Делегація з Томашпільщини взяла участь у відзначенні Дня Соборності України у місті Вінниця

22 січня 2019 року, делегація з Томашпільщини, яку очолили голова райдержадміністрації Олександр Закорченний та голова районної ради Дмитро Коритчук, взяла участь в урочистостях, які відбулись у м.Вінниця за участю керівництва області та міста з нагоди відзначення Дня Соборності України.
У рамках заходів відбулось покладання квітів до Меморіалу Слави та пам’ятного знаку «Небесній сотні та Героям АТО». Присутні вшанували хвилиною мовчання Героїв України, воїнів, борців, патріотів – усіх тих, хто ціною власного життя здобував право прийдешніх поколінь на свободу та цілісність нашої держави.  
У приміщенні Вінницького обласного академічного українського музично-драматичного театру імені М.К.Садовського відбулись урочистості та  святковий концерт «Велична і свята, моя ти Україно» з нагоди відзначення в області Дня Соборності України та 100-річчя проголошення Акта злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки.
Звертаючись з вітальним словом до присутніх, голова облдержадміністрації Валерій Коровій підкреслив: «В далекому, холодному, вогняному січні 1919 року, усвідомлюючи свою велику відповідальність перед майбутніми поколіннями, українці засвідчили прагнення рухатися власним шляхом і перед усім світом заявили: соборній та незалежній Україні – бутиСаме ті доленосні події заклали фундамент становлення нашої країни в її сучасному вимірі, стали чітким орієнтиром для неподільної та суверенної України сьогодення».
Очільник області наголосив, що за важких останніх п’ять років країна стала іншою: «Ми дуже добре розуміємо, що ніхто, окрім нас самих, українців, не буде захищати нашу державу; будувати дороги; розвивати економіку; закладати підвалини для щасливого майбутнього наших дітей та онуків. Чи міг хоча б хтось п’ять років тому повірити у ймовірність підписання Угоди про Асоціацію з ЄС? А вже майже три роки на повну потужність працює її економічна частина, закладаючи нові підвалини для розвитку та ефективності вітчизняного бізнесу.
Валерій Коровій назвав справді епохальною подією в нашій історії – отримання Томосу про автокефалію Православної Церкви України, що стало підсумком напруженої роботи Глави держави, молитовної підтримки вірян та невтомної духовної праці кількох поколінь українських священнослужителів.
«І ми пишаємось, що саме в цей час, саме нашому поколінню, попри всі труднощі та перешкоди, Господь дарував Милість стати свідками і творцями цього знаменного чину – відродження незалежної української церкви», -підкреслив він.
Валерій Коровій також зауважив, що у нове століття української соборності Україна вступає впевнено, сповнена віри, сил і надій : «Ми створили потужне військо та в рази посилили обороноздатність країни. І тепер готові давати відсіч будь-яким зазіханням на нашу державність. І ще так багато планів, ідей та проектів на перспективу – саме тих конкретних кроків, які сьогодні формують основу для подальшого розвитку та зростання Вінницького краю, зміцнення і становлення сучасної Української держави».
У рамках заходів відбулося делеговане покладання пам’ятних гірлянд до місць, які символізують пам'ять про події періоду Української Народної Республіки, про українських героїв, які поклали своє життя за соборність та незалежність нашої держави.
Родзинкою цьогорічних святкувань став об’єднавчий флешмоб «Єдина країна».
 
 
 
 
 
Всі новини