Штабне тренування органів управління та сил цивільного захисту

10.10.2018 року було організовано та проведено штабне тренування органів управління та сил цивільного захисту Томашпільської районної ланки Вінницької обласної територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту за темою: «Дії органів управління та сил цивільного захисту району при загрозі або виникненні надзвичайної ситуації в складних умовах осінньо-зимового періоду». Дане навчання було проведено відповідно до «Плану основних заходів цивільного захисту Вінницької територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту на 2018 рік», затвердженого розпорядженням голови Вінницької обласної державної адміністрації від 17.01.2018 р.  № 20, та керуючись розпорядженням голови райдержадміністрації від 26 січня 2018 року № 27 «Про затвердження плану основних заходів цивільного захисту Томашпільської районної ланки Вінницької територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту на 2018 рік» та від 10.10.2018 р. № 270 «Про підготовку та проведення штабного тренування щодо дій в складних умовах осінньо-зимового періоду».
Основна мета тренування:  забезпечення готовності органів управління та сил цивільного захисту Томашпільської районної ланки Вінницької обласної територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту до оперативного реагування у разі загрози та виникнення надзвичайних ситуацій в  складних умовах осінньо-зимового періоду 2018-2019 роках.
Основними  завдання тренування було:
1. перевірити готовність  органів управління районної ланки підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту до дій у разі загрози та виникнення надзвичайних ситуацій в  складних умовах осінньо-зимового періоду 2018-2019 роках.
2. координація дій підприємств, установ, організацій, органів місцевого самоврядування щодо запобігання надзвичайним ситуаціям, усунення причин, що спричиняють їх виникнення, та створення умов для подолання наслідків надзвичайних ситуацій;
3. забезпечення контролю за станом готовності органів управління районної ланки підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту запобігання і реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру у разі їх виникнення з метою захисту населення і довкілля, зменшення матеріальних втрат.
В ході тренування органів управління районної ланки територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту щодо дій в   складних умовах осінньо-зимового періоду 2018-2019 роках на території Томашпільського району були відпрацьовані основні  питання:
1.  Уточнення плану дій та взаємодії органів управління та сил ЦЗ, порядок взаємодії служб ЦЗ на випадок виникнення НС (під час ускладнення погодних умов та порядком дій під час виникнення вибуху газу в житловому багатоповерховому будинку та на котельнях).
2.  Приведення в готовність органи управління, аварійно-рятувальні сили і засоби із визначенням відповідальних осіб на випадок несприятливих погодних умов, виникнення надзвичайних ситуацій.
3. Розроблення та виконання плану заходів, спрямованих на зміцнення протипожежного стану об’єктів ЖКГ, освіти, охорони здоров'я, культури  та господарювання в населених пунктах. 
4. Вдосконалення злагодженості та оперативності в роботі органів управління та сил цивільного захисту з питань організації виконання заходів при загрозі або виникненні надзвичайної ситуації в складних умовах осінньо-зимового періоду;
5. Підвищення готовності органів управління та сил цивільного захисту до виконання заходів з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації;
6. Практичне відпрацювання заходів з оповіщення.
До навчання були залученні: голова районної державної адміністрації, сектор цивільного захисту райдержадміністрації, керівники спеціалізованих служб цивільного захисту району, члени районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, оперативний штаб району, голови об’єднаних територіальних громад та сільських рад.
За результатами тренування можна зробити висновок: Навчання пройшло досить організовано, тема і навчальні питання відпрацьовані. Цілі його досягнуті. Було чітко відпрацьовано порядок взаємодії органів управління та сил цивільного захисту Томашпільської районної ланки Вінницької обласної територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту, порядок і регламент зв’язку, інформування, оповіщення у разі виникнення надзвичайних ситуацій та виконання робіт з ліквідації наслідків та порядок дій кожної спеціалізованої служби цивільного захисту району в складних умовах осінньо-зимового періоду 2018-2019 році на території Томашпільського району. 
 
Галина Тіхомірова, завідувач  сектору  цивільного захисту, оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами районної державної адміністрації
 
 
 
 
Всі новини