Провели лекцію на тему « Алкогольна трясовина»

     Люди, які палять сигарети, п'ють спиртне, вживають наркотики чи токсичні речовини, дуже швидко звикають до них і вже не можуть без цього обходитися. У них виробляється шкідлива звичка, яка переростає у хворобу. «Алкоголізм», «наркоманія», «токсикоманія» — це назви дуже небезпечних хвороб людей, які вживають спиртні напої, наркотики чи токсичні речовини.
    Алкогольні напої зараз ллються рікою, п'ють їх навіть діти. Від пияцтва в країні щорічно гине близько 40 тисяч людей - це в 3 рази більше наших втрат за всю афганську війну.
     Зараз модно і вигідно бути здоровим, адже здоров’я — це найвище благо, дароване людині природою. Без нього життя не може бути повноцінним  і щасливим. Здоровим потрібно бути з раннього дитинства, добре здоров’я дається Богом та батьками, але зберігати його мусить кожен сам. Не можна розраховувати на те, що можна залишитися здоровим, зовсім не докладаючи до цього ніяких зусиль. Здоров’я в усі часи вважалося найвищою цінністю, що є важливою складовою активного творчого життя, радості та благополуччя людини. Час змінюється, соціум диктує нову моду, і зараз актуально бути здоровим. Особливий акцент на цьому робить молодь, адже юність - найкраща пора життя, вона, як весна витончена та прекрасна. Молодим людям хочеться гарно виглядати, а це можливо, лише будучи здоровими.  І про це добре знають учні  Гнатківської школи, де зі сторони Томашпільського РЦСССДМ, для них було проведено лекцію, на тему           « Алкогольна трясовина». В іі основу лягла розповідь про одну з тяжких хвороб « Алкоголізм».
Алкоголізм - важка хронічна хвороба. Вона розвивається, якщо людина довго і регулярно вживає алкогольні напої. Ознаки алкоголізму: нестримний потяг до спиртного, зміна ступеня його перенесення і деградація особистості. Звикання до отрути відбувається поступово. Перша проба, як правило, супроводжується захисною реакцією: блювання, нудота - так організм бореться з отрутою. Поступово збільшується доза, організм звикає, з'являється потяг до алкоголю. Розрізняють три стадії алкоголізму. На останній, третій стадії, відбувається розпад особистості, людина повністю втрачає контроль над собою, п'є сурогати алкоголю, технічні рідини, одеколон, у нього можуть виникнути біла гарячка, інші алкогольні психози. Особливо швидко алкоголізм розвивається у жінок. В народі кажуть: «Чоловік п'є - пів будинку горить, дружина п'є - весь будинок горить». Жінка-алкоголік втрачає всі жіночі риси, в ній гине навіть материнський інстинкт - вона залишає піклуватися про своїх дітей. Діти і підлітки в 3-4 рази швидше звикають до алкоголю. Їх організм ще слабкий, і вони швидше п'яніють від меншої кількості алкоголю. Алкоголіки живуть на 15 років менше, ніж люди, які не мають звички систематичного пияцтва! 
    Дослідження вчених виявили, що наслідки одноразового вживання алкоголю здоровою людиною зберігаються в організмі протягом 2-х тижнів. 
Концентрація алкоголю у крові більше 5% вважається смертельною для дорослої людини!  Якщо людина знаходиться під виливом алкоголю протягом тривалого часу, біохімічні процеси мозку змінюються. Організм прагне підтримати процеси функціонування нервової системи. Таким чином формується звичка стан, у якому алкоголь вже не має того ефекту, що раніше. Тоді мозок не може працювати без підтримки і стимуляції алкоголем. І, як наслідок, у людини виникає алкогольна залежність. Кожному учневі було роздано пам’ятку для учня про шкідливість впливу алкоголю.
                    Пам’ятка для учня 
1. Не долучайтеся до вживання алкоголю. 
2. Алкоголь не може цілком зняти нервові напруження, вивести з депресії - це тільки тимчасове запаморочення свідомості. 
3. Якщо ви знаходитесь в компанії, де всі люди вважають нормою вживати алкоголь, пам'ятайте, що Ви особистість. 
4. З дитячих років привчайте себе до спорту. 
5. Майте силу волі відмовлятись від пропозиції товаришів щодо вживання спиртних напоїв. 
6. Знайдіть собі корисні і цікаві заняття (танці, співи, музика, малювання). 
7. Отримуйте задоволення від тверезого спілкування. 
8. Відпочивайте під час свят, не вживаючи спиртних напоїв. 
9. Заздалегідь загартовуйте і піклуйтеся про здоров'я свого організму, з дитячих років замислюйтесь над майбутнім. 
Пам'ятайте: ви несете відповідальність за стан свого здоров'я, народження майбутніх дітей.
У людей завжди є проблеми, але алкоголь та інші наркотики їх не вирішують, а швидше породжують нові. Не алкоголь розв’язує  проблеми, а люди! Я від усієї душі бажаю вам навчитися самим вирішувати свої проблеми і не шукати легких шляхів. І в даруночок прийміть від мене вірш про здоровий спосіб життя.
 
Наше здоров'я у наших руках. 
Ми всі за здоровий спосіб життя! 
Тому кожен учень у школі затям: 
«Шкідливі звички» не мода, не клас, 
Куріння це лиш заборона для нас. 
Ти в нікотині ніщо не знайдеш, 
А власною рукою себе ти уб'єш. 
І склянка горілки твій розум туманить, 
А інколи навіть на злочини тягне. 
Як з «змієм зеленим» ти будеш товариш, 
То гідність і розум свої ти утратиш. 
Наркотики смерть, небезпечність і зле 
Він швидше за інших здоров'я уб'є. 
Мій друже! Школяре! Дитино моя! 
Я вчитель, твій друг, може, мама твоя 
Благаю, прошу, установу даю 
Піклуйся з дитинства про долю свою. 
За гроші не купиш: здоров'я й батьків, 
Тому бережи їх з дитячих років!
 
 
Фахівець із соціальної роботи                                         Іванова Н.В.
 
 
 
Всі новини