Податкова інформує

Про декларування доходів громадян у 2019 році в запитаннях та відповідях
 
З 1 січня 2019 року розпочалася кампанія декларування доходів громадян, отриманих ними у 2018 році. З метою з’ясування проблемних питань, отримання відповідей на них та надання роз’яснення, оприлюднюємо інтерв’ю з начальником Крижопільського управління ГУ ДФС у Вінницькій області Людмилою Сузанською.
 
Ред.–Людмило Степанівно, декларування доходів громадянами не нововведення, але з початком нової деклараційної кампанії не буде зайвим нагадати про її основні аспекти та повідомити про можливі нововведення.
Л.С. -  Так, декларувати свої доходи — це конституційний обов’язок громадян.  Декларація подається за місцем своєї податкової адреси. Існує три способи подання декларації: особисто або уповноваженою на це особою; поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення; засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу. При цьому слід пам‘ятати що у випадку надсилання декларації поштою, її потрібно відправити не пізніше, ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації. 
Відповідно до норм Податкового кодексу України громадяни, які подають податкові декларації про доходи,  розподіляються на дві категорії: особи, які зобов’язані подати річну декларацію та особи, які мають право подати декларацію. 
 
Ред.–У яких випадках фізичні особизобов’язані подати річну декларацію?
Л.С. - Обов’язок щодо подання декларації у платників податків виникає при отриманні: - доходів не від податкових агентів, тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи. До таких доходів відносяться, зокрема, доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим громадянам; успадкування майна не від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, при нотаріальному оформленні спадщини за якими не було сплачено податок на доходи фізичних осіб та військовий збір; - доходів від податкових агентів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. До таких доходів відноситься, зокрема, дохід у вигляді  основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, у разі якщо сума боргу, у розрахунку на рік,перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року; -інвестиційних доходів; - іноземного доходу; - та в інших передбачених Кодексом випадках. 
 
Ред. –Коли не подається декларація про доходи?
Л.С. –Обов’язок фізичної особи-платника податку на доходи фізичної особи щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник отримував доходи: - від податкових агентів, які не включаються до загального оподатковуваного доходу; - виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого доходу; - від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений ПДФО та військовий збір; - у вигляді об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку та з яких сплачено податок.
 
Ред. –Які строки подання та сплати?
Л.С. – Фізичні особи не підприємці, подають декларацію про отримані доходи дo 1 травня 2019 року, тобто, граничним строком подання декларації є 30 квітня. А декларацію на отримання податкової знижки, громадяни подають пo 31 грудня2019 року включно.Сплатити податкове зобов’язання потрібно до 1 серпня 2019 року.
 
Ред. –Хто може бути звільнений від подання декларації?
Л.С.-Вiд обов’язкy подання декларації звільняються платники податку, якi є неповнолітніми абo недієздатними особами, перебувають нa утриманні батьків (опікунів) aбо держави станом на кінець звітнoго податкового року. В цьому випадку обов’язoк подання декларації покладається на батьків чи опікунів (піклувальників). Також, звільняються вiд oбов’язкy подання декларації особи, якi перебувають під арештом aбо є затриманими чи засудженими дo позбавлення волі, перебувaють в полоні aбо ув’язненні на території iнших держав станом на кінець граничнoгo строку подання декларації; перебувають нa строковій військовій службі, перебувають у розшуку стaном на кінець звітногo податкового року.
 
Ред. – Чи є зміни для декларантів, які мають право подати декларацію з метою отримання податкової знижки?
Л.С.-Розширено коло осіб, які  маютьправо на податкову знижку. Мова йде про громадян, які понесли витрати на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти. Також матимуть право на податкову знижку платники, які мають статус внутрішньо переміщеної особи (за умови дотримання вимог, встановлених Кодексом), що сплачують орендну плату  за житло (за умови оформлення оренди відповідно до вимог чинного законодавства).
 
