«Зупинимо торгівлю людьми разом!»

30 липня світова спільнота буде відзначати Всесвітній день протидії торгівлі людьми. Саме, 30 липня 2014 року Організація Об’єднаних Націй відзначила перший в історії Всесвітній день протидії торгівлі людьми. Цей день має на меті підвищити поінформованість громадськості про цю глобальну проблему і привернути увагу до тяжкого становища мільйонів жінок, чоловіків і дітей з усіх куточків світу, які стали жертвами торгівлі людьми, а також заохотити людей активно допомагати і протидіяти цьому злочину.
Торгівля людьми є одним із найсерйозніших злочинів проти людини, який має як економічні, соціальні, педагогічні, так і психологічні причини. Цей вид злочину за кримінальними прибутками займає третє місце у світі після нелегальної торгівлі зброєю та наркотиками. Щорічний дохід злочинців від торгівлі людьми у всьому світи складає близько 10-12 мільярдів доларів. Для злочинців - це величезні гроші, для людей - страждання, зруйновані сім'ї, втрачене здоров'я і навіть життя...
Злочин «торгівля людьми» зазвичай прихований. Його жертви не хочуть згадувати й переповідати пережиті ними жахіття. Немає вікових обмежень для постраждалих осіб. Торгівля людьми не визнає державних кордонів, не зважаючи на відмінності між розвинутими державами і державами, що розвиваються. Вона легко адаптується як до бідності так і до розкоші, є актуальною майже для всіх народів.
Торгівля людьми означає: сексуальну експлуатацію, трудову експлуатацію; примусове жебрацтво; примусове втягнення у злочинну діяльність; торгівлю людьми з метою вилучення органів тощо.
Вербувальники обіцяють: легальне працевлаштування; неважку та високооплачувану роботу; комфортні умови проживання; оформлення контракту; проїзних документів за рахунок роботодавця.
Відповідно до закону України «Про протидію торгівлі людьми» особи, які постраждали від торгівлі людьми мають право на допомогу від держави, а саме:
- Безкоштовне медичне обстеження і лікування
- Допомогу у відновленні документів
- Психологічну, соціальну, правову та іншу допомогу
- Сприяння у професійній підготовці та працевлаштуванні
- Одноразову матеріальну допомогу.
 
Пам’ятайте! Потрапити у пастку торгівців людьми можна не лише за кордоном, а й у межах своєї країни! Володіння інформацією і її усвідомлення допоможе уникнути цієї небезпеки. Будьте пильними!
 
 
Всі новини