Відбулось чергове засідання Громадської ради

08 жовтня 2018 року о 10.00 годині в ресурсному центрі розвитку громад райдержадміністрації відбулось чергове розширене засідання Громадської ради. Крім членів дорадчого  органу в засіданні взяли участь голова районної державної адміністрації Олександр Закорченний, заступник голови РДА Наталія Бандиш, голова районної ради Дмитро Коритчук, сільські голови територіальних громад району, керівники установ та організацій, структурних підрозділів РДА. Вів засідання голова Громадської ради Сергій Водянюк. На початку зібрання учасниками було погоджено план роботи, зокрема озвучено винесені на розгляд питання: 
1. Про хід виконання доручень першого заступника голови Вінницької обласної державної адміністрації А.Гижка від 27 липня 2018 року №01.01-13/4559 та голови районної державної адміністрації від 17 серпня 2018 року №01-09-19 «Щодо забезпечення повноти та своєчасності сплати Єдиного соціального внеску».
2. Щодо можливості залучення ресурсів громади для розширення перспектив зайнятості населення, об’єднання зусиль для розвитку  підприємницької ініціативи безробітних, зокрема осіб, з числа учасників АТО, осіб з інвалідністю, внутрішньо переміщених осіб та інших осіб з числа соціально уразливих на ринку праці категорій населення.
3.  Про хід військово – патріотичної та військово – спортивної підготовки молоді в районі.
- Єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування є основним джерелом наповнення фондів соціального страхування, за рахунок яких фінансуються державні соціальні програми, здійснюється виплата пенсій, матеріальної допомоги, тому сплата вчасно та в повному обсязі єдиного  внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування є досить важливим та проблемним питанням на сьогодні. Наразі в районі прослідковується негативна тенденція росту податкового боргу  по єдиному соціальному внеску серед ФОПів району. 
Відповідальність за порушення законодавства в частині несвоєчасної сплати  податків та внесків   тягне за собою не лише застосування штрафних санкцій а й період, за який наявна заборгованість з ЄСВ, не буде зараховуватись до страхового стажу до повного погашення боргу.
Разом з цим головним завданням сьогодні для районної влади та голів територіальних громад району є максимальне інформування «сплячих» підприємців, які не до кінця витримали процедуру  припинення підприємницької діяльності, не знялися з реєстрації, чи вважають, що не отримуючи прибуток – не зобов’язані сплачувати єдиний внесок, і навіть не підозрюють про наявність податкового боргу – зазначив при розгляді першого питання голова райдержадміністрації О.Закорченний.  
 
Заступник голови районної державної адміністрації Бандиш Н.І. коротко довела до відома присутніх ряд вжитих заходів з вирішення вищезазначеного питання, зокрема проінформувала про проведення ряду  робочих нарад за участі Томашпільського відділення Могилів – Подільської ОДПІ ГУ ДФС України у Вінницькій області, Ямпільського об’єднаного Управління Пенсійного фонду України, відділу державної виконавчої служби в районі, представників громадської організації «Спілка підприємців Томашпільського району». А також про проведену інформаційну кампанію з залученням районної газети «Томашпільський вісник», офіційного веб-сайту РДА, листів – повідомлень на кожну територіальну громаду. «Сьогодні також підготовлено лист кожному сільському та селищному голові з зазначення осіб, що мають заборгованість по сплаті ЄСВ» - підкреслила посадовець.
В.о. заступника начальника – начальник Томашпільського відділення Могилів – Подільської ОДПІ Сергій Кісь детально ознайомив присутніх з законодавчою  стороною питання, зокрема підкреслив, що 27 грудня 2016 року президент підписав закон, який зобов'язує підприємців незалежно від наявності доходів сплачувати єдиний соціальний внесок. У разі, якщо платником не отримано дохід у звітному році або окремому місяці звітного року, такий платник зобов'язаний визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою розміру мінімального страхового внеску.  Разом з цим податківець підкреслив, що борг по несплаті ЄСВ не має строку давності, тому швидка реакція боржника та сплата ним зобов’язання не лише звільнить його від потаткового боргу, а й дасть можливість зарахувати прострочений період у власний страховий стаж. 
Сергій Миколайович також зупинився на основних засадах закріплених в розпорядженні КМУ від 5 вересня 018 року №649-р «Про заходи, спрямовані  на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення». Розпорядженням передбачається проведення Державною службою України з питань праці, Державною фіскальною службою України, Пенсійним фондом України, Національною поліцією України, іншими центральними органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування спільних комплексних заходів, спрямованих на детінізацію ринку праці та вдосконалення контролю за оформленням трудових відносин із найманими працівниками. Реалізація норм розпорядження надасть можливість зменшити застосування незадекларованої праці та вдосконалить контроль за оформленням трудових відносин із найманими працівниками.
 
По другому питанню порядку денного виступила начальник управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації Тетяна Дідик.  Держслужбовець підкреслила, що наразі триває робота по розробці Програми зайнятості населення Томашпільського району на 2018-2020 роки, відповідно до  розпорядження першого заступника голови районної державної адміністрації від 20 вересня 2018 року №245 "Про розроблення Програми зайнятості населення Томашпільського району на 2018-2020 роки". Мета Програми полягає у забезпеченні регулювання ринку праці за допомогою правового, організаційного та економічного механізму для створення умов забезпечення зайнятості населення та його соціального захисту від безробіття.
Директор районної філії обласного Центру зайнятості Лариса Полійчук звернулась до сільських голів району з проханням про  можливість залучення ресурсів громади для розширення перспектив зайнятості населення та  об’єднання зусиль для розвитку  підприємницької ініціативи безробітних району. 
Про хід військово – патріотичної та військово – спортивної підготовки молоді в районі доповів голова Громадської ради, керівник громадянської організації «Військово – спортивний клуб «ГАРТ» Сергій Водянюк. У своїй доповіді Сергій Федорович  розповів присутнім про спортивні здобутки юних спортсменів Томашпільщини, підкреслив важливість  правильного патріотичного виховання молодого покоління, зауважив  що основою народу і виховання справжнього громадянина є ідея Батьківщини, як національний ідеал. 
Долучився до обговорення і очільник району О.Закорченний, зазначивши  про реалізацію проекту та створення  на базі Олександрівської сільської ради центру патріотичного виховання для молоді з залученням громадських організацій учасників бойових дій та  місця відпочинку учасників АТО  та інших учасників бойових дій. 
- Багатовікова історія нашого народу засвідчує, що без патріотизму неможливо створити міцну державу, неможливо прищепити людям розуміння їхнього громадянського обов`язку та поваги до закону. Тому патріотичне виховання розглядається завжди і всюди як фактор консолідації всього суспільства, є джерелом і засобом духовного, політичного і економічного відродження країни, а військово-патріотичне виховання – засобом збереження її державної цілісності та безпеки – додав Олександр Григорович.
В ході засідання учасники зібрання також обговорили питання про важливість залучення в район спортивного лікаря, оскільки проведення  різноманітних спортивних змагань районного рівня неможливе без попередніх медичних оглядів юних спортсменів. 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Всі новини