Ред.-  Як самостійно розрахувати податкову знижку за навчання?
Л.С. – База оподаткування визначається шляхом зменшення річної суми нарахованої зарплати на суму податкової соціальної пільги  за її наявності. Інформацію щодо сум нарахованого загального річного оподатковуваного доходу, застосованої податкової соціальної пільги та утриманих податку на доходи фізичних осіб і військового збору,  фізичні особи отримують у вигляді довідки про доходи від свого роботодавця.
На підставі підтверджувальних документів (квитанцій, чеків) визначається сума витрат платника податку – резидента, дозволених до включення до декларації. А далі, розрахунок проводиться за формулою розписаною у податковій декларації.
 
Ред. – Чи декларуються кошти, отримані з-за кордону?
Л.С.-Якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку – отримувача. В цьому разі громадянин зобов’язаний подати річну податкову декларацію. Дохід оподатковуватиметься податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків та військовим збором 1,5 відсотка. Сума іноземного доходу перераховується у гривні за валютним курсом Національного банку України, що діє на момент отримання таких доходів.
 
Ред. –За які порушення загрожують штрафи?
Л.С. –Потенційно загрожують штрафи за два види порушення: по-перше, за неподання декларації або несвоєчасне подання, по-друге, за несвоєчасну сплату пoдаткових зобов’язань, визнaчених в декларації.
 
Про декларування доходів на зустрічі із ЗМІ
 
Про особливості цьогорічної кампанії декларування доходів громадян розповіланачальник Крижопільського управління ГУ ДФС у Вінницькій області Людмила Степанівна Сузанськапід час зустрічі зі ЗМІ.Посадовець повідомила, що з 1 січня розпочалась кампанія декларування – 2019, яка триватиме до 1 травня поточного року. Обов’язок щодо декларування статків виникає у випадку отримання громадянами у минулому році доходів, які не оподатковувались, зокрема, до таких доходів належать: доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам; успадкування чи отримання в дарунок майна не від членів сім’ї першого чи другого ступеня споріднення, тощо;при отриманні від податкових агентів доходів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. До таких доходів відноситься, зокрема, операції з інвестиційними активами;при отриманні іноземних доходів;в інших випадках, передбачених законодавством, зокрема, при отриманні у власність майна за рішенням суду.Також Людмила Степанівна проінформувала про випадки, в яких декларація не подається, зокрема,  від податкових агентів, які згідно з IV розділом ПКУ не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу; виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених IV розділом ПКУ;від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів, за якими був сплачений податок відповідно до IV розділу ПКУ;у вигляді об’єктів спадщини, які відповідно до цього розділу оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до п.174.3 ст.174 ПКУ.На завершення зустрічі податківець звернула увагу, що у 2019році платники податку на доходи фізичних осіб, які бажають реалізувати своє право на податкову знижку за наслідками 2018року, податкову декларацію можуть подати впродовж року.
Всю необхідну інформацію щодо порядку заповнення та подання декларації можна отримати у Центрахобслуговування платників приДПІ.                                                        
«Шановні платники податків! Виконайте свій конституційний обов’язок - декларуйте свої доходи та звітуйте вчасно!», – наголосила  Людмила Степанівна на завершення заходу.
 
Про ЄСВ в запитаннях та відповідях
 
На сьогоднішній день є багато нарікань і скарг зі сторони платників податків щодо нарахування і сплати єдиного соціального внеску (ЄСВ). З метою з’ясування проблемних питань, отримання відповідей на них та надання роз’яснення з цього приводу, оприлюднюємо інтерв’ю з начальником Крижопільського управління ГУ ДФС у Вінницькій області Людмилою Сузанською про нарахування та сплату ЄСВ суб’єктами підприємницької діяльності, в тому числі, які не здійснюють підприємницьку діяльність та знаходяться в стадії припинення.
 
Ред. – З якого моменту діє реєстрація фізичної особи-підприємця (ФОП)?
Л.С. - Відповідно до Закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», який набрав чинності з 01.07.2004 року, реєстрація ФОП діє з моменту включення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців, тобто фізична особа відвідавши державного реєстратора, написавши у нього заяву, на наступний день рахується на обліку в податковій інспекції, як підприємець.
 
Ред. – Чим визначено обов’язок платника податків подавати звітність до органу доходів і зборів за основним місцем обліку та нараховувати, обчислювати і сплачувати податки та єдиний соціальний внесок?
Л.С. –По результатам проведеної підприємницької діяльності ФОП має декларувати свої доходи, це передбачено статтею 16 Податкового кодексу України. Обов’язок платника податків подавати звітність до податкового органу за основним місцем обліку та нараховувати, обчислювати і сплачувати податки та єдиний соціальний внесок, що визначено статями 38,49 ПКУ та статтею 6 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».
 
