В Томашпільському районі розпочались сходи громадян

25 лютого  про свою роботу у 2018 році перед односельцями прозвітував Височанський сільський голова Микола Григоренко. 
На сході громадян також були присутні: голова районної державної адміністрації Олександр Закорченний, народний депутат України Іван Спориш, керівник апарату райдержадміністрації Віктор Калась, начальник УПСЗН РДА Тетяна Дідик, перший заступник начальника Ямпільського об’єднаного Управління Пенсійного фонду України Валентина Чорногуз, начальник управління АПР РДА Валерій Випаріна та начальник відділу освіти РДА Світлана Ревтюх.
У своєму виступі очільник громади Микола Григоренко підвів підсумки прожитого і зробленого громадою за минулий рік. Серед планів  на 2019 рік сільський голова відмітив:
- здійснити частковий ремонт вулиці Шевченка;
- замінити підлогу та поремонтувати стелю в груповій кімнаті дитячого садка;
- поновити фасад будинку культури;
- облаштувати дитячий ігровий майданчик біля адмінбудівлі;
- розпочати будівництво клубу.
В ході зібрання жителі громади мали змогу задати ряд питань щодо субсидіювання, монетизації та пенсійного забезпечення, та вислухати усі відповідні роз’яснення представників відповідних структур.
Начальник УПСЗН РДА Тетяна Дідик у своєму виступі довела до відома громади інформацію про те, що з  березня субсидіанти отримуватимуть всю суму субсидії  на руки і мають самостійно розрахуватися за спожитий у лютому газ, електроенергію, воду та тепло. Монетизована субсидія, яка залишиться після оплати комуналки, може бути використана на власний розсуд домогосподарства, і  таке поняття як обов'язковий платіж скасовується. 
Пенсіонери отримають допомогу від держави для оплати комунальних платежів за лютий 2019 року у березні разом з пенсією.
Всі решта субсидіанти зможуть отримати субсидію з 12 березня у найближчому відділенні Ощадбанку за пред’явленням паспорту та ідентифікаційного коду.
Оплата комунальних платежів після 20 березня не впливатиме на субсидію наступного місяця. Однак, якщо станом на травень 2019 року, у домогосподарства буде прострочена понад місяць заборгованість за послуги понад 340 гривень, субсидію на новий період 2019-2020рр не призначатимуть.  
Щороку у травні відбувається процес перепризначення субсидій на новий рік,  тому  Тетяна Дідик наголосила, що усім  отримувачам субсидій потрібно обов’язково подати Заяву і Декларацію про доходи в управління праці та соціального захисту населення. Автоматичне перепризначення допомоги стосуватиметься лише тих, хто звернувся за субсидією вперше у 2019 році
Перший заступник начальника Ямпільського об’єднаного Управління Пенсійного фонду України Валентина Чорногуз повідомила, що  Кабінет Міністрів України постановою № 124 від  20.02.2019 року «Питання  проведення індексації пенсій у 2019 році» затвердив Порядок  проведення перерахунку пенсій відповідно до частини другої статті 42 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» .
З 01.03.2019 року вперше запроваджується щорічна індексація пенсій на умовах, визначених пенсійної реформою 2017 року.
Для забезпечення індексації пенсії щороку буде проводитися перерахунок раніше призначених пенсій шляхом збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, та який враховується для обчислення пенсії.
Перерахунок пенсії з 01.03.2019 року проводиться автоматизованим способом за матеріалами наявними в пенсійних справах. Валентина Чорногуз наголосила, що по всіх питаннях, які виникатимуть з приводу проведеного перерахунку необхідно  звертатись ( із документами, що посвідчують особу) до Томашпільського сектору обслуговування громадян за адресою смт.Томашпіль, площа Тараса Шевченка,  2,  з понеділка по четвер з 9.00  до 16 год, щоп’ятниці з 9 до 15 год. 
Також в ході зборів виступив голова райдержадміністрації Олександр Закорченний, який підвів підсумки роботи районної влади у минулому році та обговорив з височанами план перспективного розвитку громади у 2019-2021 роках. «За ці роки зроблено чимало, районна влада докладала максимум зусиль аби покращити соціальні, економічні та культурні стандарти життя кожного громадянина нашого району. За останні п’ять років кардинально змінений підхід до освоєння інвестицій на теренах нашого району, залучено грантові кошти на розвиток громад, налагоджено міжнародну співпрацю. Усе це стало можливим завдяки тісній співпраці районної державної адміністрації з кожним очільником  сільської громади».
Наш земляк-височанин, народний депутат України Іван Спориш у своєму зверненні до односельчан запевнив їх в подальшій підтримці зі свого боку у майбутньому, та закликав до свідомого вибору та виваження кожного свого кроку заради зміцнення своєї громади.
Зібрання відбулось не просто в інформаційно-роз'яснювальній атмосфері, а у форматі  конструктивного діалогу, під час якого височани змогли отримати відповіді на свої питання та знайти шляхи вирішення проблем. 
 
 

 

 

 

Всі новини