Про забезпечення захисту прав та інтересів дітей в умовах запровадження карантину

З метою забезпечення реалізації прав дитини на життя, охорону здоров’я, освіту, соціальний захист, всебічний розвиток та виховання в сімейному оточенні, що ґрунтуються на забезпеченні найкращих інтересів дитини, зокрема, сприяння створенню безпечних умов для життя і здорового розвитку дитини, зважаючи на окремі випадки, які потребують негайного/невідкладного реагування в інтересах дитини в умовах запровадження карантину, служба у справах дітей районної державної адміністрації, повідомляє про наступне.  
Зазначаємо, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 16 березня 2020 р. № 215 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. № 211» «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», та Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)» розроблено ряд заходів до виконання. 
В умовах запровадженого карантину, виникли деякі труднощі в роботі служби у справах дітей райдержадміністрації щодо проведення роботи із дітьми «групи ризику», тощо. У зв’язку з вищезазначеним, рекомендуємо виконавчим комітетам сільських та селищних рад району:
1. Дотримуватися вимог законодавства щодо заходів безпеки в режимі карантину та довести дані вимоги, наявними засобами зв’язку до прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, сімей опікунів/піклувальників, сімей усиновителів, сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах та мають на вихованні дітей, за необхідності, інших сімей, які виховують дітей. 
2. Забезпечити виконання законодавства у сфері захисту прав дітей, звертаємо увагу, про неприпустимість порушення прав дітей та обов’язковість вжиття заходів в терміни визначеними нормативно-правовими актами. 
3. У разі відсутності чітких вказівок, заходів та дій в рішенні місцевої комісії з питань техногенної-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, щодо випадків загрози життю та здоров’ю дитини, вчинення домашнього насильства відносно дитини або жорстокого поводження з нею, постановки на облік дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, розгляд питань, які потребують винесення на засідання Комісії з питань захисту прав дитини, тощо: 
 3.1. Розробити нормативно-правовий документ органу опіки та піклування, яким затвердити заходи та можливі дії суб’єктів виявлення та/або організації соціального захисту дітей із врахуванням вимог законодавства щодо заходів безпеки в режимі карантину, а саме: 
Щодо здійснення ряд заходів у разі отримання інформації в категорії, яка передбачає вжиття заходів невідкладного/негайного реагування: 
1) створюється група у складі: представника виконавчаого комітету сільської та селищної ради, працівника служби у справах дітей, медичного працівника, працівника поліції та центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, за необхідності інших працівників, але загальна кількість не повинна перевищувати 10 осіб, які забезпечуються засобами захисту та знезаражувальними засобами (антисептик, тощо).  
2) при виїзді в членів групи та до моменту їх потрапляння в помешкання медичним працівником проводиться їх температурний скринінг, результати якого можливо заносити в окремий Акт, складений членами групи; також проводити температурний скринінг тих осіб, які знаходяться в помешканні, інформація заноситься до Акту обстеження умов проживання (Додаток 9 до Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов'язаної із захистом прав дитини, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 року №866); 
3) у разі підтвердження інформації, всі дії по захисту прав дитини здійснюються у відповідності до Порядку взаємодії органів державної влади, органів місцевого  самоврядування, закладів та установ під час забезпечення соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, у тому числі таких, що можуть загрожувати їх життю та здоров’ю, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.10.2018 року №800 та інших нормативно-правових документів. 
Щодо розгляду питань, які потребують винесення на засідання Комісії з питань захисту прав дитини при райдержадміністрації  (далі - Комісія): 
1) у разі необхідності розгляду питання на засіданні Комісії, передбачено можливість проведення засідання Комісії в режимі реального часу через Інтернет або надсилаючи Порядок денний та проекти рішень Комісії через електронну адресу членам Комісії та сформувати паперовий екземпляр Протоколу Комісії та рішень Комісії відповідно до затвердженого Положення про Комісію; 
2) при наявності документів, які надійшли і потребують розгляду на засіданні Комісії із запрошенням зацікавлених сторін, то зважаючи на ситуацію, повідомляються сторони про перенесення засідання Комісії на дату відповідно до затвердженого Графіку засідань Комісії.  
Про виникнення ситуації, яка потребує вжиття невідкладних/негайних  заходів захисту прав та інтересів дітей, просимо повідомляти у реальному часі службу у справах дітей районної державної адміністрації доступними та можливими засобами зв’язку (в телефонному режимі, на електронну адресу, тощо).  
 
 
Начальник служби у справах
дітей райдержадміністрації                                                                    
Оксана Ярош
 
Всі новини