В Томашполі експоновано виставку «100 років боротьби: Українська революція 1917-1921»

В районах області продовжується експонування виставки «100 років боротьби: Українська революція 1917-1921». 24 вересня інформаційні стенди про революційні події 1917-1924 років було передано до Томашполя та розміщено  в холі районної державної адміністрації. 
Дану експозицію було розроблено Українським інститутом національної пам’яті та безоплатно передано обласній державній адміністрації для експонування протягом року в районах області.
Виставка складається з 21 тематичного банеру та присвячена 100-річчю проголошення незалежності Української Народної Республіки.
Зазначимо, що Українська революція 1917-1921 років – це період відродження української державності, формування української нації, ренесанс української культури та духовності. Починаючи з 1917 року, після повалення самодержавства в Російській імперії, на українських землях потужно розгорнувся національно-визвольний рух за незалежність.
Одним із центрів визвольних змагань стало Поділля. Тут впродовж 1917-1921 років неодноразово змінювалася влада, перебували урядові структури Української Народної Республіки, діяли регулярні війська та повстанські загони, відбувалися військові дії.
Українським інститутом національної пам’яті у підготовці виставки було використано більше, ніж 250 унікальних документів та фотографій того часу, що в доступній формі висвітлюють перебіг подій Української революції 1917-1921 років, зокрема процес визрівання української політичної еліти та суспільної думки від ідей автономії до повноцінної незалежності України.
Першими оглянути тематичні матеріали до адміністрації  прибули сільські голови району, представники управлінь та відділів рда, небайдужа громадськість. Начальник відділу культури та  туризму РДА Олена Сікал та перший заступник голови РДА Віктор Ставнійчук коротко ознайомили очільників громад з історичними стендами.  Ряд заходів заплановано провести з учнями загальноосвітніх закладів району: виховні години з тематики об’єднання 22 січня 1919 року Української Народної Республіки із Західноукраїнською Народною Республікою, відкриті уроки з використанням стендів виставки з метою поглибленого вивчення подій Української революції 1917-1921 років, історичні конференції тощо. 
 
Запрошуємо усіх охочих відвідати виставку «100 років боротьби: Українська революція 1917-1921», яка буде діяти в районі до 5 жовтня 2018 року. 
 
Після завершення експонування в районах області експозицію буде передано на постійній основі обласному краєзнавчому музею.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Всі новини