Крижопільське управління ГУ ДПС у Вінницькій області інформує:

УВАГА!  Основні віхи впровадження новацій з РРО
ГУ ДПС у Вінницькій області нагадує про ключові дати упровадження норм законів «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» та «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» (закони  № 128-IX та № 129-IX від 20.09.2019).
До 31 грудня 2019 року ДПС має розробити безкоштовне програмне забезпечення «Програмний РРО» відповідно до законодавчих норм.
З 1 січня 2020 року платники податків зможуть протестувати програмні РРО. При цьому свій продукт ДПС надаватиме і обслуговуватиме безкоштовно.
З 19 квітня 2020 року платники зможуть використовувати програмні РРО.
До 1 жовтня 2020 року РРО та/або програмні РРО не застосовуються платниками єдиного податку другої – четвертої груп (фізичними особами – підприємцями) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1000000 гривень, крім тих, які здійснюють: реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, та реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я.
З 1 жовтня 2020 року до 1 січня 2021 року РРО та/або програмні РРО не застосовуються платниками єдиного податку другої – четвертої груп (фізичними особами–підприємцями), обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1000000 гривень, незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють:
реалізацію товарів (надання послуг) через мережу Інтернет;
реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;
реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;
реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння;
роздрібну торгівлю вживаними товарами в магазинах (група 47.79 КВЕД);
діяльність ресторанів, кафе, ресторанів швидкого обслуговування, якщо така діяльність є іншою, ніж визначена пунктом 11 статті 9 Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг";
діяльність туристичних агентств, туристичних операторів;
діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщення (група 55.10 КВЕД);
реалізацію текстилю (крім реалізації за готівкові кошти на ринках), деталей та приладдя для автотранспортних засобів відповідно до переліку, що затверджується Кабінетом Міністрів України.
З 1 січня 2021 року використання РРО стає обов’язковим для всіх платників єдиного податку другої – четвертої груп, незалежно від видів діяльності.
 
Коли безготівкова оплата за товар чи послугу не потребує РРО
ГУ ДПС у Вінницькій області роз’яснює, якщо розрахунки за придбаний товар (послугу) проводяться у безготівковій формі без застосування платіжних карток і кошти перераховуються з поточного рахунку покупця на поточний рахунок продавця, така операція не потребує застосування РРО. Теж саме стосується випадків, коли покупець розраховується з продавцем шляхом внесення коштів через банк для подальшого їх зарахування на поточний рахунок продавця.
Таке звільнення, передбачене для банківських операцій відповідно до пункту 2 статті 9 Закону України «Про застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та Закон України № 128 від 20.09.2019 (далі – Закон).
Отож юристи, консультанти, фахівці IT-сфери, інші самозайняті особи, в тому числі і ті, хто працює на третій групі спрощеної системи оподаткування, не застосовуватимуть реєстратори розрахункових операцій, у випадках, якщо їх клієнти розраховуються з ними виключно у безготівковій формі без застосування платіжних карток і перераховують їм кошти на поточний рахунок банківським переказом.
Також застосування РРО не потрібне, якщо клієнт в касі банку вносить готівку для подальшого її зарахування на поточний рахунок продавця.
Утім, якщо розрахунки за товар чи послугу відбулися із використанням банківської платіжної карти, то така операція підпадатиме під визначення "розрахункової операції" для цілей згадуваного Закон і має здійснюватись через РРО.  
 
Розширено перелік видів діяльності, які заборонені для застосування спрощеної системи оподаткування
Головне управління ДПС у Вінницькій області інформує, що платниками єдиного податку першої-третьої груп не можуть бути суб'єкти господарювання, зокрема, ті, що здійснюють діяльність:
з надання послуг пошти (крім кур'єрської діяльності);
з надання послуг фіксованого телефонного зв'язку з правом технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв'язку (місцевого, міжміського, міжнародного);
з надання послуг фіксованого телефонного зв'язку з використанням безпроводового доступу до телекомунікаційної мережі з правом технічного обслуговування і надання в користування каналів електрозв'язку (місцевого, міжміського, міжнародного);
з надання послуг рухомого (мобільного) телефонного зв'язку з правом технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв'язку;
з надання послуг з технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж, мереж ефірного теле- і радіомовлення, проводового радіомовлення та телемереж.
 Нагадаємо, що зазначене обмеження внесене Законом України від 20.09.2019 №129-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг».
 
Начальник Крижопільського управління ГУ ДФС  у Вінницькій області
Людмила СУЗАНСЬКА
 
Всі новини