Пам’ятна хода на честь Героїв Крут

29 січня 1918 року  історія України закарбувала на своїх скрижалях новий символ, який став невід’ємною складовою генетичної пам’яті усіх тих, хто віддав своє життя за незалежність нашої держави. Ось уже 16 років на державному рівні 29 січня вшановується пам'ять героїв Крут в Україні. Незмінна ця традиція і на Томашпіллі. 
Учора томашпільчани  вшанували пам’ять молодих патріотів, що віддали своє життя за Україну у Битві під Крутами. На центральній площі селища біля меморіального знаку «Борцям за свободу і незалежність України» відбувся мітинг-реквієм, в якому взяли участь голова РДА Олександр Закорченний, заступник голови районної ради Лариса Нароган, голова Томашпільської ОТГ Валерій Немировський, представники трудових колективів, воїни-АТОвці, небайдужа громадськість. Розпочався захід пам’ятною ходою  на честь Героїв Крут. Хода стартувала з Томашпільської школи-гімназії, та пройшла центральною вулицею Томашполя до площі Тараса Шевченка, де відбувся мітинг. Школярі, молодь та мешканці селища несли національні прапори, червоно-чорні прапори, живі квіти. Учасники зібрання вшанували пам’ять молодих патріотів хвилиною мовчання та поклали квіти до підніжжя пам’ятного знака. 
Під час заходу неодноразово проводилися паралелі між подіям столітньої давності і подіями останніх п'яти років в Україні. Зокрема, голова Томашпільсьської РДА Олександр Закорченний наголосив на важливості героїчного подвигу студентів, які загинули під Крутами. «Сьогодні ми вшановуємо пам’ять трьохсот героїв Крут,  які 101 рік тому прийняли бій проти більшовицьких загарбників. Більшість з них загинули, але їм вдалося на чотири дні затримати просування ворога до столиці України. Вони завжди житимуть у нашій пам’яті, бо їх подвиг уособлює прагнення українського народу до свободи. У цій хоробрості, мужності та самопожертві було щось символічне. Адже вони віддали життя не просто за Україну, а за її майбутнє. Ці хлопчаки, майже діти, вийшли супроти професійного війська, яке вміло воювати, але у них не було тієї неймовірної любові до Батьківщини, віри в свою справу, правильності своїх дій. Ці прості хлопці не готові були до війни професійно, проте були готові до війни духовно, психологічно, тому що вони розуміли одне: хто, як не вони? І сьогодні вони стали символом боротьби за Україну. Я думаю, що вшановувати пам’ять про цю подію потрібно не тільки прийшовши сюди й поклавши квіти, а й своїм достойним життям, вчинками та працею на благо нашого району, області, України. Це потрібно для того, щоб ті жертви, які були під Крутами, та й усі жертви заради нашої держави не були  марними, а Україна стала щасливою, заможною, успішною країною із вільними громадянами», - зазначив очільник району.
На завершення заходу усі разом виконали Гімн України.
 
 
 
 
 
 
 
 
Всі новини