 році до 1 у 2018 році.

Зменшиласькількість тяжких злочинів з 84 до 46, злочинів середньої тяжкості з 82 до 67, злочинів невеликої тяжкості з 71 до 54.

У 2018 році, незважаючи на проведення ООС на сході країни, введення воєнного стану, не допущено скоєння злочинів проти основ національної безпеки України

Вперше за декілька років зменшилась кількість злочинів проти життя та здоров’я особи з 55 до 38, при цьому не було жодного вбивства та заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, що спричинили смерть потерпілого.

Зменшиласькількість злочинів проти статевої свободи та статевої недоторканості з2 до0, не допущено зґвалтувань.

Вже третій рік поспіль спостерігаємо за зменшенням кількість скоєних злочинів проти власності з 139 у 2017 році до 100 у 2018 році, в тому числі крадіжок з 121 до 82,розбоїв з 6 до 0.

При цьому, незважаючи на позитивні тенденції минулих років зновзбільшилась кількістьшахрайств з 8 до 11, грабежів з 2 до 5.

У поточному році завдяки злагодженій взаємодії правоохоронних органів та лісовій охороні вдалось викрити 2 факти незаконної порубки лісу. Провадження на даний час розслідуються, слідство перебуває на завершальному етапі. В минулому році такі випадки не виявлялись.

Сталимпоказником можна охарактеризувати злочини проти громадської безпеки (в 2017 – 5. 2018 – 4), проти безпеки руху та експлуатації транспорту (по 10).

Правоохоронними органами району виявлено менше фактів скоєння злочинів у сфері незаконного обігу наркотичних засобів з 9 до 4,  та не задокументовано жодного випадку незаконного збуту наркотичних речовин.

Зменшилась кількість злочинів вчинених неповнолітніми з 12 до 9,  раніше судимими з 27 до 20, групою осіб з 8 до 7, у стані алкогольного сп’яніння з 25 до 9.

Далі хочу зупинитись на основних показниках роботи Томашпільського відділу Могилів-Подільської місцевої прокуратури.

Як відомо, відповідно до ст. 2 Закону України «Про прокуратуру» на прокуратуру покладаються такі функції:

1) підтримання державного обвинувачення в суді;

2) представництво інтересів держави в суді у випадках, визначених цим Законом;

3) нагляд за додержанням законів органами, що провадять оперативно-розшукову діяльність, дізнання, досудове слідство;

4) нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян.

В сфері нагляду за досудовим розслідуванням у формі процесуального керівництва прокурорами надано слідчим 95 письмових вказівок, скасовано 21 незаконну постанову слідчих про закриття кримінальних проваджень.

Упродовж 2018 року працівниками Томашпільського відділу Могилів-Подільської місцевої прокуратури до суду скеровано 83 обвинувальних акти у кримінальних провадженнях, у тому числі 20 – з угодами про примирення та 6 – з угодами про визнання винуватості. Також до суду направлено 1 клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру та 1 клопотання про застосування примусових заходів виховного характеру.

У ході підтримання державного обвинувачення прокурорами Томашпільського відділу Могилів-Подільської місцевої прокуратури прийнято участь в 98 підготовчих судових засіданнях, 69 судових розглядах кримінальних проваджень в суді І-інстанції по суті, за результатами яких судами ухвалено 48 обвинувальних вироків.

У сфері представництва інтересів держави в суді працівниками відділу в 2018 році до суду заявлено 11 позовів на загальну суму 1 442 181  грн., з  яких розглянуто 8 позовів на суму 299189 грн. та задоволені на вказану суму в повному обсязі.

Упродовж 2018 року реально виконано рішень суду на суму 120 012  грн.,  в тому числі по рішенням  минулих років на суму 3654 грн.

У сфері нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян,  упродовж 2018 року Томашпільським відділом Могилів-Подільської місцевої  прокуратури в  2018  році внесено 4 вказівки в Томашпільське  відділення  поліції Могилів-Подільського відділу поліції (із них: 1 вказівка щодо  виконання вироку суду, яким призначено покарання у виді  позбавлення волі,  1  вказівка  щодо  недопущення рецидивної злочинності серед  дітей,  2  вказівки   з  питань   додержання   вимог законодавства при  адміністративному  затриманні, доставленні  громадян, поміщенні їх  до кімнати  для  затриманих чергової   частини. Також,  внесена  1 вказівка начальнику   Головного управління   Національної   поліції   у  Вінницькій  області   з  питань   додержання   Томашпільським   відділенням  поліції вимог   законодавства  щодо  виконання   постанов  суду про застосування адміністративного  арешту. За результатами   розгляду вказівок 1 працівник поліції притягнутий до дисциплінарної  відповідальності. 

Також,упродовж 2018 року Томашпільським відділом Могилів-Подільської місцевої прокуратури внесено 3 вказівки начальнику  Томашпільського районного сектору філії ДУ «Центр пробації» у Вінницькій   області з питань виконання покарань, не пов’язаних з позбавленням волі та 1 вказівку виконувачу обов’язків директора Державної установи «Центр   пробації» Міністерства юстиції України з питань додержання Томашпільським   районним сектором філії ДУ «Центр пробації» у Вінницькій області порядку підготовки досудових доповідей щодо обвинувачених. За результатами   розгляду зазначені вказівки задоволені в повному обсязі.

Одним із важливих напрямів діяльності органів прокуратури є розгляд звернень громадян та проведення їх особистого прийому. Це питання постійно перебуває на контролі керівництва місцевої прокуратури.

Упродовж 2018 року до Томашпільського відділу Могилів-Подільської місцевої прокуратури надійшло 50 звернень від фізичних та юридичних осіб,  на особистому прийомі громадян звернулося  38 осіб.

По суті прокурорами розглянуто 23 звернення, 26 - направлено за належністю. Повернуто заявникам або залишено без розгляду через невідповідність вимогам Закону України «Про звернення громадян» - 1 звернення.

При цьому, 16 звернень стосувалися досудового розслідування; 1 звернення – з питань представництва інтересів держави в суді; решта – інші питання.

До Томашпільського відділу Могилів-Подільської місцевої прокуратури в 2018 році  не надходили  запити на публічну інформацію.

 

Всі новини