У Вербовій розпочато будівництво нового водогону

З ініціативи Вербівського сільського голови Василя Чорного новий водогін з'явиться в селі Вербова та забезпечить якісною питною водою мешканців вулиць Мічуріна, Шевченка, Березова, І.Франка, Басова. Загальна довжина водопровідної мережі складатиме понад 11 км, вартістю близько 2 млн. грн.
"Такої суми у сільської ради немає, - розповідає сільський голова. - Трохи коштів акумулювали на своєму рахунку, а ще розраховували на надходження акцизного збору від заправки, що розташована на землях Вербівської сільської ради. Але цей акциз знову пішов до бюджету Вапнярської селищної ради. Проте від запланованого не ухиляємося і вже розпочали будівництво водогону, пройшовши усю необхідну підготовчу роботу: виготовлення документації, дозволів, тендерну процедуру, викопали минулого року нову свердловину, яка й буде забезпечувати водою частину села".
У селі є вже водогін, але він, за словами Василя Чорного, не все село забезпечує водою. У попередні роки було зроблено новий каптаж, з якого й здій-снюється забір води на існуючу систему водопостачання. Але більшість жителів села централізованого водопостачання не мають, що спричиняє чимало незручностей населенню і, звичайно, нарікань. "Тож було прийнято рішення серйозно зайнятися цією проблемою, і люди обіцяли всіляко сприяти, - розповідає очільник громади".
Але не так легко все робиться, як гадається. Через які митарства пройшов сільський голова, знає лише він, втішаючи себе думкою, що все робить задля блага громади. Не один рік він наближав ці блага до своїх односельців. І ось у 2018 році вийшов на фінішну пряму - тендер на будівництво виграла компанія-забудовник – приватне підприємство з м. Ямпіль "Подільські будови", що й розпочало оперативно виконувати свої зобов'язання.
Не зрозумілою тепер виявляється позиція окремих людей. Адже, як розповів Василь Чорний, домовлялися про те, що водопровід вестимуть найскладнішими шляхами: через городи, долини, річечку, аби зберегти сільські дороги. Коли ж дійшло до діла, то з'явилося чимало незадоволених. Загалом більшість людей підтримують свого керманича й допомагають чим можуть, жертвують своїми городами, викорчовують дерева. "А що ми не купимо мішок картоплі чи не посадимо дерево? А вода дуже необхідна, тим паче на подвір'ї! Але образливо, що деякі односельчани  шкодують гнилого пня, - розповідають люди, які й показали, як довелося прокладати воду в обхід запущеного обійстя, де скоро житимуть вовки і всякі нечисті. - Мали кинути трубу 30 м, а так кинули 130 м. 
А це вже більші витрати і напір води вже не той буде!".
Не дивлячись на таку ситуацію, п'ять працівників компанії-забудовника щоденно трудяться, використовуючи матеріали, техніку приватного підприємства. "А розрахунки будуть здійснюватися уже за фактом виконаних робіт", - зауважив Василь Чорний, висловивши сподівання, що односельці будуть розсудливими, згуртуються навколо проблеми, яка є спільною, можна сказати, особистою кожного зокрема, а не одного сільського голови.
На сьогодні, за словами сільського голови, уже прокладено 2,3 км водопроводу по вулицях Мічуріна і Шевченка, на черзі - Березова. 
Окрім водогону, у селі є ряд інших проблем, з якими доводиться справлятися самотужки. Вже цьогоріч на умовах співфінансування з райавтодором відремонтовано дорогу до села і по селу. Наразі чотири чоловіки, два з яких від районного центру зайнятості, упорядковують кладовище. Уже, зокрема, встановлено центральні ворота, ремонтується огорожа.
Також цього року планується завершити освітлення вулиць у нічний час (залишилася одна вулиця), перекрити дах приміщення, де функціонують клуб, бібліотека, сільська рада та ФАП. До речі, варто зазначити й те, що завдяки ініціативності, старанності, завзятості керманича села та величезній відповідальності землеорендарів СТОВ "Кряж і К", в особі його директора Віктора Дабіжі, у селі продовжуватиме працювати фельдшерсько-акушерський пункт, чим не кожне село наразі може похизуватися.
 
Катерина БЕРІЛ
РКП "Редакція газети і радіомовлення "Томашпільський вісник"
 
 
 
 
Всі новини