Ред. – Перебуваючи на обліку фізичні особи-підприємці яку систему оподаткування можуть обрати?
Л.С. –ФОП для здійснення ними підприємницької діяльності можуть обрати загальну систему оподаткування чи спрощену систему оподаткування, яка передбачає вибір першої, або другої, або третьої групи єдиного податку.
 
Ред. – Чи повинні сплачувати ЄСВ підприємці, які перебувають на загальній системі оподаткування та не отримують доходів?
Л.С. –Внесеними змінами  до Закону України №2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», які набули чинності з 01 січня 2017 року, що стосується платників, які перебувають на загальній системі оподаткування та якими не отримано дохід (прибуток) у звітному році або окремому місяці звітного року, такі платники зобов’язані визначити  базу нарахування та нарахувати єдиний внесок. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.
Тобто, такі підприємці обов’язково сплачують ЄСВ у розмірі не менше розміру мінімального страхового внеску, незалежно від того чи займався  підприємницькою діяльністю чи ні, отримував дохід чи ні.
 
Ред. – Чи застосовуються фінансові санкції та які у разі несвоєчасної або не повної сплати єдиного внеску?
Л.С. –Єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. Основним документом, який регулює єдиний внесок, є Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування». Відповідно до норм Закону №2464 у разі несвоєчасної сплати або не в повному обсязі ЄВ до платника застосовуються фінансові санкції.  Суми єдиного внеску, своєчасно не нараховані та не сплачені у строки встановлені законодавством є недоїмкою (боргом). У разі несвоєчасної сплати або сплати не в повному обсязі єдиного внеску, до платника застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафу у розмірі 20 відсотків несплачених або несвоєчасно сплачених сум єдиного внеску. Окрім того, на суму боргу нараховується пеня з розрахунку 0,1 відсотка суми недоплати за кожний день прострочення. 
 
Ред. – Чи є  термін давності по боргам з ЄСВ?
Л.С. – Ні не має, нараховані та несвоєчасно сплачені суми боргу по єдиному внеску не підлягають ні розстроченню, ні списанню за терміном давності. 
 
Ред. – Коли підприємницька діяльність вважається припиненою?
Л.С. – Відповідно до Податкового кодексу України підставами для зняття з обліку у контролюючих органах є повідомлення чи документальне підтвердження державного реєстратора про проведення державної реєстрації припинення фізичної особи підприємця. Тобто, фізичні особи – підприємці втрачають статус підприємця лише з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності цією фізичною особою.
 
Ред. – Що повинен ще зробити підприємець, щоб скасувати підприємницьку діяльність?
Л.С. – У разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності підприємець повинен подати до податкової інспекції сам за себе звіт із зазначенням типу форми «ліквідаційна», де останнім звітним періодом буде період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення підприємницької діяльності. При цьому термін сплати зобов’язань, визначених ФОП, у Звіті з позначкою «ліквідаційний», настає в день подання такого Звіту, відповідно ЄСВ необхідно сплатити до дати подання Звіту.  
 
Ред. – Чи потрібно вчиняти якісь дії для закриття в податковій інспекції підприємницької діяльності?
Л.С. – Так, зняття з обліку ФОП здійснюється на підставі відомостей з реєстраційної картки, наданих державним реєстратором, після проведення передбачених законодавством  перевірок на закриття та проведення остаточних розрахунків з бюджетом.
Тому звертаю увагу громадян, які були зареєстровані підприємцями та вважають, що вони зняті з обліку, як ФОП, якнайшвидше, звернутися до податкової інспекції, для звірки та з’ясування  чи дійсно скасована чи лише припинена ваша підприємницька діяльність.
Також, закликаю суб’єктів підприємництва, звертайтеся до державного реєстратора, щоб закрити свою підприємницьку діяльність та припинити нарахування ЄСВ.   
 
Начальник
Крижопільського управління
ГУ ДФС у Вінницькій області                  Л. Сузанська
Всі новини